hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fesztiválszezon - Mindenki jól jár, csak a látogatók nem

2012. 07. 12.
Ne számítson tömegre az a rendezvényszervező, aki kihagyja az esemény nevéből a „fesztivál" szót. A magyar nyárban csaknem egytucat nagy és több száz kisebb ilyen megmozdulás kínálja az élményeket a felhevült fiataloknak, akik a nyári munkával szerzett garasokat és főleg a szüleik pénzét költik a féktelen bulikra. Azt ugyanis már évek óta nem veszi be senki, hogy a kulturális jamboreeknek meghirdetett hosszúhétvégés gigapartik tényleg a lélek csiszolásáról szólnának.

Az idei évre 6000 (!) fesztivált ajánl számunkra az egyik programgyűjtő portál. Ennek persze nagyrésze lokális halászlé- vagy lekvárfőző verseny, de azért akadnak valóban komoly kulturális megtapasztalással kecsegtető események is. Tény viszont, hogy aki fel akarja srófolni a látogatószámot, annak a 14-25 éves célcsoportot kell megcéloznia. A csalit sosem a helyszín és az „egyéb" szórakozási lehetőségek jelentik, hanem a tömeghatású zenekarok nevei. Értük látogat évente összesen 750 ezer fiatal a multikkal vastagon megtűzdelt Balaton Sound, Volt, Efott, Hegyalja és Sziget nevet viselő fesztiválokra, amelyek általában kisebbfajta morális, infra­strukturális és ökokatasztrófához vezetnek az adott országrészben. A kölcsönösség jegyében azonban mindig időben elsimulnak az engedélyeztetések bürokratikus akadályai. Mit kap cserébe a helyi városvezetés és az országos pártpolitika? Emberanyagot.

A 95 ezres látogatottságú  soproni VOLT fesztivál például a terület védetté nyilvánítása miatt majdnem meghiúsult. Mivel Fodor Tamás polgármester (Fidesz-KDNP) kevésnek bizonyult volna a hatósági attak ellen, segítségére sietett Molnár Ágnes államtitkár, országgyűlési képviselő és Szájer József európai parlamenti képviselő is. A városelő a helyszínen jelentette be a sikeres mentőakciót követően, hogy: a sop­roni városvezetés azon dolgozik, hogy a VOLT fesztivál továbbra is Sopronban maradjon. Ez az ígéret már csak anyagi szempontból sem elhanyagolható, hiszen a város kereskedelmi és iparkamarájának elnöke szerint a rendezvény öt napja „többet hoz a közműveknek, mint a legjobb hónap", és akkor még nem beszéltünk az 5 milliárdos idegenforgalmi bevételről. De maradjunk a politikánál.

A fesztivál hivatalos programfüzetéből kiderül, hogy a Heti Válasz Borfaluval kedveskedik a bor szerelmeseinek, akik az Új Széchenyi Terv elnevezésű kempingben hajthatják nyugovóra fejüket. Ha felébrednek a delíriumból, a tematikus sátorok egyikében ismerkedhetnek meg a diákhitel kihagyhatatlan akciós csomagjával és a mellé járó párforintos kínai repitermékkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!