hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A negatív világrekord
Miért beteg a magyar agrárium?

2012. 01. 12.
Súlyos ellentmondások jellemzik a magyar agráriumot: a rendszerváltás óta közel hétszázezer, a mezőgazdaságban dolgozó ember veszítette el a munkáját, miközben a magyar föld a világ összes termőterületének legjobb 3 százalékához tartozik. Az elmúlt húsz évben a magyar hús- és tojástermelés a korábbi mennyiség felére esett vissza, miközben világszerte nő az igény az élelmiszerek iránt. És miközben az egykori szocialista országok mezőgazdaságai 10-40 százalékkal termelnek ma többet, mint a diktatúrában, a magyar mezőgazdaság termelése ugyanebben az időszakban 24 százalékkal csökkent.

A nyolcvanas évek közepén a népgazdaság bruttó termeléséből a mezőgazdaság az élelmiszeriparral együttesen 27 százalékkal részesedett, az összes kivitelnek pedig a 25 százalékát adta. Az ágazat a rendszerváltás előtti években rendre egymilliárd dollár feletti aktívumot eredményezett - derül ki Raskó György agrárközgazdász „Mezőgazdaság, agrárpolitika" című tavaly megjelent tanulmányából. Mivel az ezredforduló évében a bruttó hazai termékből az agrárium már csak 7 százalékkal részesedett, akár azt is gondolhatnánk, hogy ez fejlődés, hiszen ha a mezőgazdaság aránya csökken, az egyben azt jelenti, hogy az ipar és a szolgáltatások aránya nőtt. Azonban ha azt vizsgáljuk, hogy egy adott területen mekkora értéket állít elő az agrárium, akkor egyértelmű, hogy baj van: Hollandiában tízszer több az egy hektárra jutó érték, mint Magyarországon.

Ennél is kedvezőtlenebb adat, hogy a rendszerváltást követő évtizedben a mezőgazdaságban több mint 600 ezer, az élelmiszer-feldolgozásban 100 ezer munkahely szűnt meg. Jelenleg az aktív munkavállalóknak kevesebb mint 5 százaléka talál megélhetést a mezőgazdaságban. A FAO és a KSH adataiból kiderül, hogy miközben 1990 és 2009 között a mezőgazdasági nyersanyagok termelése a világon 36 százalékkal nőtt, Magyarországon ugyanebben az időszakban közel 24 százalékkal csökkent. Még a többi egykori szocialista országban is nőtt a termelés, igaz, meglehetősen eltérő - 10-40 százalékos - arányban. Mindenesetre ki kell jelenteni, hogy hazánkon kívül egyetlen ország sincs, ahol a termelés volumene 1990-hez viszonyítva csökkent volna. „A magyar mezőgazdaság az elmúlt húszévnyi teljesítménye negatív rekordnak számít a világon" - állapítja meg Raskó György.

Optimistán vágtunk bele

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!