hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óvakodj a végrehajtótól!

2011. 09. 01.
Pataky Attila, az Edda zenekar énekese a napokban arról panaszkodott, hogy 160 forintos árfolyamon felvett svájcifrank-alapú ingatlanhitele után immár havi félmillió forintos törlesztőrészlettel kell megbirkóznia. Bíró Ica, a fitnesz és a média világában is ismert személyiség pedig egy interjúban elmondta: a közelmúltban két barátnője is öngyilkos lett az elviselhetetlenné növekedett törlesztőrészleteik miatt.

Pataky és Bíró szomorú hírei kapcsán fordult lapunkhoz Sz. Lajos a saját történetével: - Az én ingatlanom tehermentes volt, és nagy értékű, de sajnos a feleségem megbetegedett, és kezeltetéséhez pénzforrásra volt szükség. A bankok nem adtak hitelt a házaspárnak, ám végül az egyik pénzintézet mégis hitelezett. Előzőleg azonban egy ügyvédi irodához irányították Sz.-t, ahol elintézték a soron kívüli válást, majd a bank az ingatlankivásárlásra adta meg a hitelt. Sz. felesége sajnálatos módon a kezeltetések ellenére elhunyt, a férfi vállalkozása pedig ezzel párhuzamosan tönkrement.

Sz. munkanélküliként is fizette a törlesztőrészleteket mindaddig, míg volt miből. - Jelenleg úgy néz ki, hogy az én ingatlanom is árverezésre kerül. A bank már közölte is a rossz hírt és azt is, hogy értéke alatt fogja eladatni a házamat - mondja Sz.

A férfi 155500 svájci franknak megfelelő forinthitelt vett fel, jelenleg 136ezerrel tartozik, ami a mai 230 forintos árfolyamnál körülbelül 31 millió forintot jelent. A bank szerint az ingatlan 56 milliót ér, ám - állítja Sz. - legfeljebb 20 millióért fogják elárverezni, így még mindig tetemes adóssága marad, ráadásul a végrehajtás díját is rajta fogják követelni. Érdekesség, hogy ellentétben az USA-val, ahol az ingatlanfedezetre adott hitelért az adós legfeljebb az adott ingatlannal felel - legrosszabb esetben viszik a házát, de nem többet -, Magyarországon a fedezetül felajánlott ingatlan elárverezése után fennmaradó összeget is behajtják az adóson. Sz. Lajos a kormányzati adós mentőcsomaggal kapcsolatban megjegyzi: ez nem vonatkozik a 30 millió forint feletti tartozással rendelkezőkre, a 90 napot meghaladó adósokra és azokra sem, akik már részesültek valamilyen fizetési könnyítésben. Így tehát őrá sem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!