Kereső toggle

Bulipolitika

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Evészet és ivászat, zene és tánc, vagy agyzsibbasztó, szigorúan pártpolitikai-világnézeti továbbképzés a nem kevésbé (csak máshogyan) fárasztó vizsgaidszak után? Ez a két alternatíva merülhet fel, amikor a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei által kínált nyári táborok mustrájára vállalkozik valaki. A rendezvények gurujai azonban ravasz módon megpróbálták ötvözni a két életformát. Meglátjuk, milyen sikerrel.

Vízpart – nem is csoda, a politikus is csak ember, főleg, ha fiatal. A legtöbb pártközeli ifjúsági szervezet vízközelséggel csábítja nyáron azokat a fiatalokat, akik az augusztusi hőségriadót hűsítő politikai vitákkal és olyan húzónevek társaságában kívánják tölteni, mint Kövér László, Szanyi Tibor, Semjén Zsolt vagy Zagyva György Gyula. Mielőtt bárki bármi izgalmasra gondolna, a fent felsorolt, négy különböző frakcióban ülő politikussal természetesen négy különböző tábor keretén belül lehet találkozni.
A jobboldali pártok jellemzően aktívabbak, mint a baloldali vagy éppenséggel a liberális pártok – ez utóbbi megállapítás olyannyira igaz, hogy a Lehet Más a Politika semmilyen saját szervezésű nyári programmal nem kívánja színesíteni fiatal tagjai nyári pihenését. A Hetek kérdésére a párt szóvivője, Bognár Dávid elmondta: saját szervezésben a párt hagyományosan nem szokott nyári tábort rendezni. „Az Európai Zöldpárt által szervezett nyári táborra jelentkezők egyébként is átfedést mutatnak az LMP-szimpatizánsokkal, így mi inkább azt a kezdeményezést támogatjuk” – mondta Bodnár. Szerinte egyébként nem a kifáradás jele a nyári tábor ilyen jellegű hiánya, mint mondta: a párt nyáron is több fórumot, rendezvényt szervez, náluk ez „hagyomány”.
Az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas hosszú hétvégékben és ötéjszakás, Balaton környéki táborokban gondolkodik. A két típus tematikájában és célcsoportját tekintve is eltér egymástól. A hétvégi programokra az egyetemistákat várják, elsősorban szakmai beszélgetésekkel. Az ötéjszakás, hosszabb táborokkal már a fiatalabb korcsoport felé nyitnak: oda a 16-22 év közöttieket várják. „Célunk a csapatépítés, én magam sem abban gondolkodom, hogy jó »pártkatonákat« faragjak a fiatalokból” – nyilatkozta a Heteknek a szervezet elnöke. Sass Szabolcs szerint a közösségérzés, az összetartás a fontos, de emellett, ha valaki politikuskarrierről álmodik, az is megtalálhatja a neki szóló programot. A táborokban fakultatív jelleggel szoktak beszélgetéseket szervezni országosan is ismert politikusokkal, szakértőkkel – erre Sass elmondása alapján a résztvevők körülbelül negyede nyitott. A regionális szinten szerveződő táborokban az öt éjszakáért mindösszesen 5-7 ezer forintot kell az asztalra tenni, ám az elnök hangsúlyozta, hogy figyelembe veszik, melyik régióban mennyit tudnak a fiatalok teljesíteni. A szervezet 4-5 hosszú hétvégében és nagyjából ugyanennyi hosszabb táborban gondolkodik.
A Fidesz sem tétlenkedik: a két ifjúsági szervezettel is büszkélkedő párt ifjai számtalan program, nyári tábor, körutazás, túra közül válogathatnak. Lesz a párt berkeiben már hagyományosnak nevezhető nyári tábor – természetesen a Balaton mellett. De meghirdettek bringatúrát is, mellyel kapcsolatban a szervezők a Hetek kérdésére elárulták: politikai nézettől függetlenül várják a résztvevőket. Mint kiderült, előfordul, hogy szocialista vagy éppen LMP-szavazó is részt vesz rajta. „A túra maximálisan politikamentes, de ha szóba jön a közélet-politika, akkor minden párt minden oldala elmondhatja a véleményét” – nyilatkozták lapunknak, hozzátéve, hogy egyébként „erre még nem volt példa”.
A Fidesz idősebbik ifjúsági szervezete, a Fidelitas augusztus első hetében Siófokra várja tagjait. A szervezők a Heteknek elmondták: a szórakozás, közösségépítés mellett hangsúlyos szerep jut a tagság plusz információkkal való ellátásának. „Az idei évben inkább a pihenés, kikapcsolódás a fő szempont” – nyilatkozta lapunknak Béres Árpád. A tábor egyik szervezőjeként tevékenykedő Béres abban bízik, hogy bár a megszokotthoz képest kevesebbet, napi 1-2 előadást iktatnak a strandolás és lángosevés közé, azokat a résztvevők a megszokott lelkesedéssel fogják látogatni. Elmondása alapján megesik, hogy az egyébként nem kötelező jellegű előadásokon a táborozók majd mindegyike részt vesz, így idén is akár telt ház fogadhatja Hoffmann Rózsa vagy éppen Balog Zoltán előadását.
Emellett erdélyi körút és a „legendás” tusnádfürdői szabadegyetem is várja azokat, akik DJ Zsolt mellett (után) a kormánypárti politikusok véleményére kíváncsiak olyan témákban, mint például „Egyház és oktatás”, vagy éppen a közmédiáról hallgatnának meg „Merre tovább, magyar sajtó” címmel kerekasztal-beszélgetést. A szabadegyetem programkínálata zavarba ejtően sokszínű: a tábor 5 napja alatt mindennap 15-20 helyszínen várják a rendezők párhuzamos programokkal az érdeklődőket. Legnagyobb érdeklődésre minden valószínűség szerint Orbán Viktor miniszterelnök, az EP-alelnökként tévesen felkonferált Tőkés László és Traian Basescu román államfő barátságos mérkőzése számíthat. A Németh Zsolt által moderált beszélgetés témája egyben az idei konferencia mottója is: „Összenő, ami összetartozik”. A nem kívánt áthallásokat megelőzendő a szervezők pontosították Orbán beszédének a témáját: „Magyar nemzetegyesítés a XXI. század Európájában”.
A Fidesz koalíciós partnerének, a KDNP-nek az ifjúsági szervezete szintén a Balaton mellé és szintén a politikát szórakozással vegyítő programkínálattal várja nemcsak a saját, de a társszervezetek tagjait és a határon túl élő magyar fiatalokat is. „Mintegy 150 fő részvételére számítunk” – nyilatkozta lapunknak Stágel Bence. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke azt is elmondta, hogy a résztvevőket néptáncház, sportolás, sétahajókázás mellett a párt prominens politikusai várják: Semjén Zsolt, Szászfalvi László vagy éppen a szervezet korábbi elnöke, Rétvári Bence. A tábor egyébként az IKSZ által meghirdetett „Szólj bele  a közéletbe” programsorozat egyik fontos állomása – ennek keretében a felnövekvő, új generáció tagjait próbálják minél nagyobb politikai aktivitásra bírni.
Radikalizálódhat, aki akar

Nincs egyszerű helyzetben, aki lépést akar tartani a politikai paletta jobboldali szélén helyet foglaló erők nyári tevékenységével. Ízelítőül: akad itt táltostábor, Magyar Sziget, Nemzeti Gyermektábor, az Erdélyi Magyar Ifjak táborából meg rögtön hármat is szerveztek.
De nézzük sorjában! A Toroczkai László által megálmodott, idén jubiláló, tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Szigetről lapunk hasábjain is többször megemlékeztünk. A Hetek tavalyi látogatása olyannyira emlékezetesre sikerült, hogy a vendéglátó Zagyva György Gyula mentelmi jogát alig három hete függesztette fel a parlament, a vele szemben folyó közvádas eljárás miatt. Az idei programok csak az elmúlt évekhez viszonyítva nem nevezhetők szélsőségesnek, külső szemlélő minden valószínűség szerint nem fukarkodna a „szélsőséges”, „nacionalista”, „soviniszta” stb. jelzőkkel a kínálat láttán. A felszólalók közt található Tyirityán Zsolt, aki a bevallásuk szerint „nem szentéletű embereket és nem kiscserkészeket” tömörítő Betyársereg vezetője, de hallhatnak az érdeklődők Prohászka Ottokár – egyébként harcos antiszemita nézeteiről ismert – püspök aktualitásáról is. A saját spiritualitásuk tudatára ébredt látogatók Siklósi András tolmácsolásában ismerhetik meg a „magyar nemzet ősi örökségét, földi és égi küldetését”. A felhőtlen esti szórakozásról pedig szélsőséges zenekarok egész sora gondoskodik, a Magozott Cseresznyétől a Kárpátián át a Romantikus Erőszakig megannyi változatos, bőrfejűek vájtfülébe való muzsika csábítja egy kellemes nyár esti pogózásra az arra fogékonyakat. A tavaly botrányba fulladt koncertet adó, a hallgatóság bizonyos tagjai által hazaárulónak kikiáltott, de a Jobbik rendezvényein azóta is rendszeresen megforduló rapper, FankaDeli idén nem teszi tiszteletét az egyebek mellett futballhuligánok által is előszeretettel látogatott Magyar Szigeten. 2011-ben egyébként harmadszor előzte meg a „Székely Sziget” bő egy hónappal a hazánk határai közt zajló nagytestvért – ahhoz kísértetiesen hasonlító programkínálattal.
Kurucinfo, Szent Korona Rádió, Palóc betyár – három talán jobban ismert név a Nemzeti Gyerektábor idei médiatámogatói közül. A szervezők garantálják a gyerekeknek, hogy „A HVIM (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom) által életre hívott Nemzeti Gyermektáborban olyan gyerekek közt lehetnek, akik hasonló környezetből érkeztek”. És hogy mivel is csalogatnak a szervezők? Az ifjak többek között részt vehetnek lovagoltatáson, íjászkodáson, de haditornáról is hallgathatnak előadást. A meghívott előadók – így például Zagyva György Gyula is – olyan hiánypótló témákat dolgoznak fel, mint például „anyanyelvünk ápolása betűjátékokkal” (sic!). A rendezvényt egyébként idén nyáron három egymást követő héten is megrendezik, szemmel láthatóan nem kevés olyan szülő van ugyanis, akik „fontosnak tartják, hogy gyermekeik megfelelő magyar értékrend szerint nevelkedjenek”.

Olvasson tovább: