hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bulipolitika

2011. 07. 22.
Evészet és ivászat, zene és tánc, vagy agyzsibbasztó, szigorúan pártpolitikai-világnézeti továbbképzés a nem kevésbé (csak máshogyan) fárasztó vizsgaidszak után? Ez a két alternatíva merülhet fel, amikor a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei által kínált nyári táborok mustrájára vállalkozik valaki. A rendezvények gurujai azonban ravasz módon megpróbálták ötvözni a két életformát. Meglátjuk, milyen sikerrel.

Vízpart – nem is csoda, a politikus is csak ember, főleg, ha fiatal. A legtöbb pártközeli ifjúsági szervezet vízközelséggel csábítja nyáron azokat a fiatalokat, akik az augusztusi hőségriadót hűsítő politikai vitákkal és olyan húzónevek társaságában kívánják tölteni, mint Kövér László, Szanyi Tibor, Semjén Zsolt vagy Zagyva György Gyula. Mielőtt bárki bármi izgalmasra gondolna, a fent felsorolt, négy különböző frakcióban ülő politikussal természetesen négy különböző tábor keretén belül lehet találkozni.
A jobboldali pártok jellemzően aktívabbak, mint a baloldali vagy éppenséggel a liberális pártok – ez utóbbi megállapítás olyannyira igaz, hogy a Lehet Más a Politika semmilyen saját szervezésű nyári programmal nem kívánja színesíteni fiatal tagjai nyári pihenését. A Hetek kérdésére a párt szóvivője, Bognár Dávid elmondta: saját szervezésben a párt hagyományosan nem szokott nyári tábort rendezni. „Az Európai Zöldpárt által szervezett nyári táborra jelentkezők egyébként is átfedést mutatnak az LMP-szimpatizánsokkal, így mi inkább azt a kezdeményezést támogatjuk” – mondta Bodnár. Szerinte egyébként nem a kifáradás jele a nyári tábor ilyen jellegű hiánya, mint mondta: a párt nyáron is több fórumot, rendezvényt szervez, náluk ez „hagyomány”.
Az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas hosszú hétvégékben és ötéjszakás, Balaton környéki táborokban gondolkodik. A két típus tematikájában és célcsoportját tekintve is eltér egymástól. A hétvégi programokra az egyetemistákat várják, elsősorban szakmai beszélgetésekkel. Az ötéjszakás, hosszabb táborokkal már a fiatalabb korcsoport felé nyitnak: oda a 16-22 év közöttieket várják. „Célunk a csapatépítés, én magam sem abban gondolkodom, hogy jó »pártkatonákat« faragjak a fiatalokból” – nyilatkozta a Heteknek a szervezet elnöke. Sass Szabolcs szerint a közösségérzés, az összetartás a fontos, de emellett, ha valaki politikuskarrierről álmodik, az is megtalálhatja a neki szóló programot. A táborokban fakultatív jelleggel szoktak beszélgetéseket szervezni országosan is ismert politikusokkal, szakértőkkel – erre Sass elmondása alapján a résztvevők körülbelül negyede nyitott. A regionális szinten szerveződő táborokban az öt éjszakáért mindösszesen 5-7 ezer forintot kell az asztalra tenni, ám az elnök hangsúlyozta, hogy figyelembe veszik, melyik régióban mennyit tudnak a fiatalok teljesíteni. A szervezet 4-5 hosszú hétvégében és nagyjából ugyanennyi hosszabb táborban gondolkodik.
A Fidesz sem tétlenkedik: a két ifjúsági szervezettel is büszkélkedő párt ifjai számtalan program, nyári tábor, körutazás, túra közül válogathatnak. Lesz a párt berkeiben már hagyományosnak nevezhető nyári tábor – természetesen a Balaton mellett. De meghirdettek bringatúrát is, mellyel kapcsolatban a szervezők a Hetek kérdésére elárulták: politikai nézettől függetlenül várják a résztvevőket. Mint kiderült, előfordul, hogy szocialista vagy éppen LMP-szavazó is részt vesz rajta. „A túra maximálisan politikamentes, de ha szóba jön a közélet-politika, akkor minden párt minden oldala elmondhatja a véleményét” – nyilatkozták lapunknak, hozzátéve, hogy egyébként „erre még nem volt példa”.
A Fidesz idősebbik ifjúsági szervezete, a Fidelitas augusztus első hetében Siófokra várja tagjait. A szervezők a Heteknek elmondták: a szórakozás, közösségépítés mellett hangsúlyos szerep jut a tagság plusz információkkal való ellátásának. „Az idei évben inkább a pihenés, kikapcsolódás a fő szempont” – nyilatkozta lapunknak Béres Árpád. A tábor egyik szervezőjeként tevékenykedő Béres abban bízik, hogy bár a megszokotthoz képest kevesebbet, napi 1-2 előadást iktatnak a strandolás és lángosevés közé, azokat a résztvevők a megszokott lelkesedéssel fogják látogatni. Elmondása alapján megesik, hogy az egyébként nem kötelező jellegű előadásokon a táborozók majd mindegyike részt vesz, így idén is akár telt ház fogadhatja Hoffmann Rózsa vagy éppen Balog Zoltán előadását.
Emellett erdélyi körút és a „legendás” tusnádfürdői szabadegyetem is várja azokat, akik DJ Zsolt mellett (után) a kormánypárti politikusok véleményére kíváncsiak olyan témákban, mint például „Egyház és oktatás”, vagy éppen a közmédiáról hallgatnának meg „Merre tovább, magyar sajtó” címmel kerekasztal-beszélgetést. A szabadegyetem programkínálata zavarba ejtően sokszínű: a tábor 5 napja alatt mindennap 15-20 helyszínen várják a rendezők párhuzamos programokkal az érdeklődőket. Legnagyobb érdeklődésre minden valószínűség szerint Orbán Viktor miniszterelnök, az EP-alelnökként tévesen felkonferált Tőkés László és Traian Basescu román államfő barátságos mérkőzése számíthat. A Németh Zsolt által moderált beszélgetés témája egyben az idei konferencia mottója is: „Összenő, ami összetartozik”. A nem kívánt áthallásokat megelőzendő a szervezők pontosították Orbán beszédének a témáját: „Magyar nemzetegyesítés a XXI. század Európájában”.
A Fidesz koalíciós partnerének, a KDNP-nek az ifjúsági szervezete szintén a Balaton mellé és szintén a politikát szórakozással vegyítő programkínálattal várja nemcsak a saját, de a társszervezetek tagjait és a határon túl élő magyar fiatalokat is. „Mintegy 150 fő részvételére számítunk” – nyilatkozta lapunknak Stágel Bence. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke azt is elmondta, hogy a résztvevőket néptáncház, sportolás, sétahajókázás mellett a párt prominens politikusai várják: Semjén Zsolt, Szászfalvi László vagy éppen a szervezet korábbi elnöke, Rétvári Bence. A tábor egyébként az IKSZ által meghirdetett „Szólj bele  a közéletbe” programsorozat egyik fontos állomása – ennek keretében a felnövekvő, új generáció tagjait próbálják minél nagyobb politikai aktivitásra bírni.
Radikalizálódhat, aki akar

Nincs egyszerű helyzetben, aki lépést akar tartani a politikai paletta jobboldali szélén helyet foglaló erők nyári tevékenységével. Ízelítőül: akad itt táltostábor, Magyar Sziget, Nemzeti Gyermektábor, az Erdélyi Magyar Ifjak táborából meg rögtön hármat is szerveztek.
De nézzük sorjában! A Toroczkai László által megálmodott, idén jubiláló, tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Szigetről lapunk hasábjain is többször megemlékeztünk. A Hetek tavalyi látogatása olyannyira emlékezetesre sikerült, hogy a vendéglátó Zagyva György Gyula mentelmi jogát alig három hete függesztette fel a parlament, a vele szemben folyó közvádas eljárás miatt. Az idei programok csak az elmúlt évekhez viszonyítva nem nevezhetők szélsőségesnek, külső szemlélő minden valószínűség szerint nem fukarkodna a „szélsőséges”, „nacionalista”, „soviniszta” stb. jelzőkkel a kínálat láttán. A felszólalók közt található Tyirityán Zsolt, aki a bevallásuk szerint „nem szentéletű embereket és nem kiscserkészeket” tömörítő Betyársereg vezetője, de hallhatnak az érdeklődők Prohászka Ottokár – egyébként harcos antiszemita nézeteiről ismert – püspök aktualitásáról is. A saját spiritualitásuk tudatára ébredt látogatók Siklósi András tolmácsolásában ismerhetik meg a „magyar nemzet ősi örökségét, földi és égi küldetését”. A felhőtlen esti szórakozásról pedig szélsőséges zenekarok egész sora gondoskodik, a Magozott Cseresznyétől a Kárpátián át a Romantikus Erőszakig megannyi változatos, bőrfejűek vájtfülébe való muzsika csábítja egy kellemes nyár esti pogózásra az arra fogékonyakat. A tavaly botrányba fulladt koncertet adó, a hallgatóság bizonyos tagjai által hazaárulónak kikiáltott, de a Jobbik rendezvényein azóta is rendszeresen megforduló rapper, FankaDeli idén nem teszi tiszteletét az egyebek mellett futballhuligánok által is előszeretettel látogatott Magyar Szigeten. 2011-ben egyébként harmadszor előzte meg a „Székely Sziget” bő egy hónappal a hazánk határai közt zajló nagytestvért – ahhoz kísértetiesen hasonlító programkínálattal.
Kurucinfo, Szent Korona Rádió, Palóc betyár – három talán jobban ismert név a Nemzeti Gyerektábor idei médiatámogatói közül. A szervezők garantálják a gyerekeknek, hogy „A HVIM (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom) által életre hívott Nemzeti Gyermektáborban olyan gyerekek közt lehetnek, akik hasonló környezetből érkeztek”. És hogy mivel is csalogatnak a szervezők? Az ifjak többek között részt vehetnek lovagoltatáson, íjászkodáson, de haditornáról is hallgathatnak előadást. A meghívott előadók – így például Zagyva György Gyula is – olyan hiánypótló témákat dolgoznak fel, mint például „anyanyelvünk ápolása betűjátékokkal” (sic!). A rendezvényt egyébként idén nyáron három egymást követő héten is megrendezik, szemmel láthatóan nem kevés olyan szülő van ugyanis, akik „fontosnak tartják, hogy gyermekeik megfelelő magyar értékrend szerint nevelkedjenek”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!