Kereső toggle

Ünnep Albionban

Milliárdok nézték a királyi esküvőt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alig néhány nap telt el a királyi álomesküvő óta, és a hercegi pár – a várakozással ellentétben – máris visszatért a „hétköznapi” életbe. Hétköz-napi, amennyiben pazar nászút helyett Walesbe utaztak, ahol William herceg helikopter-pilótaként szolgál a Brit Királyi Légierőnél. A hosszas találgatások arról, hogy hová megy nászútra Kate Middleton, azaz mostantól Catherine hercegnő és újdonsült férje, célt tévesztettek: a hercegi pár a Buckingham-palota közlése szerint már korábban úgy döntött, hogy csak egy későbbi időpontban utazik el.

Bár a sajtóban felmerült, hogy a világpolitikai események révén kialakult biztonsági kockázat miatt mondtak le útiterveikről, a közlés szerint leginkább a lesifotósoktól és a magánszféra hiányától tartva határoztak így hetekkel korábban. A hírek ugyanakkor azt is megerősítik, hogy William, aki általában ragaszkodik ahhoz, hogy a légierőnél társaival egyenrangúként kezeljék, mindössze egy hét szabadságot kapott az esküvőre, és e hét elején már vissza is kellett térnie a szolgálatba.

Az ifjú pár tervei több ponton is változtak a közelmúltban. Catherine és William eredetileg azt tervezte, hogy az esküvő után visszavonulnak, és a házasságuk felépítésére koncentrálnak minimális nyilvános szereplést vállalva. A királynő közelgő gyémántjubileuma azonban némileg átírja ezeket a terveket. A királyi család sajtósai a napokban azt közölték, hogy a hercegi pár már jövő tavasszal világ körüli útra indul a királynő képviseletében, akinek a trónra lépése hatvanadik évfordulójával kapcsolatos ünnepségek számos teendőt adnak. A pár többek között Ausztráliába, Új-Zélandra, a Karib-szigetekre és valószínűleg több más, a Brit Nemzetközösséghez tartozó országba is ellátogat a jövő év folyamán, nagy terhet véve le ezzel a 85 éves királynő válláról.

A tervek változásához valószínűleg az is hozzájárul, hogy a Buckingham-palota és a brit külügyminisztérium mindent megtesz a múlt héten lezajlott királyi esküvő hatalmas „világsikerének" kihasználására. A királynő egyes források szerint már a királyi család többi tagját is felkérte a 2012-es gyémántjubileummal kapcsolatos teendőkben való részvételre, így a reprezentációs kötelezettségekből általában kimaradó Harry hercegre, William öccsére is vár néhány utazás. Bár William és Catherine egyelőre leginkább a magánéletére kíván koncentrálni, Buckingham-palotai források szerint a jubileum számukra is olyan különleges alkalmat jelent, amelynek terheiből szívesen részt vállalnak.

A közeljövőben azonban - a nászút után nem sokkal - rövid időre szétválnak útjaik, mivel Williamet a Falkland-szigetekre szólítja szolgálata. A két és fél hónapos szolgálatra a szabályok szerint felesége nem követheti. Ez év júliusában pedig eleget tesznek első külföldi kötelezettségüknek, és a brit korona képviseletében Kanadába, valamint az Egyesült Államokba látogatnak - az út jó lehetőséget teremt a királyi család új tagjának, hogy gyakorolja szerepét, és felkészüljön a jövő év kihívásaira. Catherine ugyanakkor még sokáig nem vállal közszereplést a férje nélkül, és úgy tűnik, ezt a királyi család sem szorgalmazza. Talán William édesanyja, a néhai Diana hercegnő példájából is tanulva a türelem és a fokozatosság politikáját folytatják - a jubileumtól eltekintve -, csak annyi közszereplést mérve a fiatal párra, amennyit maguk is szívesen végeznek.

Catherine-nek természetesen előbb-utóbb el kell majd döntenie, hogy milyen patrónusi és karitatív szerepeket vállal. Az elvárás az, hogy William és Harry hercegek mintájára néhány olyan szervezetet válasszon ki, amelyek a szívéhez közel álló ügyekkel foglalkoznak.

A királyi álomesküvő megmozgatta a britek öntudatát - erre utalt David Cameron, aki szerint az emberek ismét büszkék lehettek arra, hogy britek, és azt is bebizonyították, hogy tudnak ünnepelni. A miniszterelnök, aki a Downing Streeten maga is rendezett utcabált mintegy kilencven meghívottnak, így nyilatkozott: „Bár meglehetősen zárkózott népség vagyunk, ha beindulunk, akkor igazán beindulunk." A BBC-nek nyilatkozva Cameron elmondta: a Westminster-apátságban ülve úgy érezte, maga is egy különleges tündérmese részese. „Sokan nagyon büszkék voltak arra, hogy britek lehetnek - én magam mindenképpen közéjük tartozom."

Nagy-Britanniában - annak ellenére, hogy eleinte a vártnál sokkal kevesebb útlezárási igényt jelentettek be az önkormányzatoknál - közel egymillió ember utcabálozott a királyi esküvő napján. A kezdeti tartózkodást jelentős mértékben oldotta, hogy David Cameron néhány héttel az esküvő előtt felkérte az önkormányzatokat, hogy értelmetlen, bürokratikus feltételekkel ne nehezítsék meg az ünnepelni kívánó polgárok dolgát. Az esküvő egyébként az egész országban különleges hangulatot hozott. A nagyobb városokban számos helyen óriás kivetítőket állítottak fel, egyes helyeken széksorokkal, ahol az emberek órákon keresztül figyelték a közvetítést, miközben magukkal hozott uzsonnájukat fogyasztották. A piknik errefelé egyébként is a mindennapok elengedhetetlen része, és ehhez még a szerencsésen száraz és jobbára napos időjárás is hozzájárult. Kisebb városokban érzékelhetően csökkent a bevásárlóközpontok és az utcák forgalma az esküvő óráiban.

A televíziónak köszönhetően Nagy-Britanniában közel 25 millió nézője volt az esküvőnek (világszerte mintegy 2 milliárdan követték a közvetítéseket), a legtöbben a BBC és az ITV adását nézték; a Westminster-apátságban folyó szertartás végére már rekordszámú, mintegy 20 millió néző kapcsolt a BBC élő közvetítésére. A BBC közlése szerint körülbelül 35 millióan voltak azok, akik legalább részletekben belenéztek adásukba - ebbe beleszámítják az élő internetes közvetítés nézőit is. Az Egyesült Államokban is közel 23 millióan voltak kíváncsiak a tévés közvetítésre.

A becslések minden idők legnézettebb műsorai közé emelik a pénteki élő közvetítést, bár ennél is többen nézték az 1966-os futball-világbajnokság döntőjét (32,3 millió néző), valamint Diana hercegnő temetését 1997-ben (32,1 millió néző). Rendőrségi közlések szerint további egymillió kíváncsiskodó gyűlt össze a Westminster-apátságtól a Buckingham-palotához vezető útvonalon, hogy egy pillanatra megláthassa Williamet és Catherine-t.

A világ más tájain is sokan ünnepeltek együtt a britekkel a királyi esküvő napján. Amerikában már jóval a nagy nap előtt központi téma volt a médiában Catherine és William esküvője, a tévéműsorok a legapróbb részletekig kitárgyalták az előkészületeket. Mivel az Egyesült Államokban természetesen nem volt szabadnap április 29-e, milliók tanúsítottak komoly odaszánást azzal, hogy kora hajnalban felkeltek, hogy a brit királyi esküvő élő közvetítését követhessék, több mint egy tucat csatornán. Washingtonban több mint 200 ember gyűlt össze a Ritz-Carlton Hotelben, hogy ascoti eleganciával öltözködve együtt ünnepeljenek a brit alattvalókkal. Hagyományos angol reggelit szolgáltak fel szalonnával, angol süteménnyel és különleges minőségű angol teával. Több tévéadó a szokásosnál visszafogottabban ünnepelt, tekintettel arra, hogy csak néhány nap telt el a közel 300 áldozatot követelő, több államon végigsöprő vihar óta. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy az esküvői képek valamelyest enyhítették a katasztrófa utáni hangulatot az amerikai nézők lelkében. A New York-i Times Square-en szintén tömegek nézték a közvetítést a hatalmas kivetítőkön, hasonlóan más nagyvárosokhoz, ahol elegáns, angolos összejöveteleken követték az eseményeket.

A Brit Nemzetközösség tagországaiban is sokan együtt ünnepeltek a britekkel. Kanadában az amerikaihoz hasonló elegáns és kevésbé elegáns összejöveteleken követték az esküvőt. A kanadai miniszterelnök azon kevesek közé tartozott, akik valamilyen okból kénytelenek voltak lemondani az elmúlt hetekben talán a világon a legirigyeltebb meghívást. A közelgő választások előtt ugyanis képtelen lett volna elutazni, Stephen Harper miniszterelnök így saját kanapéján, a tévé előtt ülve figyelte az eseményeket.

Kenya, úgy tűnik, jelentős hasznot húzhat a királyi eseményből - ebben az országban kérte meg ugyanis William Kate kezét, és ezt a tényt máris remek turistacsalogatóként alkalmazzák. Ellentmondásos figyelemmel kísérték az esküvőt Ausztráliában és Indiában, ahol aránylag kevesebb érdeklődőt vonzott az esemény. Egy népszerű indiai tévés műsorvezető a Twitteren némileg bollywoodi szellemben így értékelte az eseményt: „Legközelebb a brit királyi család kihelyezhetné a szervezést hozzánk - rájuk férne egy kis éneklés és tánc."

Olvasson tovább: