hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki az igaz magyar?
Irodalmi gondolatok hazáról, nemzetről, szeretetről, összetartozásról

2010. 04. 03.
Bizonyos körökből olyan hangulatkeltés árad ma Magyarországon, hogy, aki nem áldoz lovat, vagy nem jár Szent Korona-imádásra, az nem is becsületes magyar. Ha nem rendelkezünk etnikai vagy osztályharcos alapú ellenségképpel, szerethetjük-e hazánkat, nemzetünket, vagy ettől megfosztatunk, mert nem csaholunk együtt a gyűlölködő „farkasfalkával”? Ez az írás bátorítás azoknak, akik úgy tartják, hogy nem ők a nemzetidegenek, hanem talán a nemzeti gondolatot fegyverként használók tértek el nemzeti létünk eredeti értelmétől.

A hazáról, nemzetről szeretnénk szólni olyan irodalmi szövegekre hivatkozva, amelyeknek meg kellene határozni nemzettudatunkat. Mivel a különböző oktatási programok által szétnyűtt tananyagok már csak foltokban (vigyázat!) tartalmazzák ezeket a reformkori nemzeti forrás idején kicsapódott finomkristályokat, mai korunk megnyerheti az újrafelfedezés örömét. Vagy a Vörösmarty által vizionált nemzethalált, árpádsávba csomagolva.

Mi a haza, nemzet?

A haza eszmény, amely meghatározza, hogyan gondolkodunk magunkról, kifejezi pozitív törekvéseinket. Létezik egy eszményi haza (ha létezik) az itt élők gondolataiban, önmagukról alkotott képében, ami azt is meghatározza, hogy milyen világot hozunk létre magunk körül, továbbá egységbe foglalja a nép gondolatait céljairól, múltjáról, jelenéről, jövőjéről.
Ha egyszerűen meg akarjuk határozni, hogy Magyarországon mi a haza, milyen pozitív gondolatokat tudunk kapcsolni a nemzetünkről kialakult képhez, egyértelműen 1848 március-áprilisához kell visszanyúlnunk, ugyanis ez a magyar nemzet születésének a pillanata. Az addigi különböző jogállású, származású, kiváltságokkal és kötelezettségekkel barázdált csoportok ezen események hatására váltak egységes nemzetté.
A magyar irodalomban egyértelműen kimutatható, Bessenyeitől kiindulva Kazinczyn, Kölcseyn keresztül egész Adyig, Móriczig, Babitsig, sőt Radnótiig ívelő nemzetképet kell vizsgálnunk, ha meg akarjuk tudni valójában, hogy milyen a magyar nemzet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!