Kereső toggle

„Én vagyok isten”

Heteken belül gyilkolt volna S. Ábel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kivételes intellektuális képességekkel rendelkezik, lelkivilága mégis rémisztően sötét – tömören így lehetne jellemezni a 22 éves S. Ábelt, aki 22 ember megölését tervezte. A mészárlást ismerősei éberségének köszönhetően sikerült megelőzni.

S. Ábel az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves joghallgatója. Ámokfutását egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyverrel egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén akarta véghezvinni. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő fiatalember elfogása után úgy nyilatkozott, hogy azért 22 embert akart megölni, mert 22 éve szenved itt a földön. A mészárlásra több mint másfél éve készült, úgy tervezte, hogy napokon, legkésőbb heteken belül elkezd gyilkolni. Terveiről beismerő vallomást tett, amit később visszavont.

Barátai beszámolója alapján Ábel átlagos tanulóként viselkedett az egyetemen. „Nem tapasztaltam egyértelműen rendellenességre utaló jeleket Ábelnél. A harmadik, illetve negyedik évfolyamon azonban rendszeresen előfordult, hogy terepszínű nadrágban és fehér ingben, vagy ehhez hasonló öltözetben érkezett az órákra" - mondta egyik ismerőse. Csak a szorosabb baráti köre tudta, hogy a fiatalember otthonában viszonylag sok időt tölt az internet előtt, és ezalatt számos, fegyverekkel kapcsolatos oldalt tölt le, így rendkívül tájékozott ezen a téren. Sőt, sokszor az is előfordult, hogy - feltehetően ittas állapotban - fenyegető üzeneteket küldött barátainak: „megöllek, lelőlek" és ehhez hasonló kijelentéseket tett. Ilyen állapotban olykor felhívta ismerőseit, és magát istennek nevezte, azt állítva, hogy ő teremtette a világot.

Célbalövés

Fegyvert ragad egy ifjú.
(Be fogják majd mondani.)
Beront az egyetemre,
S kilenc társát lelövi.

Az automatából
Egy kávét vesz magának.
„Nénó, nénó, riadó!”
Ő nyugodtan kortyolgat.

Ott találnak majd reá,
Golyóval a fejében.
Nem ítéli el bíró,
Nem érheti oly’ szégyen!

A fiatalember barátai Végh József kriminálpszichológust értesítették először arról, hogy Ábel rendkívüli cselekményre készül, tanácsot szerettek volna kérni a helyzet kezelésére. Az egykori túsztárgyaló értesítette a rendőröket arról, hogy érdemes odafigyelni a fiúra.

A szakember már letartóztatása után találkozott Ábellel. „Onnan tudom, hogy körülnéztem fönt és lent, és nem láttam sehol istent, tehát én vagyok isten" - idézte a fiú zavaros mondatait a pszichológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. „Édesanyjára S. Ábel azért haragudott, mert megszülte, és így emberré vált. Ezért haragszik a világra is: emberré vált, és itt kell szenvednie" - fűzte hozzá. S. Ábel a beszámoló szerint hőssé akart válni, „mint a vikingek, akik jöttek, láttak, győztek, harcoltak, öltek, és meghaltak". Az egyetemista emellett a saját személyiségéhez igazítva értelmezte a vallási tételeket.

Ábel korábban egyébként gyakorló református volt, és minden vallási szertartáson részt vett. Szülei mérnökök, saját lakása van a XI. kerületben, ahol feltételezhetően egyedül él. Érdeklődési körébe tartozik az ókori történelem és a filozófia. Felsőfokon beszél németül, latinul pedig oktatást is vállalt. Az OKTV-n filozófia és latin tárgyakból is bejutott a döntőbe. Az egyetemen Nietzschéről írta az évfolyamdolgozatát, a hallgatható jogi tárgyak közül leginkább a büntetőjog érdekelte. „Kiváló intellektuális képességekkel rendelkezik, az órákon való megfelelés és a vizsgázás nem jelentett számára problémát" - állította egyik ismerőse.

Ábel egyetemi tanulmányai mellett sokszor vett részt diákmunkán, ahol soha nem volt rá panasz. Szabadidejében sokat sportolt, jól futott, focizott és sportlövészettel is foglalkozott. Barátai szerint többször is ellátogatott jobbikos rendezvényekre, tehát jellemezte a szélsőjobboldali eszmékhez való kötődés is. Idővel azonban a Jobbikot is meggyűlölte, mint minden más emberi szervezetet.

Az interneten saját blogot vezetett, illetőleg verseket és novellákat publikált. Művei istentagadással, blaszfémiával és a gyilkolás dicsőítésével vannak átitatva. Célbalövés című versében (lásd fent) is azt tervezi éppen, hogyan fog majd gyilkolni az egyetemen. Egy másik versében pedig a majdani holtteste fölött imát mondók elkergetéséről is rendelkezik.

Ábelnek szüleivel nem volt harmonikus kapcsolata. Végh József elmondása szerint otthonában is sokat „szenvedtek" a fiatalembertől, annak „agresszív magatartásától". „Ütötte-verte családját, csúnyán beszélt velük, köpködte őket" - sorolta az általa ismert tényeket a szakember. Édesanyja örült, hogy így végződött az eset, mert attól félt, hogy fia öngyilkos lesz, vagy más módon fogja életét veszteni. A kriminálpszichológus emellett beszámolt arról is, hogy S. Ábelt kisgyermek kora óta vitték különböző gyógykezelő intézményekbe, de mióta maga dönthetett, ezt soha nem vette igénybe.

Végh József szerint a jelenlegi törvényi szabályozást figyelembe véve egy internetes hozzászólás alapján ugyan nem lehet eljárást kezdeményezni, lehet viszont garázda magatartás miatt, ez pedig azért volt lehetséges, mert Ábel korábban egy lépcsőházban használta riasztófegyverét, illetőleg egyik ismerőse szerint otthonában vaktöltényekkel is lövöldözött.

Tömeggyilkos-zene

S. Ábel egyik kedvenc zenekara a német Rammstein. Az együttes – amely a nevét egy 70 halálos áldozatot követelő légi parádé helyszínéről kapta – a „Neue Deutsche Härte” (Az új német keménység) műfaját képviseli, amely egyfajta ötvözete az ipari zenének és különböző metal műfajoknak. Dalaik szövegvilága a szexuális aberrációkra és a gyilkos indulatokra fókuszál. Az általuk propagált piromán erőszak hamar követőkre talált: a tengerentúlon 1999-ben 15 halálos áldozatot követelt a Columbine középiskolában elkövetett mészárlás, amelynek egyik elkövetője, a 18 éves Eric Harris a Rammstein rajongója volt. A német együttest hallgatták akciójuk során a 186 gyermek életét követelő beszláni iskolai túszdráma terroristái is 2004-ben. 2007 novemberében Finnországban szintén a Rammstein dalaitól „feltüzelt” 18 éves Pekka-Eric Auvinen lőtte agyon 8 diáktársát. Tettén felbuzdulva honfitársa, a 22 éves Matti Juhani Saari tavaly 10 diákot lőtt le, akiket házilag készített Molotov-koktéljaival a felismerhetetlenségig összeégetett. A tények ellenére plakátok ezrei csalogatják országszerte a Rammstein márciusi, budapesti koncertjére immáron hazánk ifjúságát is.

Olvasson tovább: