hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmet írt a HAH

2009. 12. 24.
Hajnal háromkor csörög a vekker, négykor találkozunk, majd indulás Tiszacsegére. Kint mínusz 10 fok, s napközben sem lesz melegebb – ígéri a meteorológia. A Hites Adakozók Hálózatának (HAH) csapata nem sokat törődik az időjárással, immár tradíció, hogy minden év decemberében karácsonyi segélyakciókkal igyekeznek tettekben is demonstrálni a szeretetet. Most épp a Tisza menti kisvárosban fogják megajándékozni a rászorulókat.

Négy teli autóval indulunk, a stáb másik része már tegnap elutazott a gulyáságyúval, hogy előkészítse a terepet. Mire megérkezünk, a település HAH-szervezetének helyi aktivistái már készítik a déligyümölcsökből, konzervből, tésztából összeállított ajándékcsomagot, így kerül egy tonna gyümölcs a négyszáz darab nejlontáskába. A gulyáságyúban forralják a vizet, dinsztelik a hagymát, akkora a füst, mintha kigyulladt volna a kisváros művelődési háza. Szerencsére azonban csak az ötven kiló marhahús számára készül az alaplé, miközben a művelődési ház melletti moziépület asztalaira öt tonna használt ruhát pakolnak ki. A kapu előtt már gyülekeznek a környék szegényebb sorsú lakosai. Az izgalom egyre nagyobb, „türelem, türelem, mindjárt kezdünk” intik őket a szervezők, de a hidegben még a HAH Mikulása is didereg.
Majd megérkezik Jónás Sándor, Tiszacsege polgármestere, aki szerint a HAH történelmet ír, ilyen szintű segélyakció ugyanis még nem fordult elő a település történetében. A polgármester Kovács Sándorral, a HAH országos elnökével, valamint Papp Ignáccal, a HAH helyi koordinátorával együtt köszöntik a megjelenteket, majd kezdődik az akció, s ki-ki válogathat a ruhák között, kedve szerint. Dél körül elkészül a gulyás, némelyek hazaküldik a gyereket, hozzon nagyobb fazekat, hogy a család többi tagja is megkóstólhassa a jó sűrű, ízletes levest.
A sorban állók közül többen nagycsaládos romák vagy éppen szociális segélyből élő, idősebb korú munkanélküliek. „Hiába van tizenhét év munkaviszonyom, ötvennyolc évesen már sehol sem kapok munkát” – mondja egy hölgy, aki Poroszlóról érkezett. Férjével együtt szociális segélyből élnek,  amely egy személy számára havi 25 ezer 800 forintot jelent. Jövőre felére csökken ez a ked­vezmény, mert egy családban már csak egy személy kaphat szociális segélyt, s aggódik, hogyan fognak életben maradni. „Be kell vallanom, hogy rá vagyunk szorulva erre a segítségre” – mondja, majd arra kér, hogy a neve nehogy megjelenjen az újságban.
Kora délutánra elfogy a gulyás, elfogy a négyszáz déligyümölcsös szatyor is, és a HAH ötvenfős csapata serényen pakol, hogy még időben hazaérjen Buda­pestre, ahol – tudjuk meg – már hóvihar van. A következő napokban a fővárosban folytatják a munkát, s talán most – az újság megjelenésekor – is ott vannak ebédidőben Kőbányán, a Szent László téren.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!