hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hármaskereszt és a Vasgárda
Mihály arkangyal légiója az „erkölcstelen banki hitelek” ellen

2009. 10. 09.
Hetven évvel ezelőtt, 1939. szeptember 21-én Armand Calinescu román miniszterelnök a bukaresti parla­mentből tartott hazafelé, amikor az egyik kanyarban hirtelen egy szénásszekér bukkant fel autója előtt. Sofőrje már nem tudta elkerülni az összeütközést. A kormányfő kábultan próbált kikászálódni az összetört jár­mű­ből, ám a következő pillanatban két maszkos férfi vette körül az autót, s pisztolyaikból sortüzet zúdítottak rá. Testét összesen húsz lövedék járta át, ezért esélye sem maradt a túlélésre. A tettesek felől senkinek sem volt kétsége.

A múlt század harmincas éveiben gyakorlatilag két erőszakszer­vezet működött Romániában. Az egyik az állami hatóságoké, a másik pedig az addigra már széles társadalmi bázissal bíró, szélsőjobboldali félkatonai szervezeté, a Vasgárdáé. Antiszemita, soviniszta ideológiájuk és számtalan gyilkosságban való közreműködésük miatt létezésüket ugyan törvény tiltotta, de vezérük, Corneliu Zelea Codreanu ezzel mit sem törődött.

Az egyetemen jogot hallgató fiatalember az első világháború okozta gazdasági válság súlyos társadalmi következményeit meglovagolva hason­szőrű barátaiból rablóbandát szervezett. Nem titkolt céljuk Románia megtisztítása volt a liberálisoktól és az idegenektől (magyarok, zsidók), akiket minden baj forrásának gondoltak. Codreanu egy rendőrgyil­kos­ság miatt rövid időre börtönben ült, de szabadulása után, 1927-ben bejelentette a Mihály Arkangyal Légiója szervezet létrehozását. Kezdetben főleg eldugott falvakból toborozta híveit. A szervezet egyenruhás tagjai lekaszálták a határban a gazt, amelyen persze szimbolikusan politikai ellenfeleiket értették. Később populista ígéretei nyomán a városokban is sokan csatlakoztak hozzá. A legtöbb embert az erkölcstelen banki hitelek és a „zsidó nagytőke" megszüntetésének ígéretével tudták meghódítani.

A légió militáns osztagaként 1930-ban megszervezték a Vasgárdát, amely a közrend védelmét tűzte zászlajára. Tagjai zöld uniformist viseltek, amivel a megújulást hirdették. Római üdvözléssel köszöntötték egymást, szimbólumukká a hármaskeresztet választották, amely börtönráccsá állt össze. Parlamentbe való bekerülésük már biztosnak látszott, de egy újabb gyilkossági kísérlet után, amelyet egy liberális újságíró ellen követtek el, a belügyminiszter betiltotta a szervezetet. Codreanunak azonban esze ágában sem volt kikerülni a közéletből, így egy másik néven szervezte újjá a pártját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!