Kereső toggle

Százéves az angol Schindler

Másodállásban életmentő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Nincs olyan dolog, amit ne lehetne megtenni, ha az alapvetően ésszerű” – vallja Sir Nicholas Winton. A százéves angol úr, aki közvetlenül a második világháború kitörése előtt több száz csehszlovákiai zsidó gyermeket mentett meg a szinte biztos haláltól, a múlt héten ismét a londoni Liverpool állomáson várta a még életben lévő „Winton gyerekeket” és családtagjaikat.

Több mint százan - huszonegy túlélő és kísérőik - tették meg újra a hetven évvel ezelőtti vonatutat Prágából Londonba, hogy ismét találkozhassanak azzal, akinek az életüket köszönhetik. A háború kitörésének hetvenedik évfordulóján hálával szoríthatták meg Nicholas Winton kezét, aki magas kora - idén töltötte be a századik életévét - ellenére minden egyes túlélőnek szentelt egy percet személyes beszélgetésre.

Winton húszas évei végén járó bróker volt Londonban, és éppen síelni készült a barátjával, amikor táviratot kapott tőle a náci megszállás alatt álló Csehszlovákiából: „Mondd le a nyaralást. Prágában van rád szükségem. Ne hozd a sífelszerelést!" A svájci sítúra tehát elmaradt, helyette Winton a csehszlovákiai menekülttáborban dolgozó barátját látogatta meg. Tapasztalatai arra indították, hogy elkezdje megszervezni a gyerekek kimenekítését a megszállt országból. Ez természetesen nem volt könnyű. Eleinte a cseh oldal sem nagyon bízott a sikerben. Prágában mindenki azt mondta, hajtogatta: nincs menekült gyerekekkel foglalkozó szervezet, és senki nem fogja elengedni magukban a gyerekeket. Az angol hatóságokat sem volt könnyű meggyőzni, hogy befogadják őket. Végül azonban kötélnek álltak, és számos angol család vállalta, hogy magához veszi a gyerekeket. Winton Amerikában is próbált befogadó családokat találni, ez a próbálkozása azonban sikertelennek bizonyult.

Winton a napi teendői után, délután és este végezte a szervezőmunkát. Prágai munkatársai az Európa Hotel éttermében találkoztak azokkal a családokkal, akiknek a fülébe jutott, hogy néhány angol gyermekeket ment ki Csehszlovákiából. Itt születtek meg a nehéz döntések arról, kit tudnak kijuttatni az országból, és arról, hogy a családok messzire küldik a gyermekeiket - annak tudatában, hogy talán soha többet nem találkoznak velük. 1939 márciusa és augusztusa között nyolc vonaton 669 csehszlovákiai zsidó gyermek érkezett Angliába, hogy ottani családoknál vészeljék át a háborús éveket. A legtöbben egyedül érkeztek, és soha nem látták viszont a szüleiket és a testvéreiket. A BBC-nek adott interjúban a 2002-ben lovaggá ütött Sir Nicholas ma is megrendülten említi meg, hogy a kilencedik vonatot, amelyre már felszálltak a gyerekek, a nácik már nem engedték elindulni, mivel aznap, szeptember elsején kitört a háború, amit a 250 gyermek legtöbbje nem élt túl.

Sir Nicholas pénteken egy korabeli gőzmozdonyon érkezett a londoni Liverpool állomásra, és megjelenését hangos taps kísérte. „Csodálatos dolog ennyi év után újra találkozni - jelentette ki -, de legközelebb ne várjanak ilyen sokáig." 21 éves unokája, aki nemrégiben végzett a Cambridge Egyetemen, büszke a nagyapja tettére. „Mindig is történtek rossz dolgok a világon... - nyilatkozta -, mindennap olvasunk róluk az újságban. De nagyon ritkán találkozunk olyan emberrel, aki elolvassa ezeket a cikkeket, és úgy dönt, tesz valamit. A nagyapám megtette. Azt mondta: valamit tenni kell, és én meg is teszem."

Sir Nicholas szerénységét jól jellemzi, hogy felesége negyvenévi házasság után véletlenül szerzett tudomást férje akciójáról. Greta Winton a padláson talált régi bőröndben bukkant rá a megmentett gyerekek listájára és a szülőknek szóló levelekre. Winton csak ekkor vallotta be, mivel is foglalkozott abban a pár hónapban minden délután és este. 1999-ben azt nyilatkozta: „A feleségem negyvenévi házasságunk alatt végig nem tudott a dologról, de hát annyi minden van, amiről az ember még a családjának sem beszél... Minden, ami a háború előtt történt, jelentőségét vesztette a háború fényében."

Képviselő lett a kimentett gyerekből

A „Kindertransporttal” hatévesen érkezett Angliába Alf Dubs, brit munkáspárti politikus, volt parlamenti képviselő, aki sokáig maga sem tudta, hogy kinek köszönheti megmenekülését. Dubsot apja várta az állomáson, aki még a nácik bevonulása előtt elmenekült az országból. Egy tévéműsor révén egyik rokona hívta fel Dubs figyelmét Wintonra. A tényeket felfedezve Dubs kiterjedt kampányba kezdett, hogy a férfi hőstettét hivatalosan is elismerjék, számos helyen kijelentve, hogy életben maradását kétség nélkül Nicholas Wintonnak köszönheti.

Olvasson tovább: