Kereső toggle

Válságtaktikák

Találékonyság és szolidaritás a nehéz időkben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Álmai utazásához csak a repülőjegyre telik? Angolul tanulna, de nem futja rá? Mit szólna egy cserenyaraláshoz, mondjuk Új-Zélandon? És ha versenyeznének Önért a szakemberek? Spanyolországban négymillió munkanélküli van, ez a lakosság 10 százalékát teszi ki, és ezen felül még ezrek felett lóg a leépítés Damoklesz kardja. Ebben a helyzetben a társadalomban a szolidaritásnak modern formái jelentek meg. Úgy is mondhatnánk, Nyugat-Európában éledt újjá a KGST, de ez, a régivel ellentétben, nem a Moszkvics-slusszkulcsról szól, hanem civil kezdeményezésekben ölt testet, és alulról építkezik.

Kölcsön bank nélkül

A spanyol Elmundo.es összeállítása szerint a Comunitae.com révén ibér földön is megjelentek a legfeljebb 15 ezer euró értékig felvehető, a banki hitelekénél sokkal alacsonyabb kamatú person to person (személytől személynek) kölcsönök, amelyekből a bankok kimaradnak. Mégis vannak azonban biztonsági garanciái, mert egy hitelező pénze több kölcsönben is részt vesz, az igénylő hitelképességi vizsgálaton esik át, a felek szabályos szerződést kötnek, a cég pedig felügyeli a törlesztést, és szükség esetén jogilag beavatkozik.

Németország első privát kölcsönintézménye, a Smava ugyanezen az elven működik. Az intézmény honlapján elhelyezett ügyfélvisszajelzések szerint annyira hatékony, hogy a jelentkezők akár egy nap alatt megkaphatják a kért összeget. Az egyik ügyfél a „kölcsönök Ebay-ének" nevezte az intézményt, amelynek működése a szigorú német Bankfelügyelet (BAFIN) minden elvárásának is maradéktalanul megfelel. Ezt a biztonságos működést a főként online pénzügyi szolgáltatásokra specializálódott BIW (Befektetési és Értékpapír Bank Rt., azaz Bank für Investments und Wertpapiere AG) bevonása is garantálja.

Mesteri árverseny

Az Acepto.es (jelentése: 'elfogadom') internetes oldal a brit Zopa és az amerikai Lending Club mintájára a fordított licit elvén működik: a megrendelő regisztrál, felteszi az igényét bármilyen szakmunkára, legyen az festés, parkettázás, takarítás, vagy akár egy esküvői fotózás, elindul a visszaszámlálás, és a munkát az a szakember kapja, aki a legkedvezőbb árat ajánlja érte. Az ügyfél így akár 30 százalékot is megtakaríthat, a szolgáltató pedig ügyfélkört építhet.

Civil szervezetek kezdtek létrehozni néhány évvel ezelőtt olyan hálózatokat, amelyekben a használók pénz nélkül segíthetik egymást: magánórákat vehetnek, megtanulhatnak vasalni, főzni; takarítás, hajvágás, kíséret - bármilyen hasznos dolgot adhatnak, illetve igénybe vehetnek. A mérőegység a ráfordított idő, így nem számít a végzettség, az adott tudás piaci ára. Aki egy szolgáltatást nyújtott, azzal azonos időtartamú szívességre jogosult - nem feltétlenül attól, akinek ő segített. A hálózat honlapján a felhasználók figyelemmel kísérhetik saját időegyenlegüket. Ezért ezeket időbankoknak is nevezik. Ma már Spanyolország minden tartományában található legalább egy ilyen hálózat.

Ugyanilyen időbank működik Németországban is, ahol a 2007-es alapítás óta eltelt időben számos szponzort és támogató szervezetet sikerült bevonni a munkába. A német időbank jellegzetessége, hogy az „időszámlán" regisztrált órák akár 20 év múlva is lehívhatók lesznek - ugyanis az idő sem nem inflálódik, sem váltási árfolyam-ingadozás nem befolyásolja. Ez legfőképp a nyugdíjasok számára lehet megoldás - a fiatalabb korban mások felé végzett sok munka gyümölcse a nyugdíjas évek alatt a fűnyírástól elkezdve a takarításon át a bevásárlásig terjed. A Zeitbank még azokra is gondolt, akiknek nincs internetük otthon; számukra külön megbízott irodákban munkatársak vezetik a „be- és kifizetéseket".

Nyaralás ingyen szállással

Ez a lehetőség létezik „hátizsákos" és komfortosabb változatban is. Előbbire példa a Coach Surfing: a világméretű hálózat által az utazók jobban megismerhetik a meglátogatott országot, és közvetlen barátságokat is köthetnek helyiekkel. A használók szálláshelyet nyújtanak egy-egy utazónak a saját otthonukban, és ugyanezt igényelhetik olyan országban, ahol a közösségnek vannak tagjai.

Ám aki nyugodtabb körülményekre vágyik, nem csak egy-két kanapén töltött éjszaka erejéig, és családosan utazna, annak sem kell feltétlenül mélyen a zsebébe nyúlnia: a The Hollidays használói például igénybe vehetik tagtársuk házát, nyaralóját, a házigazda távollétében, akár több hétre is, és így helybéliként, nem pedig turistaként tölthetik szabadságukat, mondjuk Új-Zélandon. Az éves tagdíj 70 euró, a gondosan megalkotott szabályok szerint garantált, hogy a tulajdonos eredeti állapotban kapja vissza otthonát. Akik részt vettek már ilyenen, általában ismételnek.

Egyes weboldalak igyekeznek összegyűjteni minden információt a minél takarékosabb és szolidárisabb életről. Ezek közé tartozik a spanyol Sindinero.org (jelentése: 'pénz nélkül'), amely szinte mindent tartalmaz, ami ebben a témában fellelhető: ingyenes tanácsadás, csináld magad, ingyenes képzés, üdülés, időbankok stb.

A portál alkotója elmondja, egyre kevesebbet ért a fizetése, így elkezdett alternatívák után kutatni, és elhatározta, hogy ismereteit közkinccsé teszi. Az indulás óta a látogatottság egyre növekszik, különösen a válság kezdetétől ugrott meg a szám, napi 800-ról 4000-re.

Mindez azt bizonyítja, hogy az emberi találékonyság a legkeményebb időkben is létre tud hozni komoly értékeket.

Olvasson tovább: