hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eszméletlen tinik
Alkohol nélkül nincs buli

2009. 07. 18.
„Bármikor abba tudom hagyni!” – általában ezzel utasítják vissza a fiatalok az alkoholfogyasztási szokásaikat firtató megjegyzéseket. A helyzet azonban sokkal drámaibb. Magyarországon minden tizedik ember alkoholista (felnőtt férfiak esetében ennél sokkal többen) és legtöbbjük fiatal korában kezdte magát leinni a sárga földig. A statisztikák alapján 16 éveseink 60 százaléka rendszeresen iszik, és minden harmadik magyar diák havonta egyszer teljesen, akár az öntudatlanságig lerészegedik.

„15évesen elmentünk az egyik osztálytársunkhoz, ahol a szülők nem voltak otthon. Kevertük az alkoholt, Martinit, sört, bort, mindent. Másnap iskolába kellett volna menni, de reggel felkelve semmire sem emlékeztünk, csak láttuk, hogy szét van hányva és össze van vizelve a szülők szobája. Egy videóról bizonyították be, hogy én voltam a tettes, és tök részegen dobáltam a bútorokat be a szoba közepére" - mesélte Csaba. Hasonló történet valószínűleg sok ember környezetében megtalálható, a szakemberek szerint azonban komoly okai vannak annak, hogy Magyarországon a fiatalok gyakran választják a tömeges ivászatot programként.

„A fiataloknak nincsen szórakozási kultúrája, nem tudják eltölteni a szabadidejüket, így amikor együtt akarnak lenni, nincs más ötletük: vagy füveznek, vagy isznak. Ezt látják a felnőttektől, ez megy a TV-ben is, és az iskolában sincs szó arról, hogyan lehetne normálisan kikapcsolódni. Még nagyobb probléma, hogy sokszor a családok sem adnak példát" - mondta lapunknak Csányi Ágnes, akinek a vezetésével a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium már ki is alakított egy programot a fiatalok drog- és alkoholfogyasztásának kiszűrésére, illetve visszaszorítására. Az ifjúságvédelmi felelős a megyében először tett feljelentést egy szórakozóhely ellen, miután egyik 14 éves diákjuk részegen jött iskolába. A kezdeményezés azóta a minisztérium támogatását is elnyerte, így már próbavásárlásokkal is ellenőrzik, hogy kiszolgálnak-e alkohollal kiskorúakat a megyében. A helyi média támogatása miatt pedig egyre több szórakozóhely tart a negatív sajtóvisszhangtól.

„Nem újabb felmérések elvégzésére van szükség, hanem a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak kellene több pénzt juttatni ellenőrzések elvégzésére. Amerikában a 21 éves korhatárt betartják, azonban ott ezt a kultúrát ki is alakították. Az évi két-három ellenőrzés ugyanis nem igazán vet gátat a helytelen kiszolgálásnak" - véli Csányi Ágnes, aki szerint a leginkább veszélyeztetett korosztály a 7. és 10. osztály közöttiek. „Közülük az eszesebbek rájönnek, hogy ez nem hasznos és leszoknak, de általában minden tizedik alkoholizáló fiatal bennragad. Az emberek ugyanis túlbecsülik a saját akaraterejüket" - mondta az ifjúságvédelmi felelős. Csányi szerint azonban a fiatalok még inni sem tudnak, a jó borokat például nem is ismerik, a rengeteg tömény szesz fogyasztása miatt pedig előfordul, hogy egyetlen buli alatt tizenhétszer hányja ki az alkoholfogyasztó fel nem készült szervezete a bejuttatott méreganyagot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!