hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Űrveszélyek

2009. 05. 22.
A Hubble-űrteleszkóp javítására indult Atlantis legénysége apró sérüléseket fedezett fel kedden az amerikai űrrepülőgép hővédő pajzsán. A repülés- irányítók szerint valószínűleg az indításkor keletkezett törmelék okozta a karcolásokat, de az űrsikló - lapzártánk utáni - landolását valószínűleg nem fenyegeti veszély. Fél évszázad telt csak el azóta, hogy az ember meghódította a világűrt, ám az elképesztő mérnöki teljesítmény, és az országok közötti állandó technikai versengés mégis számtalan áldozatot követelt már. Cikkünkben a világ 10 legsúlyosabb űrbalesetét foglaljuk össze.

1. 1961. március 23. Szovjetunió, 1 halálos áldozat

Bár a világ első űrhajósát Jurij Gagarinnak hívják, lehetett volna ez másként is. Amikor a szovjetek kiválasztották az első útra felkészítendő húsz pilótát, a 24 esztendős Valentyin Bondarenko tűnt esélyesnek. A kínzásnak is felérő testedzések után elszántan lépett be az alacsony nyomású kamra ajtaján, hogy megkezdje 10 napos egyedüllét-gyakorlatát, miközben a testére szerelt műszerekkel figyelték a fiziológiai változásokat. Az utolsó napon Bondarenko letépte magáról a kábeleket, és helyüket alkoholba mártott vattával dörzsölte le, amit azonban a hősugárzó rácsai közé dobott. A felcsapó lángok a dúsított oxigén jelenléte miatt azonnal belobbantották az egész kabint. Bondarenko gyapjúruhája is tüzet fogott. Miközben kiemelték, egyfolytában ezt hajtogatta: „Én vagyok a hibás, ne vádoljanak senkit!"

2. 2002. október 15. Oroszország, 1 halálos áldozat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!