Kereső toggle

Az emberiség figyelő szeme

Meghosszabbították a Hubble-küldetést

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hétfőn este az Atlantis legénysége legyőzve a kisebb-nagyobb akadályokat befejezte a Hubble-teleszkóp szervizelését. A csillagászat legfontosabb telesz-kópja így további öt évig működhet még, kilenc évvel túlhaladva az eredetileg tervezett működési időt.

A nagygenerálon átesett Hubble az űrteleszkópok koronázatlan királya, jóllehet indulása nem volt zökkenőmentes. Fellövését már a hetvenes években elhatározták, néhány évvel azt követően, hogy Lyman Spitzer felvetette egy, az űrben működő teleszkóp telepítését. Spitzer, akiről egy másik teleszkópot neveztek el, azzal érvelt az új teleszkóp mellett, hogy annak „látását", vagyis a képek élességét nem zavarná a légkör turbulenciája, és jobban látna az infravörös és ultraibolya tartományban, amelyet a légkör erősen elnyel.

A Hubble útjában álló első akadály anyagi természetű volt, tekintve, hogy egy űrbe telepített teleszkóp költségei jóval felülmúlják egy hasonló földi készülékét. Az Egyesült Államok Kongresszusa első körben elutasította a program finanszírozását. A tudományos közvélemény nyomására azonban végül 1978-ban 360 millió dollárt ítélt oda a teleszkóp megépítésére. Tekintve, hogy ez az összeg kevesebb volt az eredetileg igényeltnél, a NASA rávette az Európai űrügynökséget (ESA) a projekt anyagi támogatására, ennek megfelelően a gépidő 15 százalékával az ESA kutatói rendelkeznek.

A Hubble fellövését eredetileg 1986 októberére tervezték, a Challenger űrrepülőgép katasztrófája miatt azonban a fellövést bizonytalan időre elnapolták. A Hubble-nak egy nitrogénnel áramoltatott tiszta szobában kellett várakoznia az indulásra - raktározása is csillagászati költségeket emésztett fel -, míg a NASA elkészült a teleszkópot irányító szoftverrel.

A fellövésre mintegy négy évet kellett várni. 1990. április 24-én reggel a Discovery 5 fős legénységgel a fedélzetén vitte fel az űrbe a szuperteleszkópot. Az üzembehelyezést követően kellemetlen meglepetés érte a NASA-t: bár a telesz-kóp jobb képeket készített, mint földi társai, a képek élessége messze elmaradt a vártnál. Mint később kiderült, a teleszkóp fő tükrét gyártó Perkin Elmer mintegy két mikrométerrel nagyobb tükröket készített a tervezettnél. Az eredmény katasztrofális volt, a méregdrága űrteleszkóp a tervezettnél tízszer pontatlanabb képeket tudott csak készíteni. A hibát 1993-ban sikerült kijavítani, amikor az Endeavour legénysége felszerelte azt az optikát, amely korrigálta a teleszkóptükör szférikus abberációját, vagyis a rossz fókuszálást.

A mostani generáljavítás során az Atlantis űrrepülőgép legénységének sikerült megjavítania a Hubble egyik spektrográfját, amely már 5 éve nem működött. A javítás során Michael Massimino és Michael Good űrhajósoknak nem várt nehézségekkel is meg kellett küzdeniük. A csillagok anyagának elemzéséhez használt spektrográf szereléséhez magukkal vitt szerszámmal ugyanis nem sikerült a műszer borítását levenniük. A két űrhajós végül a nyers erő alkalmazását választotta, így sikerült a borítást eltávolítani. A szerelés közben az eltávolított 111 csavart az űrhajósoknak ragasztószalaggal kellett rögzíteniük, nehogy később belecsapódjanak a teleszkópba, ha keringeni kezdenek. Az űrhajósoknak korábban sikerült a Hubble girosz-kópjait - amelyek a teleszkóp precíz irányításához szükségesek -  is kicserélni, igaz, ez sem ment zökkenőmentesen. Az eredetileg tervezett új giroszkópok helyett két használtat kellett felszerelni, az újak ugyanis nem illeszkedtek a helyükre. A Hubble-nak végül hat működőképes giroszkópja van, bár a teleszkóp irányításához mindössze kettő is elegendő. Az Atlantis legénysége mindemellett lecserélte a teleszkóp széles látószögű kameráját, a 2008-ban meghibásodott adatfeldolgozó egységet, valamint néhány eredeti akkumulátort, amelyek már 19 éve működtek, noha eredetileg 5 évre tervezték őket. A tervek szerint a mostani szerviz további öt évre elegendő. Ha nem jön közbe semmi, akkor a Hubble 9 évvel fog tovább működni az eredetileg tervezett 15 évnél.

Olvasson tovább: