hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túlélőfitnesz Szibériából
Radikális immunerősítés gyerekeknek

2009. 03. 28.
Gyerekek szaladnak ki az óvodából egy szál fürdőruhában. Vidáman visonganak, játszanak. Aki akarja, azt az óvó néni még egy vödör vízzel is nyakon önti a nagyobb hatás kedvéért. Nem is lenne ebben semmi különös egy nyári szünidős táborban, ám a helyszín Szibéria, az időpont pedig február. A környéken mindenütt hó. A gyerekek úgy vetik be magukat a hóba, mintha strandmedence lenne. A radikális „túlélőfitnesz” egyre elterjedtebb Oroszországban.

Legutóbb az orosz NTV riportjában mutatták be egy átlagos óvoda átlagtól eltérő fitneszprogramját, amelyet a „hófürdőn" kívül a szokottnál jóval aktívabb testmozgás is jellemez.

„Az országban gyakorlatilag minden második gyerek valamilyen egészségi problémával küzd szinte születése óta. Minálunk ez gyakorlatilag ismeretlen, sőt, a gyerekeink a későbbiekben jobban is tanulnak" - mondja az óvoda vezetője, hozzátéve, hogy bár módszerükkel távolról sem ért mindenki egyet, a szülők sorban állnak, hogy ide jöhessen a csemetéjük.

Nem egy megszokott metódus, de hát egy közel százfokos hőmérsékletű gőzkabinban ülni is meglehetősen bizarr ötletnek tűnhet elsőre, pedig a finneknél még a panellakás is szinte elképzelhetetlen szauna nélkül - tradíció kérdése az egész. Az immunedzés Oroszországban szélesen elterjedt gyakorlat. Az edzés fogalom alatt tehát most ne az izmok gyarapítására gondoljunk - itt inkább a hideggel (és a betegségekkel) szembeni ellenálló képesség növeléséről van szó. A hideg elviselésére szoktató procedúrákkal elérhetjük, hogy amikor mindenfelé tarol a megfázás és a nátha, nekünk meg se kottyan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!