hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A toll mártírjai: Jean-Paul Marat-tól Anna Politkovszkajáig
Tűzvonalban

2009. 03. 28.
15 évvel ezelőtt, 1994. március 20-án Szomália fővárosában, Mogadishuban, az operatőrével együtt meggyilkoltak egy fiatal olasz tudósítót, Ilaria Alpit. Az ő neve is felkerült arra a washingtoni Szabadság-parkban álló, üvegpanelekből álló monumentális obeliszkre, amely a hivatásuk teljesítése közben meggyilkolt újságíróknak állít emléket. A „Freedom Forum Journalists Memorial”-ra a mai napig csaknem 1800 zsurnaliszta nevét vésték már fel.

Évente mintegy 30-40 újságíró veszti életét hivatása teljesítése közben, de a „szabad szájú”, az igazság felderítésén és a hatalmasok leleplezésén dolgozó újságírók meggyilkolása korántsem korunk „találmánya”. A hősidőben ezeket a bűncselekményeket azonban többnyire még a romantika szele lengte körül. Az egyik leghíresebb eset áldozata a francia forradalmár, Jean-Paul Marat volt, aki A nép barátja című újságjában trágár szavakkal ostorozta a királyság intézményét, az uralkodót „felszarvazott zabagépnek” nevezve. Charlotte Corday talán nem tudta elviselni a sértő szavakat, ugyanis a fiatal lány egy 17 centiméteres pengéjű, fanyelű konyhakéssel leszúrta a kádjában hűsölő forradalmárt.

1914. március 16-án előkelő hölgy kért bebocsátást a párizsi Le Figaro szerkesztőségébe. Madame Caillaux, a francia pénzügyminiszter felesége kéredzkedett be a főszerkesztő, Gaston Calmette irodájába. Az asszony ezután habozás nélkül elővette revolverét, és közvetlen közelről öt lövést adott le Calmette-re, aki azonnal meghalt. Mint később kiderült, a gyilkosság napján az áldozat bejelentette, hogy lapjában kompromittáló leveleket fog közzétenni, melyeket a miniszter évekkel korábban írt egykori szeretőjének. Madame Caillaux képtelen volt elviselni a várható szégyent.

Az első újságírók ott voltak már az amerikai polgárháború harcmezőin is, de az utóbbi években egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a harctéri tudósítók. Így volt ez 1994-ben Ruandában, 2001-ben Afganisztánban vagy az utóbbi néhány évben Irakban. A magyar származású Robert Capa nyilatkozta egy alkalommal: „Ha nem elég jók a képeid, annak az az oka, hogy nem vagy elég közel.” Ő azonban túlságosan is közel merészkedett a tűzhöz 1954-ben, amikor a Life magazin számára készített képeket Vietnamban. Taposóakna ölte meg a világ egyik leghíresebb fotósát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!