hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Program a biztonságos böngészésért

2009. 02. 14.
Az Európai Unióban 1996 óta létezik a „Biztonságosabb internet" cselekvési terv, melynek keretein belül egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyermekek védelmére a kibertérben. 2008 végén fogadták el Brüsszelben az Európai Tanács és Parlament határozatát egy 2009-2013-ra vonatkozó közösségi programról, melynek során a jogellenes tartalom visszaszorítását, a káros online magatartás elleni fellépést, az online környezet biztonságosabbá tételét, a társadalmi tudatosítást és egy tudásbázis létrehozását tűzték ki célul. Nagy-Britanniában 2008 októberétől a miniszterelnök közvetlen felügyelete alatt álló, a Gyermekek Internetes Védelmének Tanácsa nevű szervezet nemcsak az internettel, hanem az erőszakos játékokkal szemben is felvette a versenyt.

Magyarországon is létezik egy projekt, amely a „Biztonságos böngészés" nevet kapta, és célul tűzte ki a tanárok és szülők dolgának megkönnyítését a káros tartalmak kiszűrésekor. Egy letölthető programmal megoldhatóvá válik mind a közintézmények, mind a háztartások számára a védelem megszerzése a szűrési feltételek igény szerinti beállításával. Schiroky Vilmos, a projekt koordinátora elmondta a Heteknek, hogy jelenleg körülbelül 2000 otthoni és 7000 iskolai gépen fut a szoftver. A magánszemélyek a www.biztonsagosbongeszes.hu oldalról ingyenesen tölthetik le a programot (a szülők a telepítésben, beállításban szükség szerint segítséget is kapnak), az iskolák számára pedig a normatív keretből szerezhető be.

A projektkoordinátor a program kifejlesztésében való aktív részvételét a következőkkel indokolta: „Két gyerekem van, a lányom kilencéves, ő már abban a korban van, amikor érdekessé válik az internet. A lehetőségem megvolt, hogy belekezdjünk a fejlesztésbe, a baráti körben volt szoftverfejlesztő, ügyvéd, mindenki, aki kellett ahhoz, hogy összerakjunk egy általunk jónak vélt programot, amit egy évvel ezelőtt indítottunk el tesztjelleggel." Munkájukat az ORFK bűnmegelőzési szakemberei, a Kriminológiai Intézet és a Symantec is támogatják, akikkel karöltve egy gyermekvédelmi stratégia elkészítésén is munkálkodnak. Schiroky Vilmos szerint önmagában az, hogy szűrőprogram van a gépen, kevés. „Oktatni is kell a gyerekeket arra, hogy hogyan lehet biztonságosan használni az internetet - hangsúlyozza a szakember. - Külön-külön az oktatás vagy a szűrőprogram valószínűleg nem fogja elérni a megfelelő hatást, együtt azonban hatékonyak."

A letöltött programmal lehetővé válik annak beállítása, hogy egy gyerek naponta hány órát tölthet az interneten, ott milyen tartalmú oldalakat nyithat meg, de az is, hogy internet használata nélkül milyen programokat futtathat a számítógépen. Így személyes jelenlét nélkül is biztos lehet abban a szülő, hogy gyermeke nem tölti az időt tanulás helyett játékkal vagy az éjszakákat chateléssel. Sőt, lehetőség van arra is, hogy a hangnem eldurvulása esetén az internetes cseve­gő­programokat automatikusan letiltsák. A szülők egy jelszó birtokában korlátozás nélkül használhatják a gépet, de a gyerek ennek ismerete nélkül nem tudja kijátszani a rendszert. Az internethasználat korlátozásán túlmenően a jövőbeni tervek között szerepel a brit példához hasonlóan a játékprogramok szabályozásának megvalósítása is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!