hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Konzervált rendőrség
Lehetne rend, ha akarnák a politikusok

2009. 02. 28.
Szinte vég nélküli azoknak a jelenségeknek a sora, amelyek az elmúlt években számos okot adtak a rendőrség munkájával kapcsolatos kritikákra. Szak­értők szerint a legfontosabb lépés a „rendcsinálás” lenne, ám ez önmagában kevés: a rendőrséget (is) fel kell készíteni a társadalmi „földmozgások” következményeinek kezelésére. Súlyos hiányosság, hogy a rendszerváltást követően nem találta ki senki, milyen is legyen a magyar rendőrség. Jellemző, hogy a mai napig nem készült politikusok által elfogadott rendészeti stratégia.

2008-ban valamivel több mint 408 ezer bűn­cselekmény vált ismertté Magyarországon, ami némi csökkenést jelent az előző évekhez viszonyítva. Ugyanakkor enyhén, de romlott a rendőrség felderítési mutatója, amely tavaly 54 százalékos volt. Nos, ezek azok az adatok, amelyekre még a rendőrségi statisztikákat készítők is azt mondják, minden kiderül belőlük, ami érdektelen, de semmi olyan, ami érdekes. Vagyis: a rendőrség munkáját, hatékonyságát lehetetlen egzakt módon, pusztán számok alapján megítélni.

„Erre igazából nincs is megfelelő mérési rendszerünk. A statisztikákra alapuló becslések alapján mégis azt szokták mondani, hogy a magyar rendőrség európai viszonylatban jól teljesít. Ennél jóval fontosabb azonban, hogy az állampolgároknak milyen a biztonságérzetük. Ez viszont nálunk még nem része a rendőrségi statisztikáknak" - mondta el Németh Zsolt ezredes, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa. Az elmúlt évek utcai zavargásai, a kistelepüléseken elszaporodó lopások, rablások, gyilkosságok, az uzsorarendszer vagy éppen a rendőrök által elkövetett bűncselekmények nyomán e téren vélhetően nem javulást mutatnának a felmérések. Persze már önmagában az is jelentős probléma, ha az emberek úgy érzik, a rendőrök nem értük vannak: a törvénytisztelő állampolgárral szemben „kemények" - például a büntetések esetében -, a bűnözővel szemben viszont „gyengék".

Németh Zsolt szerint rossz biztonságérzetünkért nemcsak a rendőr­ség felelős, hanem a politikusok is, akik a rendszerváltás óta nem voltak képesek egy új rendvédelem jogi alapjait letenni, így hazánknak a mai napig nincs rendészeti stratégiája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!