Kereső toggle

Travolta, tragédia, szcientológia

Végzetes baleset vagy szülői gondatlanság okozta a fiú halálát?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyászol John Travolta és felesége, Kelly Preston, miután pénteken tragikus hirtelenséggel elhunyt 16 éves Jett nevű fiuk. A halál okával kapcsolatban nem szűnnek a találgatások.

A 16 éves Jett Travoltára a múlt pénteken reggel eszméletlen állapotban találtak rá gondozói a Travolta család bahamai nyaralójának fürdőszobájában. A híradások szerint apja – miután a gondozók értesítették – 20 percen keresztül próbálta újraéleszteni a fiút a mentők megérkezéséig. A szülők végig a mentőben voltak, a fiú kezeit két oldalról fogva zokogtak, és hangosan ismételgették: „Jett, gyere vissza, ne hagyj itt minket! Gyerünk, ne add fel, kérlek!” Bár a fiú eszméletlen volt, nem volt pulzusa, és nem lélegzett, az orvosok mindent megpróbáltak a megmentése érdekében, a freeporti kórházban is tovább küzdöttek az életéért. Travolta a függöny mögött sírt, az égre kiáltva mondta: „Istenem, segíts!” A fiút azonban már nem lehetett megmenteni. „Láttam a szemében, hogy nagyon szereti a fiát. De miután az orvosok közölték a szülőkkel a fiú halálát, a színész zokogva karolta át fia testét, és csak annyit mondott, »Sajnálom, Jett!«” – emlékezett vissza a szörnyű eseményre az orvos.

A halotti bizonyítványban a halál okaként mindössze annyi áll: roham végzett a fiúval. De hogy ez pontosan mit takar, valószínűleg sosem derül már ki, mivel Travolta kérésére a boncolás eredményét nem hozták nyilvánosságra. Travolta és felesége kedden tértek haza Floridába pénteken elhunyt fiuk hamvaival (egyes sajtóforrások szerint azonban a fiú testét bebalzsamozták, és Travolta magángépén szállították haza Ocalába).
Az időközben nyilvánosságra került rendőri jelentés szerint a fiú a halála előtt súlyosan beütötte a fejét, feltehetően a fürdőkádba vagy a vécécsészébe. Ezt támasztja alá a Jettet ellátó mentősök elmondása is, akik szerint hatalmas seb tátongott a fiú koponyáján. „Sebes volt a feje, és ömlött a szájából a vér” – közölte az egyik mentős. Ezt ugyanakkor cáfolja a bahamai Restview Memorial halottasház vezetőjének megállapítása, amely szerint Jett testén nem volt nyoma komoly fejsérülésnek.

A kétéves korában szerzett súlyos betegsége miatt két gondozó által is felügyelt fiút péntek reggel találták meg a nyaraló fürdőszobájában. A rendőri jelentés szerint csütörtök este és péntek reggel között senki nem látta Jettet, így az is elképzelhető, hogy hosszabb idő telt el Jett végzetes kimenetelű rohama és a gondozók ébredése között. Travolta ügyvédje azonban cáfolta, hogy a fiút magára hagyták volna, elmondása szerint ketten is vigyáztak Jettre az este folyamán.

Az amerikai média tényként kezeli, hogy Jett autista volt, ám ezt a család mindvégig cáfolta. Travoltáék szerint Jettnél kétéves korában egy ritka betegséget, a Kawasaki-szindrómát diagnosztizáltak. A kór az erek gyulladásával jár, aminek következtében súlyos szívproblémák is kialakulhatnak, de a betegség befolyásolja a nyálkahártya és a nyirokrendszer működését is. Ami biztos, hogy Jett túlmozgásos volt, rendszeresen epilepsziás rohamok gyötörték, ami miatt gyakran elvesztette az eszméletét és többször is megsérült. Emiatt 24 órás felügyeletre szorult, és bébimonitorral figyelték egész nap.

Jett sokáig szedett egy epilepsziára, bipoláris zavarra és migrénes fejfájásra egyaránt felírható Depakote nevű gyógyszert, ám mivel a gyógyszer hatása gyengült, és a szülők mellékhatásoktól tartottak, már jó ideje nem használta. Travolta ügyvédjei arról számoltak be, hogy Jett a gyógyszer elhagyása óta újra rendszeresen szenvedett rohamoktól, amelyek görcsökkel és eszméletvesztéssel jártak.

John Travolta és felesége, Kelly köztudottan a szcientológia vallás elkötelezett hívei. A szcientológia egyház pedig elutasítja az olyan, például antidepresszáns gyógyszerek szedését, amelyek az agyra hatnak. (Az egyház hivatalos álláspontja szerint azonban semmiféle orvosi kezeléstől nem tiltják el híveiket.) Travoltáék szerint Jett egy szőnyegtisztító szerrel szemben fellépett allergiás reakció szövődményeként betegedett meg kétéves korában a Kawasaki-kórban. Floridai otthonukat L. Ron Hubbard, a szcientológia egyház vezetőjének segítségével „tisztították meg a mérgektől”. Travolta többször hangoztatta, hogy az egyház tanai segítették megtisztítani fiát is a gyógyszerek káros hatásától. Hírforrások szerint a sztárszínész öccse, Joey korábban többször vitázott testvérével, mivel úgy érezte, az nem kezeli megfelelően fia betegségét. Közismert, hogy a szcientológusok igen ellenséges nézeteket vallanak a pszichiátriáról, amely ellen többször is tüntetéseket szerveztek már. Gyógyítási módszereik kizárják a pszichiátriai gyakorlatban alkalmazott gyógyszerek használatát.

Időközben az is nyilvánosságra került, hogy a Jettre ügyelő házaspár, Jeff és Ana Kathrein, – akik már évek óta foglalkoztak a fiúval, annak ellenére, hogy nem szakképzett gondozók – szintén a szcientológia egyház tagjai. Ana esküvői fényképész, Jeffről pedig annyit tudni, hogy amióta Travoltáéknál dolgozik, minden héten felröppen a gyanú, hogy a férj meleg szeretője.

„Jett mindenki életét derűssé tette. Megszakadt a szívünk, mert olyan kevés időt tölthettünk vele, de egész életünkben megőrizzük azoknak a pillanatoknak az emlékét, amelyeket együtt töltöttünk” – írta Travolta a honlapján. Az 54 éves színésznek és 46 éves feleségének, Kelly Prestonnak van még egy 8 éves kislánya, Ella Bleu.

Olvasson tovább: