hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagylelkű szupergazdagok
A legbőkezűbb amerikaiak 2008-ban

2009. 01. 31.
A Slate című online napilap 1996-ban jelentette meg először hatvanas listáját azzal a céllal, hogy az amerikai karakter két egymásnak ellentmondó szemléletét – a bőke­zűséget és versenyszellemet – összefűzze. Célja eredendően az amerikai nemzet szupergazdagjai közötti verseny inspirálása volt oly módon, hogy azok ne csak a pénztermelésben, hanem annak szétosztásában is múlják felül egymást. Hogy a „kísérlet” sikerült, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gazdag réteg jótékonysági célú adakozása már tradícióvá vált az elmúlt több mint egy évtizedben.

Egy felületes pillantás a 2008-as listára azt sugallhatja, hogy a bajba jutott amerikai gazdaságnak kisebb hatása van az adakozó kedvre, mintsem azt várnánk. 2007-ben a Slate 60 összesen 7,79 milliárd dollárral zárult, 2008-ban azonban a végösszeg 15,78 milliárd dollárt tett ki. Ennek ellenére alaposabb kutakodás után egyértelmű, hogy tavaly még a legmódosabb amerikaiak is óvatosabban nyúltak a zsebükbe. A tény, hogy a tíz legnagyobb összegű jótékonysági adomány közül hét hagyatékból származott, legalábbis erre enged következtetni. A 61 résztvevő 13 adománya hagyatékként szerepel a listán, melyek az összérték csaknem háromnegyedét teszik ki. „Tizenhárom éve tesszük közzé a Slate 60 listát, de ez az első alkalom, hogy a legelőkelőbb helyen végzett adakozók hozzájárulásai hagyatékból származnak” – mondta el David Poltz, a Slate szerkesztője, hozzátéve, hogy ettől eltekintve továbbra is inspirálják őket a listán feltüntetett jótékonysági adományok, és reményeik szerint olvasóikat is.
És hogy milyen célra gurultak leginkább a dollárok? Oktatás, egészségügy, művészetek és a névadással összekötött adakozás (az adományozó után neveznek el épületet vagy intézményt – a szerk.) élveztek általában elsőbbséget, igaz a korábbiakban tapasztaltaknál jóval nagyobb mértékben. Eltekintve az év legbőkezűbb ajándékozójától, a hoteltulajdonos Leona Helmsleytől, aki megközelítőleg 5,2 milliárd dollárt hagyott hátra egy jótékonysági alapnak, illetve Peter G. Peterson és Joan Ganz Cooney harmadik helyen végzett milliárdosoktól, a legtöbb adakozó jótékonyságának célpontja főiskolák, kórházak és más oktatási, illetve orvosi intézmények voltak. Az elkövetkezendő pár év így a Természeti és Tudományos Perot Múzeum kapunyitását, az Adrienne Arsht Center az Előadó-művészetekért megnyitását és az Indianai Egyetemen a Michael Maurer Jogi Iskola létrejöttét eredményezi majd – csakhogy egy párat név szerint is említsünk. Bár az oktatás és az egészségügy mind olyan területek, ahol mindig is szükség lesz az emberbaráti segítségre, a 2008-as listán mégis kevesebb az ilyen célra juttatott adomány, mint az elmúlt években.
Olyan évről évre stabil helyen szereplő személyek is hiányoznak a 2008-as Slate 60 listáról, mint Pierre Omidyar, az eBay feltalálója és felesége, Pam, akik korábban különösen kreatívak voltak e téren. De nem találjuk sehol Oprah Winfreyt sem, aki egy akadémia felépítését támogatta lányok részére Dél-Afrikában. A leginkább szokatlan ajándékok közt tarthatjuk számon a 2008-as évben Richard Weiland és Jon Stryker adományát, akik a melegek és leszbikusok diszkriminációja elleni küzdelmet támogatták. Jeffrey Skoll, az eBay alapító elnöke, adományait alapítványának támogatására használja, a „szociális vállalkozás” buzdítására.
A jótékonysági pénzfelajánlások első számú hírforrása az 1988-ban alapított The Chronicle of Philantropy elnevezésű újság, amely ajándékok, készpénzfelajánlások és nonprofit szervezetek számára juttatott részvények alapján állította össze az idei rangsorokat. A téma érzékenységét mutatja, hogy amíg minden igyekezetükkel egy átfogó lista elkészítésén fáradoztak, nem minden bőkezű milliárdos volt hajlandó információkat adni a nagyközönségnek.
„Az ország legmódosabb jótékonykodói közül néhányan azt mondják, hogy a rossz gazdasági viszonyok kényszerítik őket az újabb adományok visszafogására, és az adománygyűjtők is a nyolc, illetve kilenc számjegyű felajánlások csökkenését tapasztalják” – nyilatkozta Stacy Palmer, a The Chronicle of Philantropy szerkesztője, aki 2000 óta követi nyomon és közli a begyűjtött adatokat a Slate 60 lista összeállításához. „Az elmúlt évekhez képest nagy különbség, hogy a recesszió valamennyi adományozóra kihatással van, nemcsak azokra, akik a szegény, illetve a középréteghez tartoznak” – mondja Palmer, és mivel a leg­bő­ke­zűbb adakozók egynegyede a pénzügyi világban tevékenykedik, szerinte jövőre 100 milliárd dollárral kevesebb jótékonysági célú felajánlás várható a 2008 utolsó felében bekövetkezett piaci esés miatt.

 

Az elsŐ tíz

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!