hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mivé lett a Nemzeti?
Botrányos előadások, forrongó színi világ

2009. 01. 24.
Prostituáltak János vitéz Tündérországában, tangába bújtatott férfi szereplő Remenyik Zsigmond 1955-ös színdarabjában, meztelenkedés és káromkodás a Trafó Színházból átemelt darabban. Mindez a Nemzeti Színházban, Alföldi Róbert igazgatása alatt. A kritikusok egy része az egekbe emeli a direktort, a nézők közül többen felháborítónak tartják „művészetét”.

Alföldi Róbert tavaly nyár óta áll a Nemzeti Színház élén. Kinevezésekor egy interjúban azt mondta: „Úgy hiszem, a Nemzeti Színház lehetőséget ad arra, hogy formáljuk a gondolkodásmódot, az ízlésvilágot, már ha valóban nyitott, integráló, többféle világszemléletet közvetítő kulturális intézményként tudunk működni.”

„Az aluljáró, mint Tündérország ötlet tetszik, az örömlányokat kicsit erőltetettnek találtam. Kacsóh Pongrác talán leszbikus francia királykisasszonyt álmodott? A huszárok és a falu népe talán búzaszálakat ingató szexélményekért indultak? Tündérország talán a pénzért vásárolható orgazmustól boldog? Ez csak egy aberrált agynak lehet a szüleménye! És mindezt a legszebb és legnemesebb magyar daljátékkal csinálja! Tudom, hogy most alapozom meg az igazgató úr további díjait, de az a véleményem, hogy szégyellje magát! Ne a magyar remekművekkel tegyen csúfot!” 

– ezt egy felháborodott néző írta a Nemzeti Színház honlapján található online vendégkönyvbe az Alföldi által színre vitt János vitéz című darab kapcsán. Melyet egyébként 13 éven felülieknek ajánlanak. Legalábbis hivatalosan, Alföldi ugyanis egy minapi tévéműsorban azt mondta, 9-10 éves „kölköket” is bátran elhozhatnak szüleik az újraértelmezett János vitézre. A darabban Tündérország egy büdös metrómegálló képében tűnik fel, ahol a tündérek prostituáltak – az ő királynőjük Iluska, akit – Petőfi hőslelkű, példaképként beállított vitézével ellentétben – Alföldi végletesen kiábrándult, kiégett Jancsija elhagy. Ezzel példázza azt a sötét reménytelen világot, ahol már semmilyen érték nem számít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!