hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz áll a házhoz
Interjú Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel

2005. 12. 27.
– Hosszú vajúdás után a hétvégén megszületett az Európai Unió 2007 és 2013 közötti időszakára vonatkozó költségvetési kerete. Hazánk jól futott az uniós forrásokért folytatott versenyen, hiszen 22,6 milliárd eurót kapunk. – A köztudatba a 22,6 milliárd euró vésődött be, ám ennél több támogatásra számíthatunk. A hétvégén ugyanis csak a Kohéziós Alap felosztásáról szólt a vita, ebből valóban 22,6 milliárd euró a részesedésünk, de a vidékfejlesztési és agrártámogatásra, valamint a versenyképesség javítására még további tételekkel emelkedik ez az összeg. Összességében 34 milliárd eurót kap Magyarország. Kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy a hétéves periódusban hazánknak befizetési kötelezettsége is van, összesen 8 milliárd euróval kell hozzájárulnunk a közös európai kasszához. Ezt az összeget részben ellentételezik a brüsszeli tárgyalásokon elért engedmények, így a beruházások áfájának visszaigényelhetősége, illetve az uniós támogatási szint 85 százalékra való emelése, s ezek együttes hatásaként mintegy 7 milliárd euróval olcsóbban jutunk az uniós forrásokhoz. Mindezeket öszszevetve úgy számolunk, hogy 30 milliárd eurót kapunk az EU-tól hazánk felzárkózására. Magyarország még eddig soha nem kapott ekkora külső támogatást. Ez a 30 milliárd euró kétszer annyi, mint a Marhsall-segély összege volt, amely segített talpra állni Európának a második világháború után. Ebből a pénzből naponta két kilométer autópályát építhetnénk hét éven keresztül. 



Baráth Etele miniszter. Kétszeres Marshall-segély Kelet-Európának Fotó: MTI

– Hazánk a huszonöt tagországból a második legnagyobb összeg? támogatást nyerte el. A tárgyalódelegáció tagjaként mit gondol, mivel törtünk az élre? 

– Tudni kell, hogy a támogatások odaítélésekor az unió preferálja az erős gazdaságú, stabil növekedés? országokat, ezért mi mindenképpen az élbolyban voltunk. A visegrádi országok már délelőtt abbahagyták a tárgyalásokat, egyedül Lengyelország dolgozott még, de ők csak a saját érdekeik érvényesítését tartották szem előtt. Mi azonban a többi ország érdekeit is szolgálva tárgyaltunk, emiatt Magyarország komoly erkölcsi pozíciót vívott ki az Európai Unión belül.

– Kik részesülhetnek az uniós forrásokból?

– A civil szféra, a gazdasági szervezetek, az önkormányzatok, illetve maga az állam juthat hozzá ehhez a pénzhez. Számos terület részesülhet a támogatásból, többek között az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra. De hasonlóképpen számíthatnak támogatásra a kis- és középvállalatok, például a versenyképesség javítására, az innovációs kiadások növelésére vagy éppen munkahelyteremtésre. Jut pénz a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a közúti, illetve a vasúti hálózat javítására, a szennyvízhálózat kiépítésére, az elmaradottabb térségek felzárkóztatására is. 

– Kimondottan magyar sikernek mondható, hogy a lakások rehabilitációjára is felhasználhatóak az uniós források. Konkrétan milyen célokra lehet pályázni?

– Valóban, sikerült végigvinni azt a magyar álláspontot, hogy az autópálya-építés mellett autóutakra is kapjunk pénzt, és hasonló jó eredmény számunkra, hogy nemcsak önkormányzati, szociális lakások felújítására kapunk támogatást – hiszen az önkormányzati lakások nagy része már magánkézben van –, hanem magánkézben levő ingatlanokra is. Ez magyar sajátosság, hiszen a szomszédos országokban nem sajátították ki az állami lakásokat ilyen mértékben, mint nálunk. 2007-től tehát akár belvárosi rehabilitációra vagy lakótelepi lakásokra is lehetőség nyílik majd uniós pénzt igényelni. Az önkormányzatok készítik majd el a rehabilitációs tervet, és nyújtják be a pályázatokat, ehhez csatlakoznak majd a lakók kisebb önrésszel. Akár egész lakótelepek korszerűsítése válik lehetővé, beleértve az útburkolat, az üzlethálózat korszerűsítését, iskolafejlesztéseket, lépcsőházak rendbetételét. 

– A hétvégén kialkudott keretet jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is. Menynyire változhat még az összeg?

– Kevés a parlament mozgástere, hiszen ugyanazon országok képviselői ülnek ott, mint amelyek meghozták a hétvégén a döntést. De elképzelhetőnek tartom, hogy lehet még olyan jogcímeket találni, amelyek tovább javíthatják a pozíciónkat. 

Az érem másik oldala

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!