hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gazdaságstratégia vagy adatmisztika?

2005. 11. 22.
Októberben a Méltányosság Politikaelemző Kör (amelynek egyik vezetője vagyok) konferenciát szánt a magyar gazdaság elemzésének. Úgy éreztük, kétségbeejtően zavaros a magyar gazdaságról szóló beszéd; az elmúlt hónapokban nemhogy tisztábbá, inkább még kaotikusabbá váltak a viszonyok, a közeledő (sőt itt is lévő) választási kampány nem marad nyomtalanul a gazdaság területén sem, mutatván: mégsem úgy van az, hogy minden csak a politikáról szól. 

Természetesen ne legyünk naivak! Mint ahogy a politikában, úgy a gazdaságban is roppant nehéz bármiféle konszenzusra jutni. Az alábbiakban nem is ilyen értelm? igényekkel lépek föl. Sokkal inkább az a célom, hogy rámutassak: a gazdaságról való beszéd több és más, mint a politika. A gazdaság mindannyiunk életének elemi része, ezért egyáltalán nem mindegy, mit tudunk róla, és ez a tudásunk mennyire megalapozott. Sajnos, az említett konferencián (a résztvevők minden igyekezete ellenére) nem sikerült kicsit oszlatni a homályt. Ahány előadó, annyiféle értelmezés, annyiféle statisztika, annyiféle következtetés. Nem gondolom, hogy a gazdaságról csak egyféleképp lehetne gondolkodni. Abban azonban bizonyos vagyok, hogy szükség volna valamiféle áttörésre a gazdasági adatok értelmezésében. Máskülönben az életünk gazdasági tényei apró darabokra, statisztikai adatokra fognak szétesni, s hovatovább képtelenek leszünk az adatok dzsungelében a legminimálisabb tájékozódásra.

A gazdasági faktor

De hát miért is fontos a gazdaság? Erre a kérdésre valójában semmi szükségünk nem lenne, ha a hazai politikai közélet nem egyszerűsödött volna le egyfajta személyek között zajló politikai versenyre. Csakhogy leegyszerűsödött. Szinte másról sem szól a hazai közélet, mint arról, hogy a kormányfő és az ellenzék vezére mikor mit mondott, hogyan kampányolt, illetve milyen új rafinériákat talált ki az ellenfél kisebb-nagyobb mérték? lejáratására. A gazdaság ilyen helyzetben valahol a tudatunk mélyére szorul, noha persze jobb pillanatainkban tudjuk, hogy a gazdaság minimum egyenrangú a politikával. De a gazdasági adatok értelmezésében nagyon gyengén állunk. 

Roppant érdekes ellentmondás, hogy miközben a legtöbb közvélemény-kutatás jelzi, hogy az embereknek azért van elegük a politikából, mert szerintük a politikusok nem az ő ügyeikkel foglalkoznak, azonközben a politikának csupán a perifériáján vannak a gazdaság kérdései. Talán nem véletlenül. Ugyanis – bármilyen meglepőnek hangzik – a gazdaságról talán még nehezebb megállapodást kötni, mint a politikáról. Látszatmegállapodást persze viszonylag könny? kötni. Emlékezzünk csak: körülbelül két hónapja a gazdasági miniszter elérte, hogy három párt (az MSZP, az SZDSZ és az MDF) képviselői aláírjanak egy gazdasági megállapodást. A Fidesz nem írta alá, mert túl általánosnak találta. Persze a túl általános megállapodás is jobb, mint a semmilyen megállapodás, de annyi tény, hogy igazán komoly gazdasági megállapodást az elmúlt tizenöt évben a rivális feleknek nem sikerült kötniük. Mit érthetünk "igazán komoly" megállapodáson? Valami olyasmit, ami közös stratégiát, nem pedig kipipálandó szlogeneket jelent a megállapodást aláírók számára. A gazdaságról akkor van értelme megállapodást kötni, ha van stratégia. Magyarországon égetően hiányzik egy a 21. század követelményeihez igazodó gazdaságstratégia. Ennek hiányában azután mindenki azt ért gazdaságon, gazdasági tényeken, adatokon, amit csak akar.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!