Kereső toggle

Egy kiirtott gázai család túlélője az újrakezdésről

Az életet választotta

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha valaki arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet újrakezdeni az életet, miután az ember mindent elveszített, érdemes megkérdezni David Hatuelt, mert úgy tűnik, ő ismeri a választ. A Hatuel család röviddel a mészárlás előtt. David egyedül maradt Fotók: családi archív

2004 májusában egy palesztin terrorista hidegvérrel lemészárolt egy családot: meggyilkolta a nyolcadik hónapban levő, első fiát váró Tali Hatuelt és négy kislányát, a 11 éves Hilát, a 9 éves Hadart, a 7 éves Ronit és a 2 éves Meravot. A gyilkosok, miután mindenkivel végeztek, automata fegyvereikből közvetlen közelről még egy sorozatlövést is beleengedtek a halottakba, köztük a babaülésbe szíjazott kisgyermekekbe, hogy biztosak legyenek a dolgukban. A gázai övezetbeli Gus Katif településen élő család épp egy kivonulásellenes tüntetésre igyekezett, amikor kocsijukra rálőttek a terroristák. A kihalt úton az asszony félrerántotta a kormányt, és az autó az árokba csúszott. Ekkor törtek rájuk a határ védetlen szakaszán át beszivárgott fegyveresek. A gépkocsi vérrel borított szélvédőjén csak egy matrica maradt épen, amin az állt: "A telepek felszámolása a terror győzelme." A sors kegyetlen iróniája, hogy a Likud párt békeszárnya pontosan aznap szavazta meg Ariel Saron miniszterelnök kivonulási tervét.

Ebben az időszakban Izraelben egymást érték a merényletek, a Hatuel család kiirtása mégis mindenkit megrázott. Nemcsak a halottakat siratták, de sokan odaálltak a család egyetlen életben maradt tagja, a férj és apa, David Hatuel mellé is, aki családja temetésén csak annyit bírt mondani: "Egyedül maradtam, mindent elveszítettem."

A tragédiát követő hetek és hónapok során Davidnak döntenie kellett. "Két választásom volt: vagy teljesen összeomlok és elpusztulok, vagy felállok és élek. Az életet választottam" – mondta a Jerusalem Postban megjelent interjúban. "Barátaim azt kérdezték tőlem, hogyan tudok ebben a helyzetben is tovább menni. Az az igazság, hogy csak Isten miatt tudok ezzel a borzalommal megbirkózni. Nem gondolok arra, ahogyan elvették tőlem a családomat, hanem arra a gyönyör? 12 évre, amivel Isten megajándékozott a feleségemen és a lányaimon keresztül. Hinnem kell, hogy egyszer azt is megértem, hogy ez az idő miért lett ilyen rövidre szabva."

David tudta, hogy az újrakezdéshez új emberekkel kell megismerkednie, hiszen teljesen egyedül maradt. Így került kapcsolatba azzal a szervezettel, amely a terrorizmus következtében házastársaikat elvesztett személyek számára nyújt segítséget abban, hogy új társra leljenek. Itt ismerkedett meg David egy fiatal jeruzsálemi lánnyal, Limor Sem-Tov terapeutával, akinek családja már a hetedik generáció óta él Izraelben. Limorral sokat beszélgettek elvesztett családjáról, ami sokat segített Davidnak a helyreállásban. A barátságból aztán szerelem lett, és 18 hónappal a tragédia után, november elején David eljegyezte
Limort.Eljegyzés Tel Avivban. David Hatuel és Limor Sem-Tov

"A jövőre nézek – mondta David az örömünnep alkalmából. Olyan otthont építek tovább, ami még ma is áll. Soha nem felejtem el a feleségemet és a gyermekeimet. Ők ma is bennem élnek. Az életem részei. Olyan vagyok, mint az a fa, amelynek kitörték az ágait, de azok újra kinőnek." Mint mondta, nem akar úgy élni, hogy nem nevelt fel gyermekeket.

Olvasson tovább: