hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra Bulgária
Érdemes kockáztatni

2005. 07. 12.
Megy egy ember a vetés mellett, meglát egy másikat, aki széken ülve kapál. Odaszól neki: Bátyám, maga miért ülve kapál? Mert fekve nem lehet – szól a vicc a sopokról, Bulgária egyik népcsoportjáról. Bár az idegenforgalmi látványosságokat nem így reklámozzák, azért minden bolgárról elmondható, hogy elég laza. Volt szocialista blokk egy kis mediterrán hangulattal vegyítve. 



Falu a Rodopében Fotók: M. G.

Menjünk a bolgár tengerpartra! – a rendszerváltás környékén egy ilyen mondat után valószínűleg körbenevették volna az egyszeri utazót. Ma már egy kicsit gondolkodni kezdenének. Bolgár tengerpart? Manapság nem éppen divatos célpont a "modernizált" magyarok körében. Törökbe, Görögbe, Spanyolba és Horvátba menni, az rendben van. Egy kicsit másféle közönség pedig inkább Franciaországot vagy Floridát választja. Bulgária egy elfelejtett ország, valahol keleten. Sokan még emlékezhetnek a vasfüggöny idején ott töltött nyarakra, és talán ezért nem jut eszükbe, hogy újra odautazzanak. Akik még nem voltak, azok meg nem is nagyon hallhattak az országról az elmúlt tízegynéhány évben. 

Mostanában egyre több család fedezi fel, hogy nyáron nem is olyan rossz célpont Bulgária. A nyugati turisták, főleg a németek és az angolok közel tíz éve kiemelt úticélként kezelik. Míg két éve hárommillió, tavaly már közel hatmillió külföldi kereste fel az országot. Miért? Közvetlen repülőjárattal megközelíthető. A foglalt szálláshelyről – nemcsak a szállodákból, hanem sok helyen a magánszállásokról is – a repülőtérre vagy a vasútállomásra az érkezők elé kimennek, amiért sok esetben fizetni sem kell. Nem kell a helyi taxisokkal vívni, hogy vajon mennyi legyen a viteldíj – legalább annyira gyorsan átverik az embert, mint magyar kollegáik. Az éjszakai és repülőtéri taxizásoktól egyébként érdemes óvakodni. 

Interneten is lehet szállást foglalni. A tengerpart tiszta, és egy-két helyet leszámítva szinte mindenhol homokos. Sok szállodának van gyermekmedencéje. A tenger többnyire nyugodt és meleg, az elmúlt hetekben tomboló ítéletidő elkerülte a vidéket. Igaz, búvárkodni nem nagyon lehet. De cserébe egy hajókirándulás keretében el lehet jutni Isztambulba. Vagy, aki rövidebb utat szeretne megtenni, az választhatja a delfináriumot (Várna), ami nem csak a gyerekeknek élmény.

A szálláshelyek és -árak teljes skálája fellelhető az egyszer? diákszállóktól a luxusszállodákig. A kulturált apartman- vagy házbérlés jó választás. Az ellátásra nem lehet panasz: a horvát áraknál jóval kedvezőbbek a viszonyok, egy-egy éttermi vacsora a magyar tarifáknak közel a felébe kerül. Érdemes odafigyelni arra, hogy az étlapon fel vannak-e tüntetve az árak. Ez egyre ritkább trükk ugyan, de néha akad még rá példa. Aki rászánja magát, észre fogja venni, hogy a bolgárok – nagyrészt külföldi tőke bevonásával – nem kevés pénzt fektettek a tengerpartjukba. Nem véletlen, hogy európai szinten az egyik legdinamikusabban fejlődő területként tartják számon. Rengeteg építkezés folyik, a régi szállodákat privatizálták, így fel is lettek újítva. Ha minden így megy tovább, pár éven belül nyugati színvonalú turisztikai célponttá válik Bulgária.



Neszebar 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!