hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szerepjáték gyermekáldozattal

2005. 07. 19.
Gyerekük halálát okozta egy játékfanatikus házaspár Koreában: délután négy órakor a fiatal házaspár elment a közeli internet-kávézóba, hogy idejüket kedvenc játékukkal, a világszerte kultusszá vált World of Warcrafttal (WoW) múlassák — a hálószobában hagyva mindössze négyhónapos kislányukat. 



Órákat álltak sorba a World of Warcraft legújabb változatáért. Elvont világ Fotó: Reuters

Az Incseonban (Dél-Korea) élő pár minden szabadidejét a tömegesen játszható online szerepjátékkal töltötte. Gyermekük néhány órás alvását kihasználva most úgy döntöttek, hogy a virtuális világban töltik idejüket. Az egy-két órásra tervezett szórakozásból végül öt órás lett, és este kilenc elmúlt, mire hazaértek. Kislányukra a hasán fekve találtak rá – holtan.

A helyi rendőrség megállapította, hogy a halál oka fulladás. A hatóság szóvivője elmondta, hogy az eset rendkívül szerencsétlen, ugyanis a feleség édesanyja egy emelettel feljebb lakott mindössze. A május végén történt tragikus esetet követően a rendőrség letartóztatta a házasokat, mivel a vád szerint felelősek gyermekük haláláért. 

Sajnos nem ez az első eset, hogy valódi halállal kapcsolódik össze a szórakoztatást célzó virtuális élet. Egy hónapja ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre egy 41 éves férfit Kínában, mert az leszúrta 26 éves barátját, aki eladta a virtuális világban kölcsönbe kapott sárkányölő kardot. Az áldozat apja halálbüntetésért fellebbezett, amely létező büntetési gyakorlat a világ legnépesebb országában.

A tömegesen játszható online szerepjátékok lényege, hogy egy létrehozott virtuális valóságban egyszerre akár több száz vagy ezer játékos is összegyűlhet, mindegyik egy-egy saját maga által kreált karaktert irányítva. A virtuális fantáziavilág a valóság egyfajta elvont modellezése: a létrehozott karakterek egymással beszélgethetnek, csapatokat alkothatnak, kereskedhetnek, valamint a gyakorlások és harcok során tapasztalatokra szert téve fejlődnek a játékos által meghatározott készségek terén. 

A Warcraft-sorozat lehetőséget nyújt a játékosoknak egyfajta leegyszerűsített személyiség és világ megélésére. A m?fajnak világszerte több millió rajongója van, de egyes távol-keleti országokban, mint például Kína, Dél-Korea vagy Japán, kiemelkedően népszerű.
(www.hwsw.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!