Kereső toggle

Lányával pereskedik a hollywoodi díva

Elő az ékszerekkel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Beperelte a saját lányát Gábor Zsazsa, azt állítva, hogy kétmillió dollárral megkárosította őt. A magyar származású díva és férje – szám szerint a kilencedik – azzal vádolja Francesca Hiltont, hogy anyja aláírását meghamisítva kölcsönt vett fel annak házára. A perben álló felek valójában már az örökségről vitatkoznak: a férj, Frederic von Anhalt herceg szerint Hilton, aki mindig is csak pénzt kunyerált anyjától, így igyekszik előre biztosítani örökségét. A lány azonban a herceget vádolja azzal, hogy "belopta" magát Gábor Zsazsa végrendeletébe, amivel őt is megrövidítette, anyjáról pedig azt nyilatkozta, hogy mániás depresszióban szenved. A perben június végén várható ítélet. 

Gábor Zsazsa a hollywoodi flaszteren és egy 1992-es fényképen Fotók: Reuters

Hilton a saját verziója szerint anyja engedélyével vette fel a vitatott kétmillió dollárt. Ennek az állításnak ellentmondani látszik az
a tény, hogy most bíróság elé kell állnia, sőt anyja a visszakövetelt összegen felül kártérítésre is igényt tart. A bírósági keresetben a felperesek csalással, idős emberrel szembeni visszaéléssel és szándékos lelki kín okozásával vádolják Francesca Hiltont, aki az idős színésznőnek a második házasságából, a szállodalánc-tulajdonos Conrad Hiltontól született gyermeke. 

Az öregedő – bár pontosan senki nem tudja, hány éves – Gábor Zsazsa, azaz Zsa Zsa Gabor ma már a világtól elvonultan él férjével, Frederic von Anhalt herceggel. Két évvel ezelőtti autóbalesete nemcsak fizikailag, de lelkileg is megviselte. 2002 novemberében a fodrásza által vezetett autóval nekirohantak egy lámpaoszlopnak. A biztonsági öv nélkül utazó Zsazsa súlyos sérüléseket szenvedett; egyes hírek szerint kómába esett, bár ezt később cáfolták. Az viszont biztos, hogy a Sunset Boulevard-on történt baleset következtében részlegesen lebénult, és tolószékbe kényszerült. Férje igyekszik távol tartani tőle a sajtót, ami nem lehet könnyű, ha a család a mostanihoz hasonló ügyekkel vonja magára a figyelmet. 

A balesetet követően Gábor Zsazsa kártérítésért beperelte a volánnál ülő fodrászát is, aki készségesen teljesítette kötelezettségét. A több mint kétmillió dolláros kártérítésből érdekes módon a férj is részesült, mégpedig azért a lelki sérülésért, amelyet feleségének a baleset miatti állandó rosszkedve okozott neki – Gábor Zsazsa temperamentumát ismerve persze lehetséges, hogy meg is érdemli a részét.

Gábor Zsazsa, aki – bár szerepelt filmekben – nem annyira színészi pályájáról vált híressé, mint a rekordnak is beillő számú házasságáról, valamint királynői magatartásáról, mellyel sokszor a realitás talajáról is elrugaszkodva teremtette meg maga körül a sztárhoz illő atmoszférát. Ennek egyik beszédes példája az az 1989-es eset, amikor egy Beverly Hills-i rendőrt felpofozott – a rend őrének bűne az volt, hogy lejárt rendszámtáblája miatt előállította őt, és állítólag tiszteletlenül beszélt vele. A valódi problémát persze nem is a Rolls-Royce rendszámtáblája jelentette, hanem a "némileg pontosított" jogosítvány, amely az akkor a hetvenhez közelítő tulajdonosát 61 évesnek állította, valamint egy üveg whisky. A pofonért Gábor Zsazsát három napi elzárásra és 120 óra jótékony célú közmunkára ítélték, amit egy öregotthonban teljesített. Az amerikai média persze rögtön rákapott a pikáns sztorira, és megszületett a poén: szerencséje van Gábor Zsazsának, hogy nem Los Angelesben pofozott fel egy rendőrt, mert akkor 56-ot kapott volna gumibottal.

A feleségét gondozó von Anhalt elmondása szerint egyébként legfőbb dolga, hogy elfeledtesse vele a megmásíthatatlan tényt: megöregedett. A tények azonban tények, akármennyire is kihasználta Gábor Zsazsa a szépségipar nyújtotta lehetőségek széles skáláját. E feletti kétségbeesésében nem sokkal a 2002-es baleset után gyógyszerekkel öngyilkosságot követett el, a gyors orvosi segítség azonban megmentette életét. 

Miss Magyarországból Hollywood szépe

Gábor Zsazsa hosszú életrajzában több bizonytalanság is akad. Az első mindjárt a születési ideje: valószínűleg 1917. február 6-án született Budapesten, de a dátumok 1917 és 1919 között változnak, tetszés szerint. Zsazsa, azaz akkor még Sári három lánytestvér egyike volt. 1933-ban a Miss Magyarország első udvarhölgye volt, 1936-ban pedig el is nyerte a Magyarország szépe címet. A Gábor lányok színészettel próbálkoztak Hollywoodban – mindhárman viszonylag kevés sikerrel. A társaságban inkább szépségük, mint tehetségük miatt jegyzett lányok – Éva, Magda és Zsazsa – anyja, Jolie pedig leginkább arról volt híres, hogy ő a hármas mamája. 

Zsazsát mindig is az ékszerek kedvelőjeként ismerték, az idő haladásával viszont egyre inkább sorozatházasodóként vált híres-hírhedtté. Bár jelenlegi férjét a kilencedikként tartják számon, ha jól utánaszámolunk, csak nyolc érvényes házasságot kötött élete folyamán: 1982-ben ugyanis részt vett egy házassági ceremónián Felipe Albával, melyet egy hajóskapitány vezetett a nyílt vízen, de egy aprócska tény érvénytelenné tette ezt a házasságot: Zsazsa ugyanis ekkor (is) éppen házas volt, méghozzá Michael O\'Harával. Így hát a tengeren kötött frigyet érvénytelenítették. Első férje egyébként egy török diplomata volt, ez a házasság még Magyarországon köttetett, 1937-ben. Utána következett a szállodamágnás Conrad Hilton, majd néhány üzletember, többek között a Barbie babák kitalálója, Jack Ryan, aki a hatos sorszámot kapta Gábor Zsazsa biográfiájában. 

A hármas számú George Sanders színész utóbb Zsazsa testvérét, Magdát is feleségül vette, majd később öngyilkos lett. A koronát végül 1986-ban a hercegi frigy tette fel a házasságok sorára, de csak képletesen – Frederic von Anhalt ugyanis nem herceg, de még csak nem is nemes, ennek ellenére jogosult neve viselésére. Robert Lichtenberget felnőttkorában adoptálta Marie August von Anhalt hercegnő, no nem anyai szeretetből – a hercegnő kiváló bevételi forrásnak tekintette nevét és címét, amelyeket több esetben is értékesített. Lichtenberg tehát családi névként használhatja a von Anhalt nevet, de sem hercegi cím, sem nemesség nem jár vele. Ezért aztán Gábor Zsazsa sem lett hercegnővé, bármennyire szeretett is arisztokratikusan viselkedni. 

Gábor Zsazsa férjeiben egy közös vonás biztosan volt: mindannyian dúsgazdagok voltak. Szívesen idézett humoros mondásai leginkább a férfiakhoz fűződő kapcsolatát jellemzik. "Annyira sosem gyűlöltem meg férfit, hogy visszaadjam a gyémántokat" – jelentette ki egyszer. Hogy számára pontosan mit jelentett a karrierépítés, arról egy másik elhíresült mondása tanúskodik: "A háztartásban csodálatos vagyok – ha elhagyok egy férfit, a házát mindig megtartom." Életfilozófiáját pedig tömören így foglalta össze: "Egy okos lány számára a férfi nem kérdés – hanem a válasz."

Olvasson tovább: