Kereső toggle

Képviselők lázadnak Saron ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Saron izraeli kormányfő nincs irigylésreméltó helyzetben. A palesztin merényletek folytatódnak, eközben pedig tárgyalásokat folytat, hogy a szefárdi ultraortodox Sasz pártot is bevonja a nemzeti egységkormányba. Erre azért van szüksége, mert saját pártjának, a Likudnak tizenhárom képviselője ellenzi a gázai kivonulás tervét. A költségvetési törvényt első olvasásban még a "lázadó" képviselők is támogatták. Ám jelezték, ha a gázai kivonulás tervét Saron nem viszi országos népszavazásra, a továbbiakban nem számíthat a támogatásukra.

Ráadásul az askenázi Egyesült Tóra Judaizmus a gázai kivonulás ügyében legkevesebb három hónapig még a koalíció tagjaként sem hajlandó Saront támogatni. A Sasz párt ugyan hajlandó a kormányba belépni, ám szellemi vezetője, Ovádjá Joszef rabbi is ellenzi Saron tervét. Igy az a helyzet állt elő, hogy Saron a közeljövőben nem viheti a knesszet elé gázai tervét. Márpedig a törvényhozás jóváhagyása nélkül semmit nem tehet. Az előrehozott választás Damoklész kardjaként lebeg most Saron feje felett.

A palesztin merényletek után Saron azonnali hatállyal megszüntetett minden kapcsolatot az újonnan megválasztott vezetéssel. Ennek ellenére az izraeli kormány úgy döntött, hogy Abbásznak biztosít valamennyi türelmi időt. Abbász és Ahmed Korei "kormányfő", hogy a várható izraeli katonai akciót elkerüljék, utasították a biztonsági erőket, hogy akadályozzanak meg minden Izrael elleni támadást. Abbasz a héten a Gázai övezetben egyeztetett az ideiglenes tűzszünet bevezetéséről a különböző palesztin frakciókkal. Zaharija Zubeidi, az Al-Aksza Mártírjai Brigádja egyik nyugati-parti vezetője bejelentette: a csoport – Abbász iránti gesztusként – leállítja Izrael-ellenes támadásait. Sőt, Basír Nafe, a Különleges Egység parancsnoka szerint "a palesztin biztonsági rendőrség célul tűzte ki a terrorszervezetek lefegyverzését". Nafe azonban nem említette, hogy a biztonsági erők konfrontálódnának-e a terroristákkal. Ha azok Abbász felhívása ellenére folytatják Izrael elleni támadásukat, és nem hajlandók beszolgáltatni fegyvereiket, akkor vajon mit tesz majd Abbász?

A Hamasz terrorszervezet fittyet hányva Abbasz utasítására, újabb terrorcselekményt követett el. A robbanásban életét vesztette Oded Sharon, a Sin Bét harminchat éves tisztje és heten megsebesültek. Az eset egy ellenőrző ponton történt a Rafahba vezető úton, a Gus Katif kereszteződésnél. A mostani akcióval a Hamasz már válaszolt is Abbásznak. Nem hajlandó még ideiglenesen sem a tűzszünetre. Ez pedig azt jelenti, hogy Abbásznak cselekednie kell. Ha nem teszi, helyette Saronnak kell cselekednie. Az Abbászhoz fűzött remények pedig végképp szertefoszlanak.

Olvasson tovább: