Kereső toggle

A brit Abu Ghraib

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az angol társadalmat mélyen megrázta, hogy nemcsak az amerikai hadsereg katonái követhetnek el kegyetlenségeket foglyaikkal szemben, hanem bizony Őfelsége, az angol királynő Királyi Lövészezredében is előfordulhat hasonló eset. A brit napilapok szerdai száma "Britannia szégyene", "A hadsereg gyalázata", "A brit Abu Ghraib" címek alatt vezércikkben hozták le azokat a fényképeket, amelyeken brit katonák irakiak ellen elkövetett kegyetlenkedései láthatók.

A sajtóban megjelentekre reagálva Tony Blair brit miniszterelnök az angol parlamentben "sokkolónak" és "megdöbbentőnek" nevezte a fényképeket, majd hozzátette, hogy az eddig Irakban állomásozó 65 ezer brit katona jelentős része "kiválóan, bátorsággal és nagy tisztelettel" hajtotta végre küldetését, és csak alig egypár katona vádolható a kegyetlenkedések elkövetésével. Kiemelte emellett azt is, hogy nem szabad hagyni, hogy ilyen esetek szennyfoltot ejtsenek a brit hadsereg becsületén. A nyilvánosság előtt csak rendkívüli esetben megnyilatkozó Sir Mike Jackson brit vezérkari főnök is fontosnak tartotta, hogy ezúttal sajtónyilatkozatot adjon közre, amelyben "mélységesen" elítélt mindenfajta kegyetlen cselekedetet, és ígéretet tett arra, hogy a hadsereg a megfelelő következtetéseket le fogja vonni.

A per alapjául szolgáló fényképeket a pert lefolytató államügyész juttatta el a sajtóhoz azt követően, hogy azokat bizonyítékként mutatták be annak a három brit katonának a perében, akiket a kegyetlenkedések elkövetésének vádjával állítottak hadbíróság elé. A németországi osnabrucki brit katonai támaszponton kedden kezdődött, és várhatóan hetekig eltartó perben azzal vádolják a brit katonákat, hogy a Baszra mellett található "Kenyérkosár" nev? segélyelosztó helyen 2003. május 15-én, a Szaddám Huszein megbuktatását követő káoszban fosztogató, és emiatt letartóztatott irakiakkal szemben kegyetlenkedtek, és azokat szexuálisan zaklatták – annak a huszonkét fényképnek az alapján, amelyet az egyik katona által azok előhívásával megbízott fotólabor juttatott el a rendőrséghez. Az egyik katona elismerte, hogy egy iraki foglyot megvert, míg a többi tagadta az ellene felhozott vádat. A másik két katona egyetlen vádpontot sem ismert el. A tárgyalás egyébként csupán alig pár nappal azt követően kezdődött, hogy egy amerikai katonát 10 év katonai börtönre ítéltek fogolykínzás miatt.

Magas rangú brit tisztviselők ugyanakkor attól tartanak, hogy a most nyilvánosságra került fényképek az Abu Ghraib-ban történtek által korábban okozott sebeket téphetik fel újra, és igencsak megnehezítve az amúgy sem könny? helyzetben lévő brit és egyéb koalíciós hadsereg dolgát, az iraki választási kampány során – veszélybe sodorhatják a január 30-i választásokat is.

Olvasson tovább: