hetilap

Hetek hetilap vásárlás
New York újra a régi
Hálaadásra hangolva

2004. 12. 26.
Az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökén ünneplik a hálaadás napját, ugyanakkor azonban ez a nap jelenti a karácsonyi előkészületek kezdetét is. A karácsonyfaárusok már vételre kínálják portékájukat, az üzletekben elkészültek a karácsonyi kirakatok és a bolti díszítések, amelyek nem mondhatni, hogy takarékoskodnának a villanyárammal. 



A kivilágított Rockefeller Center New Yorkban Fotó: Reuters

A karácsonyi idény alatt New York az ország központjává lesz, mivel a hálaadás napján a Macy áruház rendezte szemkápráztató felvonulás keretében megérkezik Mikulás apó, avagy angol nevén Santa Claus, és ezzel kezdetét veszi az ünnepségek sora. Ezt követi a Rockefeller Központ karácsonyfájának hagyományos felavatása, amely 1933 óta minden évben hihetetlen tömegeket vonzott. Idén azonban a fa csúcsára olyan ék került, amelyre eddig nem volt példa. Az osztrák Swarowski tervezte kristálycsillag átmérője kilenc és fél láb, azaz hozzávetőleg három méter, és 25 ezer kristályrészecske díszíti. Az avatásra november 16-án került sor, a meghívottak között volt egy halálos betegségekben szenvedő gyermekekből álló csoport is. Az osztrák kristálykészítő ígéretet tett a kicsinyeknek, hogy teljesíti kívánságaikat. A fa felé haladó téren ezúttal is, mint mindig, harsonás angyalok sorfala áll, de újdonságként az utat most arany lobogók övezik. 

Amint az ember a gyönyör? fától továbbindul a központ kijárata felé, kiér az Ötödik sugárútra, ahol az előkelő üzletek egész sora fogadja olyan karácsonyi öltözetben, hogy azt sem tudja, hová nézzen. Amerika leghíresebb játéküzlete, a tavaly bezárt FAO Schwartz, idén ismét kinyitotta kapuit. A bolt nevezetességei a plüss állatkák, amelyeket imádnak a gyerekek. Egy nagyobb méret? elefántbébit már potom tizenötezer dollárért meg is lehet kapni. Furcsa módon azonban nem árulja a kicsinyek másik kedvencét, a Legót, nem tudni miért. A legkeresettebb játék a leánykák körében az idén "Dóra beszélő háza", a fiúk viszont a szokásos elektronikusan irányítható járműveket és a számítógépes szerkentyűket részesítik előnyben. A Sachs Fifth Avenue nevű, olcsónak egyáltalán nem nevezhető áruház is káprázatos karácsonyi ruházatba öltözött. Semmivel sem maradt el mögötte a Trump Tower nev? épület, amelynek milliárdos tulajdonosa jó néhány hasonló ingatlant és bérházat mondhat magáénak. Onnan néhány lépésre találhatjuk a Tiffany Co. nevű, világhír? ékszerüzletet, ahol nem kifejezetten a minimálbérből élő emberek vásárolnak. Aki lesétál a város déli része felé, a 34-es utcánál láthatja az Empire State Building ünnepi díszét és attól nem messze a Macy áruházat, amelynek homlokzatát öt emelet magasságú, villanykörtékből kirakott karácsonyfa díszíti és a földszinti kirakatokat is érdemes megtekinteni, mivel mindegyik szolgál valami meglepetéssel. Ezeknek a nagy áruházaknak, de néhol a kisebbeknek is, mozgó mesealakok teszik érdekessé a kirakatait, amelyeket a szülők örömmel mutogatnak gyerekeiknek, de persze maguk is élvezik azokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!