hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kucsma kedvencei
Ukrajna a harmadik forduló előestéjén

2004. 12. 26.
Ukrajnában december 26-án kerül sor a választás harmadik fordulójára. Az európai országok politikai és államrendszerében ilyenre még nem volt példa: gyakorlatilag a második forduló megismétléséről van szó. Az elsőt Viktor Juscsenko, ellenzéki vezető nyerte alig egy százalékkal, és az eredményt senki sem kérdőjelezte meg. A következőn már a kormány által támogatott Viktor Janukovics kapott három százalékkal több voksot – de ezt az ellenzék nem fogadta el: nemcsak tömegdemonstrációt szervezett, de még a fennálló politikai rendszert is megváltoztatta: a következő év szeptemberétől Ukrajna miniszterelnökét és stratégiailag fontosabb minisztereit nem az elnök, hanem a parlament iktatja majd be.

A harmadik forduló előtti helyzet elvben különbözik a korábbiaktól. Janukovics akkor még a Leonyid Kucsma nevével fémjelzett hatalmi párt jelöltjeként szerepelt, ettől azonban most deklaráltan elhatárolódik. Azt mondja, teljes mértékben csalódott az elnökben. Ennek oka elég nyilvánvaló – eltűnt ugyanis az a teljes kör? támogatás, amit eddig élvezett a kormány részéről a választások során.

Janukovics mindmáig miniszterelnök, azonban a Kijevben kezdődött "bársonyos forradalom" miatt Kucsma amolyan kényszerszabadságra küldte őt. Nem működik többé az a rendszer, mikor a kormányfő-elnökjelöltet a jelenlegi tisztségével reklámoznak a "királyi tévében" a kampány során. Ami elsüthető volt Oroszországban öt éve – most "nem jött be" Ukrajnában. Bejött viszont az amerikai forgatókönyv: az ellenzék nyomást gyakorol a kormányra, és nem fogadja el a választási eredményeket. Tény, hogy ez bevált már Grúziában, és még előtte Jugoszláviában (azonban gyorsan hozzáteszem, az ilyesfajta, külföldön kidolgozott forgatókönyvek működésképtelenek lennének akkor, ha a hatalom becsületes lenne).

Tehát, az ellenzék nyílt szembeszegülése engedményekre, valamint arra kényszerítette Kucsmát, hogy felhagyjon a végrehajtó hatalom érdekeit képviselő jelöltjének nyílt támogatásával. Nem kizárt azonban az sem, hogy ez nem egyéb, mint ravasz politikai trükk annak felismerése után, hogy a jelenlegi vezetés nem túl népszerű Ukrajnában.

Akárhogy is van, Janukovics a harmadik forduló előtt mindenféleképpen el akarta hitetni a választókkal, hogy már semmi sem köti őt a jelenlegi vezetéshez. Ezt demonstrálta a december 20-án sugárzott kerekasztal-beszélgetés alkalmával is. Élő adásban kijelentette, hogy nem ennek a "régi hatalomnak" kellene tanítania az ukrán népet arra, hogyan éljen tovább. Juscsenko erre felkiáltott: "De hiszen Ön ennek a régi hatalomnak a jelöltje! Ennek a képviseletében szerepelt mindezidáig! Maga Kucsma kedvence!" Janukovics azonban nem hagyta magát: "Éppenséggel maga az, aki Kucsma kedvence. Hiszen az utóbbi időben végig maga tárgyalt vele!"

Abban nem tudtak végül megegyezni, ki is a jelenlegi elnök kedvence, csak abban, hogy semmi közük a leköszönő hatalomhoz. Azt is mindketten hangsúlyozták, hogy Ukrajnának szüksége van politikai reformokra. A választók megnyerése érdekében Janukovics jobbára szociális kérdésekkel foglalkozott, és egyik legfontosabb célként az életszínvonal emelését határozta meg. Juscsenko az államapparátus korrupciójával szembeni harcot emelte ki, valamint azt, hogy nem helyénvaló a kormány erőit felhasználni a választások során.

Fontos momentum volt továbbá Janukovics indítványa arra, hogy bármilyen eredménnyel is záruljon a választás, azt követően szükség lesz Ukrajnában egyfajta "nemzeti egyetértési fórum" megszervezésére. Az ötlet kétségkívül aktuális.

Ukrajnában most hozzávetőleges nyugalom van. A Juscsenko-féle ellenzéki "narancshullám" levonult, – igaz újra feléledhet, ha nem ők győznek. Másrészről viszont egyáltalán nem biztos, hogy Janukovics veresége esetén az ország keleti és déli régióinak választói nem indítanak el egy "kék hullámot". Igaz, e "hullámok" ereje sokban függ majd attól, milyen pozíciót is foglal el az ukrajnai válság soron következő fázisában a Nyugat és Oroszország.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!