hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Muszáj kockáztatni
Interjú Fodor Gáborral, az SZDSZ ügyvivőjével

2004. 09. 06.
– Fél órával ezelőtt jött ki a teremből a két koalíciós párt vezérkara az egyeztető tárgyalásról. Nem tűntek valami jókedvűnek, még a kincstári mosoly is hiányzott az arcokról. Mi a baj? – Nincs okunk a rosszkedvre, talán csak elgondolkodtunk. Jó hangulatban zajlott a tárgyalás, minden rendben van.– Mit mondhat el a tartalmi részről? – Mivel a korábbi információkkal ellentétben a köztársasági elnök csak szeptember 27-én nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet, megváltozott a koalíciós pártok menetrendje is. 



Volt szerepem a helyzet kialakításában: kimondtam olyan dolgokat, melyek már ott voltak a levegőben Fotó: S. L.

– Nem tart attól, hogy a Medgyessy-kormány 30 napos "felmondási ideje" alatt az ellenzék különböző kompromittáló történetek közreadásával próbálja meghiúsítani Gyurcsány Ferenc kinevezését? A Magyar Nemzet már sorozatot is indított a témában. 

– Elképzelhető egy ilyen forgatókönyv is. Azonban mégsem tartok ettől az időszaktól, mert most időt nyertünk ahhoz, hogy ne egy szedett-vedett kormányprogramot hozzunk tető alá. Nem szeretném megismételni a Medgyessy Péter nevéhez köthető nemzeti közép programjának a kudarcát, a fordulathoz viszont alapos munka szükséges. 

– A nemzeti közép programja összeköthető Gyurcsány Ferenc nevével, hiszen ő volt Medgyessy Péter stratégiai főtanácsadója. Mitől várja a fordulatot? 

– Önmagában is jelentős fordulat, hogy új kormányfője lesz az országnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a választók 2002-ben azzal bíztak meg bennünket, hogy a Fidesz-Magyarországgal szemben egy másfajta Magyarországot "teremtsünk". Egy olyan országot, ahol nem folytatódik a fedezetlen jövedelemkiáramlás a gazdaságpolitikában, ahol a jogállami normákat tiszteletben tartják, és ahol a politika hitelét
vissza lehet adni. 

Ezzel szemben az elmúlt egy évben egy olyan politikai agóniának lehettünk a szemtanúi, ami törvényszerűen vezetett az európai parlamenti választások kudarcához. Az augusztus eleji kormányátalakítás során vált világossá, hogy a miniszterelnöknek nincsenek átfogó elképzelései arra vonatkozóan, hogy ebből a hullámvölgyből hogyan hozza ki kormányát. A kérdésükre visszatérve, tény, hogy a nemzeti közép programjának egyik alkotója Gyurcsány Ferenc volt, azonban azt érzékelem, hogy mára önkritikusan szembefordult ezzel a felfogással. 

– Úgy tűnik, örül Gyurcsány miniszterelnök-jelöltségének. Miben más ő, mint Medgyessy Péter?

– Egyelőre nem tudok másból kiindulni, mint eddigi nyilatkozataiból: ezek jó irányba mutatnak, hiszen jelentős fordulatról, változásról beszél. 

– Gyurcsány Ferenc nagyon határozottan mond általánosságokat.

– Ez minden politikusra, így rám vonatkozóan is igaz, ha a részletek még nincsenek teljesen kidolgozva, vagy nem született meg a végleges megállapodás a tárgyaló felek között. 

– "Gyurcsány Ferencet tehetséges embernek tartom. Számomra szimpatikus, hogy képes nemcsak a holnapról, hanem a holnaputánról is gondolkodni. De van egy másik oldala is a történetnek. Ebben az országban volt egy rendszerváltás, és aki részt akar venni a politikai közéletben, de része volt az előző rendszerben, annak el kell számolnia azzal, hogy milyen volt a múltja. Őszintén el kell mondania, hogy ezekben az ügyekben mi az igazság, és ha hibázott, azt el kell
ismernie." Ismerős a szöveg? 

– Persze, tavaly októberben mondtam ezt a Hetekben. Minden akkori állításomat fenntartom. Egyébként abban az interjúban nyilatkoztam arról is, hogy Medgyessy Péter elhibázta a stratégiáját. 

De visszatérve Gyurcsány Ferencre, nyilván tudja, mi az, amiről a saját érdekében is beszélnie kell a nyilvánosság előtt, hogy elébe menjen a találgatásoknak. Korábban azt mondta, az öszödi ingatlanügy volt az egyetlen támadható eset üzleti pályája során. Abból kell kiindulnunk, hogy hiszünk neki. Egyébként pedig mivel Gyurcsány az MSZP miniszterelnök-jelöltje, az SZDSZ nem is teheti meg, hogy mélyebben beleszóljon a folyamatba. 

– Az idézett interjúban azt is mondta, hogy elhibázottnak tartja az SZDSZ szerepvállalását a koalícióban. Most lehetőség nyílt arra, hogy újra gombolják a kabátot. 

– Ez az pillanat, amikor mindkét pártnak világossá kell tennie, hogy nem ragaszkodik a status quohoz. A helyzet lehetőséget ad arra, hogy az új kormány programjához lehessen igazítani a kabinet szerkezeti átalakítását is. Az lenne a helyes a miniszterelnök-jelölt részéről, ha jelentős és látványos átalakításokat végezne. Az SZDSZ-nek pedig nyitottnak kell lennie az alapvető változásokra. 

– Konkrétumukat tud mondani? 

– Nem szeretnék, mert folynak a tárgyalások.

– És az elvekről?

– Fordulat kell a gazdaságpolitikában, elsősorban a fedezetlen jövedelem-kiáramlás megállítása révén. Másodszor olyan politikára van szükség, amely a szociális szempontok és a gazdasági racionalitás miatt is arra törekszik, hogy egyensúly legyen a költségvetésben. Ez növeli az ország versenyképességét, ez eredményez gazdasági föllendülést.

Ezen túlmenően néhány jelentős és átfogó reformba is bele kell vágnia az új kormánynak, nevezetesen az adózás és az egészségügy átalakításába, amit mindkét párt megígért a választási kampányban. 

– Az elmúlt két év alatt miért nem fogtak hozzá? 

– Azért, mert a nemzeti közép filozófiájával szemben állt a konfliktusok vállalása, a reformok viszont köztudottan feszültségeket hozhatnak létre. Az emberek egyébként éppen a konfliktusok vállalásának hiánya miatt tartották gyengének a miniszterelnököt: a kormány hitelét vesztette. És meg vagyok róla győződve, hogy a rendszerváltás óta minden kormány azért bukott meg a választásokon, mert elveszítette a hitelességét. Nem azért, mert nem osztogatott eleget. 

– Amit az imént felvázolt, az egy kőkemény liberális gazdaságpolitika. Ezzel szemben úgy tűnik, a Gyurcsányt támogató szocialista küldöttek egy erőteljes baloldali gazdaságpolitikához szeretnének visszatérni. A költségvetési szigor megtestesítőjének tartott pénzügyminiszter, Draskovics Tibor fejét is sokan követelik. Hogyan lehet
összehozni a két különböző felfogást? 

– Önbecsapás az a gondolat, hogy a költségvetési hiány magasan tartása segít a szociális problémák megoldásában. Ez csak konzerválná a gazdaság előnytelen szerkezetét. Az egyik legnagyobb baj ugyanis az, hogy a foglalkoztatottsági arány rendkívül alacsony. Kevés a kereső, sokan élnek segélyből, vagy még abból sem. Ezen például csak az ésszerű, ha úgy tetszik a liberális gazdaságpolitika segít, amely a versenyképességet növeli, és nem éli fel a költségvetési forrásokat. A segélyeket munkahelyekké kívánja konvertálni. 

Az új kormány politikájának tehát szocialistának és liberálisnak kell lennie egyszerre. Szerintem megtalálható az a középút, ahol bizonyos kérdésekben látványos és nyílt baloldali értékek mellett sorakozik fel a kormány, más kérdésekben pedig egyértelműen liberális értékek mellett. 

– Az elmúlt hetekben lezajlott egy gyors korteshadjárat. Leegyszerűsítve a két jelölt körüli üzeneteket: Kiss Pétert a biztonságot jelentő, ám fordulatot várhatóan nem hozó személynek, míg Gyurcsány Ferencet a kockázatos, de a fordulat reményével kecsegtető jelöltnek tartották. Ön mennyi esélyt ad arra, hogy Gyurcsány Ferencnek sikerül fordulatot hoznia? 

– Nem tudnék százalékokat mondani. 

– Van kockázat egyébként? 

– Természetesen, mint minden lényeges döntésben. Nagyon tanulságos, hogy az MSZP kongresszusa váratlan eredménnyel 75 százalékban Gyurcsány Ferenc mellé állt. Megjegyzem, ez nagyon széles legitimitást biztosít az új miniszterelnök-jelöltnek.

Nagy az esély arra, hogy az új kormány sikeres lesz, és a koalíció kimászik a hullámvölgyből, de természetesen bekövetkezhet ennek az ellenkezője is. Ez döntően attól függ, hogy milyen mérték? és milyen jelentőség? változásokba fog bele az új miniszterelnök. Számomra úgy tűnik, hogy most kapott egy újabb esélyt a koalíció a sikerre.

– Mit jelent a siker? 

– Ha a 2006-os választásokon a koalíció pártjai jól szerepelnek és képesek újra kormányt alakítani. A Medgyessy-kormány nyári teljesítménye kapcsán sok politikai elemzőben fölmerült: ha nem változtatunk, kétharmados győzelmet fog aratni a Fidesz. Ehhez képest mindenképpen van kilábalási esélye a mostani kormánynak. 

– Ha viszont nem sikerül a gyurcsányi fordulat, bajba kerülhet az SZDSZ: azt fogják mondani, hogy feleslegesen buktatták meg Csillag István miatt Medgyessyt, és ezzel a baloldalt. Hiszen Medgyessy Péter leváltásának igénye először egy liberális politikus, nevezetesen az Ön szájából hangzott el. 

– Akik az SZDSZ-szel szemben előítélettel viseltetnek, biztosan ezt fogják mondani. Akik viszont reálisan látják a helyzetet, tudják, a változtatás nem csupán az SZDSZ, hanem a szocialista pártnak és a koalíciót választó szavazóiknak érdeke is volt. 

– Amennyiben Csillag István miniszter marad, senki nem mossa le Önökről a kormánybuktatás vádját…

– A miniszterek kinevezése a kormányfő hatáskörébe tartozik, amelybe különösen a SZDSZ-hez tartozó miniszterek esetében nekünk is beleszólásunk van.

– Amikor azt a nyilatkozatot tette, hogy a kormányátalakítást Medgyessy Péterrel kell kezdeni, ezt komolyan gondolta, vagy csak pozícionálni akarta önmagát? 

– Komolyan gondoltam, de fel sem merült bennem, hogy egy héten belül be is teljesedik. Viharokra számítottam, de úgy ítéltem meg, olyan a helyzet, amikor ki kell mondani ezt. Nem tudtam szocialista politikussal úgy találkozni az elmúlt hónapokban, hogy ne Medgyessy Péter utódját keresték volna. Erjedt a szocialista párt, csak nem mertek róla beszélni. 

Látható volt: a kormányfő elképzelései nem alkalmasak az alapvető változásra, csupán különböző érdekcsoportoknak tett apró engedményeket tartalmaznak. 

– Gyurcsány úr hogyan kerülheti el ezt a csapdát, az érdekcsoportok szorítását? 

– Ő is benne van valamelyest az érdekcsoportok szorításában, de a 75 százalékos támogatottsága széles mozgásteret biztosít számára. Nagy a várakozás vele kapcsolatban, persze tudom, ezek általában illúziókkal teli csodavárások, és ezekből sokszor szokott keser? ébredés származni. 

A leendő kormányfő megnyilvánulásaiból úgy látom, hogy tisztában van ezzel, és remélem rendelkezik annyi elszántsággal és erővel, hogy képes változtatni, fordulatot hozni. Már vettem részt néhány koalíciós tárgyaláson, eddig ez a legígéretesebbnek tűnő együttműködés. De mindent a gyakorlat fog eldönteni.

– Úgy tűnik, Gyurcsány nagyon számít Önre, kikéri a véleményét. Hogyan alakult ez így? 

– Nekünk volt és van is személyes kapcsolatunk, igaz, ebbe beletartoznak a viták is. Egy biztos: a fordulat tartalmától és mélységétől teszem függővé, hogy vállalkozom-e komolyabb, akár kormányzati szerepre is.

– "Királycsinálónak" érzi magát? 

– Volt személyes szerepem a helyzet kialakításában, aminek örülök, büszke vagyok rá. De nem kívánom túlértékelni magamat, mert ez egyfelől valótlan lenne, másfelől illetlen is. Én csak kimondtam olyan dolgokat, amelyek már ott voltak a levegőben.

– Politikai pályafutása szempontjából nem került veszélyes helyzetbe azáltal, hogy a történtek kezdetét mindenki az Ön nyilatkozatától datálja? Ha a fordulat-kísérlet nem sikerül, magával ránthatja a kudarc. 

– Kétségtelenül, de a politika ilyen, kockáztatni kell benne. Meggyőződésem, hogy bizonyos helyzetekben az embernek akkor is a lényegről kell beszélnie, ha tudja, ez sokak számára kellemetlen. Ez egy olyan helyzet volt, amikor szükség volt a nyílt és őszinte beszédre. 

– Számunkra úgy tűnt, hogy Medgyessy Péter az úriember típushoz tartozik. Másfél év alatt mégis felőrlődött, Sopronban például beintett az őt kifütyülőknek. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc idegrendszere alkalmas arra, hogy kiállja, ami most vár rá?

– Nem szeretnék ennek a lélektani elemzésébe belemenni. Egy biztos: mint egykori miniszter, saját tapasztalataimból is tudom, hogy valóban nagy pszichikai megterhelést jelent az első vonalban lenni. A miniszterelnök-jelöltnek tudnia kell, mire vállalkozott. Remélem, hogy képes is lesz rá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!