hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Illúzió vagy titkos tudomány?
Mágia és szórakoztatóipar a harmadik évezredben

2004. 09. 06.
A tanévkezdés előtti napra világraszóló produkciót hirdetett meg David Merlini huszonhat éves illuzionista. Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia előtt az önmagát "a világ legfiatalabb szabadulóművészének" tituláló olasz-magyar származású Merlinit egy akváriumba engedték, majd rázúdítottak négy tonna betont. A betonba öntött férfit tíz órával később egy daru segítségével a Lánchídról a Dunába eresztették. Merlini jó két perccel később jelzőfénnyel a kezében felbukkant a víz színén. Az élő televíziós közvetítést kétmillióan nézték végig. David Merlini a múlt század leghíresebb, szintén magyar származású illuzionistája, Harry Houdini reinkarnációjának tartja magát. Egy nemzetközi hír? szakember, Rudy Steffish szerint Merlini "a harmadik évezred legnagyobb szabadítója".



A pillanat, amikor David Merlinit a beton szarkofágban a Dunába eresztik. Hallgat a mély Fotó: MTI

David Merlini saját bevallása szerint két napja nem aludt produkciója előtt. Elmondta, tart attól, hogy valamit esetleg elfelejt, és ezzel kockára teszi az életét. Amikor a Roosevelt téren felépült az akvárium, Davidet beleengedték, majd megérkezett a teherautó a négy tonna építőanyaggal. Egy betonszakértő is megjelent a helyszínen, aki igazolta az anyag valódiságát. 

Miközben nyakig volt a lassan szilárduló anyagban, sorban érkeztek a sztárvendégek is, hogy elbeszélgessenek a mágussal. Ott volt többek között Ernyei Béla színész, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Tornóczky Anita, Medgyessy Péter nevelt lánya és egy valódi főherceg is, Michael James Alexander Stewart, a skót Stewart-ház trónörököse, az Európai Hercegek Tanácsának elnöke, a Jeruzsálemi Templom Rend nagymestere.

David Merlini élete legveszélyesebb produkciójára két és fél évig készült, több mint kétszáz ember vett részt a mutatvány előkészítésében. A fiatal szabadulóművész 1978. október 31-én, Halloween napján született Budapesten. Ennek a dátumnak Merlini különleges jelentőséget tulajdonít. Ugyanis ugyanezen a napon halt meg ötvenkét esztendős korában a világ leghíresebb illuzionistája, Harry Houdini, pontosan ötvenkét évvel korábban, 1926-ban. David Merlini a honlapja tanúsága szerint Houdini (lásd keretben) reinkarnációjának tartja magát, mondván, a magyar származású szabadulóművész a halálos ágyán megjövendölte, hogy egy nap visszatér majd új testben. 

Merlini sokáig Olaszországban élt. Hangzatos nevét nem a m?faj szokása szerint választotta magának, hanem olasz apja után kapta. Édesanyja énekesnő volt egykor Magyarországon, de később Itáliába költözött. Amikor zongoraórára szerette volna járatni a fiát, őt a billentyűk helyett a teremben található szekrények zárjai bűvölték el, s a tanárnő megtörten közölte a mamával, felesleges a gyereket zenére oktatni, adja inkább lakatosinasnak. "Torinóban éltünk, ott van Európa legnagyobb bűvészklubja, aminek tizenhárom évesen tagja lehettem" – magyarázta Merlini egy interjúban. – "Sosem vágytam arra, hogy kártyatrükkökkel szórakoztassam a közönséget, inkább Houdini példája lebegett a szemem előtt." Edzeni kezdte tehát a tüdejét: halak helyett használta az akváriumot, mégpedig edzésre. Ám mivel egyedül nem tudta magát összekötözni, a barátok segítettek neki, aztán baltával a kézben várták, hogy ha kell, hát szétverhessék az akváriumot. Később Magyarországra költözött, s járta a világot produkcióival. Láncokkal összekötözve, vagy éppen kényszerzubbonyba zárva mutatta meg, hogy képes a legextrémebb körülményeken is uralkodni. Egyszer, amikor az Északi-tenger jeges vizéből szabadult, közel járt a halálhoz. A halálközeli élményekről elmondta, hogy megszokta már, de bízik a segítőiben, akik eddig mindig képesek voltak segíteni rajta az utolsó pillanatban.

Merlini álmában találja ki egyre extrémebb produkcióit. Ezért minden este az ágya mellé tesz egy jegyzetfüzetet, hogy ébredés után gyorsan lerajzolhassa a megálmodott attrakciót. Nevezetes szabadulásai között szerepelt az, amikor 2001-ben lefagyasztatta magát több mint egy napra. Tavaly a Vasúttörténeti Múzeumban mutatta be Blaszfémia (Istenkáromlás) cím? produkcióját. Az attrakció címe onnan származik, hogy Merlinit – a sátánizmusból ismert szimbólumon – megfordított vaskeresztre feszítve, fejjel lefelé lógatják bele egy akváriumba, amelyből lángnyelvek csapnak ki.

Egy interjúban azt állította, hogy nincsenek emberfeletti képességei, de titkairól nem hajlandó felfedni a leplet. "Sok trükk kell a túléléshez" – tette hozzá rejtélyesen. A nagy dunai szabadulás költségvetése kilencvenöt millió forint volt, amelyet szponzorok álltak. David Merlini találkozott már a világ leghíresebb illuzionistájával, David Copperfielddel (lásd keretes írásunkat), aki elismeri jóval fiatalabb kollégája sikereit. Copperfield egyszer egy magyar televíziós műsorban arra ragadtatta magát, hogy kijelentette: ha valami miatt nem tudnék fellépni, hívjátok Merlinit! 

Egy mágus titkai

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!