hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A két MDF

2004. 09. 13.
Mi tagadás, igen kemény folyamatok játszódtak le az MDF-ben, s egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a minapi történések az események végpontját jelentik. Nagy valószínűséggel megjósolható, hogy a belső ellentétek – a döntések nyomán – végsőkig és végérvényesen kiéleződnek majd. Ma még megjósolhatatlan, mi lesz az MDF további sorsa. Egyet tehetünk: megpróbáljuk felvillantani a mostani helyzet kialakulásához vezető okokat, illetve megrajzolni a "két MDF" karakterének legfontosabb vonásait.



Dávid Ibolya és Lezsák Sándor. A múlt ismert, a jövő bizonytalan Fotó: Vörös Szilárd

A Fidesz logikája lényegében törésmentes 1994 óta. Amikor 1994-ben igen nagy fiaskót voltak kénytelenek elkönyvelni, és éppen csak bejutottak a parlamentbe, arra a következtetésre jutottak, hogy az abszolút többséggel visszatérő nagy és társadalmilag masszívan beágyazódott MSZP-vel szemben csak akkor van távlati esélyük, ha a jobboldalon létrehozzák a baloldaléhoz hasonló "egységpártot". Az 1994 után (1996-tól) meghirdetett "polgári szövetség" (amelynek részese volt az MDF is) lényegében érdeke volt az MDF-nek is, hiszen – ne felejtsük el – az MDF egy nagy kormányzati bukás után volt, kevés eséllyel az önálló talpon maradásra. Az MDF nagy öregjei kezdetben viszonylag aggálymentesen gondolhattak arra, hogy a stafétabotot átadják az Orbán Viktor vezette Fidesznek, annak az Orbán Viktornak, akit – a hírek szerint – Antall József különleges bizalmába fogadott. 

Ennek az egységtörekvésnek a jegyében készült a jobboldal az 1998. évi választásokra. S mivel ezt a választást a jobboldal – ha nem is nagy fölénnyel, de – megnyerte, a Fidesz stratégái joggal érezhették úgy, hogy törekvéseiket visszaigazolta a választási eredmény. Igaz, a ciklus elején mutatkozni kezdtek a repedések is a hárompárti (Fidesz–MDF–FKgP) koalíción belül. Jó ideig Orbán Viktor valamiképpen a torgyáni kisgazdapártra építette a koalíció centrumát. Ebben az első időszakban létre is jött a koalíción belül a Békejobb, amely először jelezte az MDF önállósodási törekvéseit. A jelenlegi Fidesz–MDF szembenállásnak valahol itt keresendő a gyökere. Az MDF igyekezett a koalíción kívüli szövetségeseket keresni magának, s ha egyelőre még nem is markánsan konzervatív ideológiai háttérrel, de keresni kezdte a saját maga, Fidesztől különböző identitását.

Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy a Fidesz akkoriban ezt az önállósodási törekvést nagyon professzionalista módon "kezelte". Az MDF túlzott önállósulási törekvéseit látva inkább az FKgP felé vette az irányt, és a ciklus végére felmorzsolta a kisgazdapártot, miközben az MDF-et is lojális szövetségessé tette. Ha valaki fellapozza a korabeli újságokat, akkor egy önállóságát vesztett MDF-ről olvashat ezekben. 2002-re tulajdonképpen győzött a Fidesz nagy jobboldali gyűjtőpárt létrehozására vonatkozó 1994-es koncepciója. Csak egy szépséghiba volt: a Fidesz által vezetett koalíció elveszítette a választásokat.

Az MDF 2002 után

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!