hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Védelmi fal és ami mögötte van
Palesztinok profitálnak a biztonsági kerítésből

2004. 08. 16.
Hosszú idő után újra a nemzetközi figyelem és a palesztin közvélemény középpontjába került a Palesztin Hatóság korrupciója, miután a Hasszán Kreise palesztin házelnök-helyettes által vezetett parlamenti bizottság jelentést készített az utóbbi idők legnagyobb palesztin belpolitikai botrányáról.



Palesztin tiltakozó a biztonsági kerítés előtt. Kinek a haszna? Fotó: Reuters

A Palesztin Hatóság számos hivatalnoka, köztük több kormánytag is érintett abban a korrupciós botrányban, amelyről a közelmúltban készített jelentést a palesztin törvényhozás erre felkért bizottsága. A hét hónapnyi nyomozás eredményeképpen megszületett jelentés szerint az izraeli–palesztin konfliktusban elpusztult palesztin települések újjáépítéséhez olcsón beszerzett cementet értékesítettek tovább palesztin vállalkozások – az érintett hivatalnokok közreműködésével – izraeli cégek számára. Ez utóbbiak a cementet többek között az izraeli biztonsági kerítés és a palesztin területeken felhúzott izraeli telepek építése során használták fel.

A Palesztin Hatóság által piaci ár alatt beszerzett 420 ezer tonna cementből összesen 16 ezer tonna került felhasználásra palesztin otthonok építéséhez, míg a többi izraeli vállalkozásokhoz került – állítja Kreise, aki a palesztin korrupció elleni küzdelem egyik vezéralakja. 

A jelentés nem részletezi, hogy az összesen mintegy 6 millió dollárnyi profitból mennyi került a palesztin hatóság hivatalnokaihoz és azok kapcsolattartóihoz, viszont több palesztin céget is megnevez – melyek közül az egyik a polgári ügyekért felelős miniszter, Dzsamil Tarifi családjának érdekeltségei közé tartozik –, amelyek jelentős haszonra tehettek szert az üzleten. Az egyiptomi forrásból a tonnánkénti 26 dolláros arab (és a majd 100 dolláros palesztin) piaci ár helyett 22 dollárért beszerzett cementet a jelentés szerint 50 százalékos haszonnal adták tovább az izraeli félnek, akinek ugyanezért a mennyiségért több mint 50 dollárt kellett volna fizetnie az izraeli piacon. Az ügylet miatt azonban jelentős veszteség érte a Palesztin Hatóságot is, mivel mintegy 1,6 millió dollárnyi adóbevételtől esett így el. 

A jelentés szerint nem tudható, hogy ügyletek jelenleg is folynak-e.

A tavaly szeptember óta tartó ügyletek lebonyolításához azonban szükség volt olyan engedélyekre és biztosításokra, amelyeket csak magas rangú hivatalnokok adhattak ki az érintett cégeknek. A jelentés szerint Maher Masri gazdasági miniszter gyanúsítható azzal, hogy köze van az illegális engedélyek kiadásához, és ennek következtében nem is felügyelte megfelelő módon a cement beszerzését és felhasználását.

A Boston Globe által 2001-ben készített jelentés szerint Ahmed Korei miniszterelnök volt pénzügyileg érdekelt olyan vállalkozásban, amely a ciszjordániai területeken épülő zsidó telepeken zajló építkezésekhez szállított cementet izraeli vállalkozások számára. A jelentés nem tesz említést arról, hogy a jelenlegi botrányban érintett lenne-e a miniszterelnök cége.

Jasszer Arafat palesztin vezért – aki a nyilvánosság előtt "apartheid falnak" nevezte a biztonsági kerítést, az izraeli telepeket pedig "cionista agressziónak" – az elmúlt hónapokban már többször figyelmeztették a jelenségre, ő azonban semmit nem tett ellene – állítja Kreise elkeseredetten. A bizottság az elkészült jelentést is közvetlenül Arafatnak adta át, ő viszont az ügyet "lepasszolta" Ahmed Korei miniszterelnöknek, aki "továbbdelegálta" azt a köztudottan hatalom nélküli Törvényhozói Tanácsnak.

Szádi Krunz, a bizottság egyik tagja szerint ugyanakkor Arafat ígéretet tett arra, hogy a reformpolitikusok által korrupcióval gyanúsított hivatalnokok a jövőben nem kerülhetnek miniszteri pozícióba. 

Kreise hozzáteszi, hogy az ügy "nemcsak hogy korrupció, de a saját nemzeti érdekeinket is sérti. Azt várnánk a vezetőinktől, hogy az országunkat építsék, ne pedig az izraeli telepek és a biztonsági kerítés építésében működjenek közre". Abdel Szattar Kasszem, egy nabluszi értelmiségi szerint, aki be kívánja perelni az ügyben érintett politikusokat, "ez a botrány is csak azt mutatja, hogy a kerítéssel szemben megfogalmazott hivatalos palesztin állásfoglalások mind hazugságok".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!