hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tabletta: a végleges megoldás?
Az abortuszvita újabb fejezete

2004. 08. 22.
A francia jobboldali kormány intézkedése nyomán augusztus eleje óta Franciaországban is lehetővé vált az úgynevezett abortuszpirula kórházon kívüli alkalmazása. A sokat vitatott gyógyszer révén elkerülhető a műtéti beavatkozás annak minden kockázatával együtt, és orvosi felügyelet mellett akár otthon is elvégezhető a leegyszerűsített magzatelhajtás. A korábban RU 486, jelenleg Mifegyne néven ismert szer a nyolcvanas évek óta ismert francia találmány, amelynek révén legkésőbb három napon belül "letudható" a nem kívánt terhesség egy menstruációhoz hasonló folyamat kiváltásával. Bár a teljes abortusztilalmat nyilvánvalóan értelmetlen dolog ráerőltetni a materialista társadalmakra, bizonyos fokú korlátozás már csak a "szabad választást" feltételező tájékozottság hiánya miatt is indokoltnak látszik. 

A hazánkban is nagy érdeklődéssel kísért illegális abortusztabletta egyes országokban már évek óta használatban van a héthetesnél fiatalabb terhességek megszakítására: így az USA-ban, Franciaországban, Kínában, Svédországban, Tunéziában egyaránt használja az egészségügy. A katolikus többség? országok között azonban a franciáknál debütál először. Hazánkban már hosszú évek óta vizsgálják a készítményt, de a tabletta törzskönyveztetését még egyetlen gyógyszergyártó sem kérte, tartva a lépés etikai és politikai következményeitől. 

Érdekes adalék, hogy védőnők tudomása szerint ugyanaz a francia gyógyszergyártó cég fejlesztette ki a szóban forgó abortusztablettát, amelynek a nevéhez a Cyklon-B gáz kifejlesztése is kötődik. 

Egyszer? megoldás?

A hagyományos műtétes beavatkozás sok szempontból elrettentő hatását – méhen belüli sérülések lehetősége, további gyermekvállalás rizikója – a kockázat- és fájdalommentes abortuszpirula valóban képes felszámolni. Ennél fogva elterjedésének erkölcsi következményei sok szempontból beláthatatlanok. A kérdés súlyát érzékeltetendő a Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna megrázó valóságshow-t vetített idén áprilisban: a nézők egy hathetes embrión vákuumszivattyúval elvégzett abortuszt követhettek végig élőben. A már kezdetleges végtagokkal és arcvonásokkal rendelkező csöppség elpusztításának megrázó filmdokumentuma hatalmas közfelháborodást váltott ki. A szembesítő igyekezetet a közismert méltatlankodás kísérte: minek feleslegesen lelkiismeret-furdalást kelteni a nőkben, és ezzel elvitatni a testük feletti önrendelkezési jogukat? Ráadásul mindezt egy embernek nem is tekinthető "kezdemény" miatt? A valóság ezzel szemben az, hogy szinte naponta látnak napvilágot olyan méhen belüli vizsgálati eredmények, amelyek egyértelműsítik, hogy a vitatott kezdemény már korai stádiumában is egy szuverén emberi személyiség jegyeivel rendelkezik. A közhiedelemmel ellentétben tehát nem egy szemölcseltávolításhoz hasonló rutinműtétről van szó csupán. A tények elhallgatása a film készítői szerint nem a nők "szabad választását", hanem ha úgy vesszük, szándékos tudatlanságban tartását szolgálja. Mert az érintettek nem tudják, mire vállalkoznak. Lehet, hogy a nő végigalussza az egész kórházi procedúrát, sőt lehet, hogy az otthon elvégezhető, úgynevezett francia abortusz révén ugyanolyan tudatlanul alkalmaz egy kényelmes és biztonságos módszert – de bárhogyan is kozmetikázzuk a dolgot, a lényeg ugyanaz marad: a nő nem csupán a saját sorsa fölött rendelkezett. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!