hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Kárpát-medence és az EU

2004. 07. 12.
Az éveken át a Fidesz által szervezett Bálványosi Szabadegyetem helyszíne most baloldali fiataloktól hangos. "A Kárpát-medencei ifjúság és az Európai Unió" témakörben több száz diák és egyetemista jött össze Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból, hogy július 10-éig tanulmányozzák ezt a kérdést. "Miért ne szervezhetne egy helyen hol az egyik, hol a másik konferenciát – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke a felmerült vádakkal szemben, miszerint a Fidesszel akarnak rivalizálni. – Egyébként is, az EU-csatlakozás minden polgárt érint." A tábor jelentőségét emelte, hogy azt Medgyessy Péter magyar miniszterelnök nyitotta meg.



Medgyessy Péter Tusnádfürdőn. Ellen-Tusnád? Fotó: MTI

"Az elmúlt tíz év ostobasága, hogy a belpolitikai viszályokat a határon kívülre akarták exportálni" – felelte kérdésünkre a fiatalok között elvegyülő Kéri László, ismert politológus, miközben a késve érkező magyar miniszterelnököt várta mindenki a tusnádfürdői táborban. Az oldott hangulatú beszélgetések közben a politológusnak arra is maradt ideje, hogy megbeszélje a vargánya elkészítésének különféle módozatait, miután többen megajándékozták a gomba egy-egy frissen szedett, erdőben talált példányával. "Ha túléli, mi is eszünk belőle" – nevetett az egyik adományozó. 

Az EU-csillaggal díszített, kék pólós fiatalok között már messziről kirí egy fekete kalapos székely ember, a nyolcvanegy éves Bálint Ferenc, nyugdíjazott esztergályos és földműves alakja. 

A Szilágyságból érkezett ide, hogy a magyar miniszterelnököt láthassa. Arra a kérdésre, hogy milyen vélekedések terjedtek el Medgyessyvel kapcsolatban az erdélyi emberek között, igen székelyesen felelt: "Ilyenek is, olyanok is." Azt is szerettük volna megtudni, hogy Feri bácsi személy szerint miként vélekedik róla. "Így is, úgy is" – felelte, nem veszve el a részletekben. "Miként, amikor úgy?" – érdeklődtünk, de azt felelte, hogy ezt nem árulja el. "És miként, amikor így?" – tettük fel újra, szinte reményt vesztve a kérdést. Most azonban megkönyörült rajtunk, és érdemi válaszra méltatott: "Az önállóság oldaná meg Erdély minden problémáját – foglalt állást az autonómia mellett –, és a miniszterelnöknek is ezt kellene támogatnia."

A Létavértes–Székelyhíd határállomás átadásáról érkező magyar miniszterelnök valóban másként látja a kisebbségi problémák megoldását. Mint Markó Bélával, az RMDSZ elnökével párhuzamosan megerősítette, az erdélyi magyarság, de az egész Kárpát-medencei magyarság érdeke is az EU-hoz való minél előbbi csatlakozás. A mostani konferencia is azt kívánja előmozdítani, hogy Románia felzárkózása sikerüljön, és a csatlakozás 2007. január 1-jével teljesüljön.

Tervei szerint a magyar kormány az eddigieknél nagyobb figyelmet fordít majd a magyar–magyar párbeszéd előmozdítására, és még az idén, szeptember 11-e előtt összehívja a MAÉRT-et (Magyar Állandó Értekezlet). A kormányfő ezenkívül találkozni szeretne a határon kívüli magyar püspökökkel is.

Mostani programja során a Marosvásárhelyen épülő Sapientia Egyetem támogatására, az épülő kampuszba személyesen is ellátogatott a kormányfő. Reményei szerint pedig talán már az idén elindulhat az Erdélyi Televízió. "Az Erdély TV-re nem úgy kell tekinteni, mint a Duna TV versenytársa, hanem mint egy másikfajta aspektus megjelenítése, amely helyben, helyi stábbal készített műsorokat sugároz."

A tábornyitó előadás végén kérdések hangzottak el a magyar miniszterelnökhöz és a vendégekhez. Ennek során újra és újra felmerültek a "táborral" szembeni vádak. "Nem akarunk itt a Fidesszel rivalizálni" – jelentette ki Vastagh Pál szocialista képviselő. "Legalább Erdélyben ne jussunk odáig, hogy kisajátítsuk magunknak a tereket, utakat. Erdély közös kincs, az utak közösek…" – mondta Markó Béla. Medgyessy Péter pedig két külön versenyszámhoz hasonlította a két külön rendezvényt: "Az olimpián sem a vízilabda-csapattal mérkőzik a futballcsapat" – mondta.

A tábornyitó után Csíkszeredára látogatott el Medgyessy és kísérete, ahol zárt-kör? megbeszélést folytatott a környék polgármestereivel. Értesüléseink szerint a találkozón nem volt jelen Székelyudvarhely polgármestere, Szász Jenő – aki egyben az RMDSZ-szel ellentétes politikai oldalon álló MPSZ elnöke is. Lehet, hogy a belpolitikai konfliktusok exportja még mindig érezteti hatását?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!