Kereső toggle

Mars: valaha élhető lehetett

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mozgalmas évünk volt eddig az űrkutatás szempontjából. Azok után, hogy a két amerikai marsjáró jó néhány millió kilométer megtétele után tökéletesen landolt a Marson – ráadásul ott, ahol azt eredetileg is tervezték –, és az európai keringő egység, a Mars Express is folyamatosan küldi a fantasztikusabbnál fantasztikusabb képeket, ma már nem az a kérdés, hogy volt-e víz a Marson, hanem az, hogy mikor volt, esetleg van-e jelenleg valahol folyékony víz.Egy víz formálta áradásos csatorna a Marson Fotó: ESA

A NASA a héten hozta nyilvánosságra az Opportunity eddigi vizsgálatainak eredményeit, amelyek egyre inkább egy irányba mutatnak: volt víz a vörös bolygón. "Folyékony víz folyt valaha ezek között a sziklák közt, megváltoztatva a szerkezetüket és a vegyi összetételüket… megtaláltuk a víz által hátrahagyott árulkodó nyomokat, amelyek alátámasztják ezt a konklúziót" – nyilatkozta Steve Squyres, a Cornell Egyetem professzora, az Opportunity és Spirit nev? Mars-szondák küldetésének kutatásvezetője.

A keddi sajtótájékoztatón James Garvin, a NASA Mars- és Hold-misszióiért felelős magas beosztású vezetője kifejtette: "Azért küldtük fel ezeket a járműveket, hogy meggyőződjünk, hogy a Marsnak legalább egy része olyan nedves környezettel rendelkezett, amely alkalmas lehetett az élethez. A mai napon erős bizonyítékokat találtunk arra vonatkozóan, hogy ez valóban így volt."

A küldetés mindeddig tehát igen szerencsésnek mondható. A Marsra érkezve az Opportunity sokkal izgalmasabb terepet talált, mint amilyenre előzetesen számítottak. Már a szonda által készített első képeken meglepetés érte a kutatókat, mivel a Meridiani Planumnak nevezett sík területen olyan világos sziklák látszottak, amelyek első ránézésre üledékes kőzeteknek tűntek. Ennek bizonyításához azonban szükség volt arra, hogy a szonda megtegye azt a nyolc métert, amely a kőzetektől elválasztotta, majd műszerei segítésével megállapítsa azok vegyi összetételét. Az eredmény pozitív: az Opportunity alfa-részecske/röntgen spektrométere megállapította, hogy az általa vizsgált kőzetek szulfátban, valamint különböző sókban gazdagok, és mind arra utalnak, hogy ezek a kövek valamikor vízben "áztak". A rivális európai szonda képeit elnézve – amelyeken egy valószínűleg víz formálta áradásos csatorna látható – valóban az lenne a meglepetés, ha soha nem lett volna víz a vörös bolygón.

Olvasson tovább: