hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A borkultúra reneszánsza Magyarországon
Ha ősz, akkor szüret

2003. 11. 03.
A mediterrán népeknek rendkívül fejlett borkultúrája van, amelynek hagyománya több ezer évre nyúlik vissza. Itália világelső a bortermelésben, Szardínián és Szicílián át egészen Firenzéig alig találunk olyan földet, ahol ne illatoznának a szüretre váró ültetvények. A régi mondás szerint az őslakosok előbb szőlőt ültettek, majd lakhelyet építettek maguknak. Innen ered az Oinotria, azaz "a bor földje" elnevezés, amit az árkádiai Oinotrosz királyról kapott. 



Soproni borok. Ünnepi asztalra valók

Ő partot érvén Calabriában, először az előtte levő hegy oldalára sietett, és elültette a magával hozott szőlővesszőt. Persze minden nemzetnek megvan a maga bormitológiája, említhetnénk a franciákat és a spanyolokat is, de talán az itáliai borkultúra hatott ránk leginkább. A nemes borkultúrák értékeinek vizsgálata felkeltette a magyar borászok és idegenforgalmi szakemberek egészséges féltékenységét, hogy itthon is létrejöjjenek versenyképes borászatok karakteres, igazi magyar unikumokkal, és kialakuljon egy igényes borfogyasztói mentalitás. A régi Pannónia borvárosa Sopron volt. A közelmúltban egy részletes bemutatót tartottak a média képviselőinek, a történelmi borvidék, a régi és új borászatok megismertetésével.

A szőlő és az abból készült pompás nedűk minden kultúrában az élet szerves részét képezik. Erre utal a latin szőlő (vitis) és az élet (vita) kifejezés etimológiai összetartozása. Egy nép karakterébe enged bepillantást, ha megkóstoljuk a pincészetek féltő gonddal elkészített borait, amelyek az életöröm, az életben maradás, az élni akarás fontos szimbólumai. 

Kelta szőlő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!