hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vizsgaidőszak II.

2003. 06. 02.
Hétfői Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, valamint Mészáros Tamás, Avar János és Bolgár György vendégekkel a kormány következő évéről.

Műsorvezető: Múlt szombaton nyugalomban ülésezett az MSZP választmánya. Medgyessy azt mondta, hogy a gazdaság sokkal rosszabb helyzetben van, mint ahogy számították, 2004 a megszorítások éve lehet, de azt is ígérte, hogy a választási programot akkor is teljesítik a ciklus végére.

Mészáros Tamás: Esemény annyiban volt ez a választmány, hogy Medgyessy mondott egy meglehetősen karakteres beszédet. Hosszú idő óta magyar miniszterelnök először merte azt mondani, nincs mindenben megelégedve a saját kormánya teljesítményével. Elmondta, hogy a kormány rosszul kommunikálja még azt is, amit teljesít, nem tudja az emberekkel az eredményeit elfogadtatni. 

Bolgár György: Nincs felépítve, nincs kiszivárogtatva, nincs megerősítve, nincs opponálva.

Mészáros Tamás: Kiszivárog az magától, illetve az ellenzék jóvoltából, és akkor a kormány ijedten elkezd lépéshátrányban kapkodni, és többnyire összevissza beszél mindenki aszerint, hogy éppen kit kérdeznek meg. Tehát van folyton egy ritmuszavar, ez valódi probléma, mert az ellenzéknek ez a mindent elvetünk politikája akkor lehet sikeres, ha a kormánynak mindig lépcsőházi gondolatai támadnak. Ha nem időben jut eszébe, amit mondani akar, ha nem tudja, hogy mit akar mondani, és ha nem jól mondja el, amit el akar mondani. 

Bolgár György: Vegyük a lakáshiteleket például. Megismertük a részleteket, mindenki összevissza értelmezte, az ellenzék a leggyorsabban, és utána a kormány elkezdte magyarázni, hogy nincs is így, hanem amúgy van. Ez már eleve rossz megközelítés. De nekem ezzel kapcsolatban nagyon tetszett egy mondat, amit a ma reggeli lapok idéztek, hogy Kövér László azt találta mondani, szemérmetlen cinizmus, hogy Medgyessy kormányzásának fő vonalát a 2006-os választások megnyerésében látja. Hát ezen megmondom őszintén, nagyot kacagtam, mert a Fidesz nyilván 1998-tól 2002-ig mindent megtett, hogy "ne" nyerje meg a 2002-es választásokat.

Mészáros Tamás: Keményen dolgoztak rajta, azt meg kell adni.

Avar János: Úgy látszik, senki nem mondja meg Kövérnek, hogy talán most ez nem lenne jó. A baloldali ellenfelei természetesen csak örülnek, mert ezek a megnyilvánulások elég viccesek. Ugyan mutassanak egy kormányt, amelyik nem ezt teszi. 

Mészáros Tamás: Nyilván van egy tudatos szereposztás, és Kövérre lényegében ez a MIÉP-es érzelm? szavazóréteg az, aki rá van állítva. Csak éppen egy néppárt, egy széles alapokon nyugvó bázis, amiről ők most beszélnek, az nem úgy működik, hogy van négy vagy öt vezetőnk, felszalámizzuk szépen a virtuális szavazótábort, és beosztjuk, hogy ki hova delegáltatik, és akkor Kövér fogja a legradikálisabbakat, aztán utána következik mondjuk az Áder, aztán a Pokorni egy kicsit beljebb, aztán a Schmitt a legnyájasabb, ugye ő a mosolygós rendőr, és akkor az egész felett lebeg egy mindent átfogó kihallgatótiszt, ez mondjuk az Orbán Viktor. Egyszerűen hátborzongató, hogy hogyan képzelik el a társadalmat, kioktatni, infantilizálni, hogy miket mondanak a politikáról, a demokráciáról általában, szóval én ettől mindig megdöbbenek. Tehát a Kövér esetleg ezzel a rémes retorikájával legalább annyi embert megfog szélről, mint amennyit elriaszt középről. 

Mv.: Azért a leglényegesebb megjegyzés az volt ezen a választmányi ülésen, hogy mi lesz a magyar gazdasággal, szóval az azért nem jó jel, ha egy miniszterelnök azt mondja, hogy volt némi túlköltekezés, hogy 2004 a takarékosság éve lesz, ezek olyan szavak, amelyektől meg szokás ijedni.

Bolgár György: A Nemzetközi Valutaalap elemezte a magyar gazdaságot, és azt mondta, hogy nahát nagy baj van, nagy túlköltekezés, nem szabad emelni a béreket, a béreket be kellene fagyasztani stb. 

Avar János: Az nyilvánvaló, hogy nem lehetett a kezdeti jóléti intézkedéseket elhalasztani, mert az nagyobb kárt okozott volna. És még valami: a Fidesz-kormányzás a lakosság felső egyharmadát favorizálta. A kormányváltás után nem lehet azt csinálni, hogy a lakosság másik kétharmada, amelyik nagy várakozással beszavazta ezt a kormányt, most azon a címen járjon rosszul, hogy túlköltekeztük magunkat a tehetősebb egyharmad javára.

Mészáros Tamás: Magyarország kis ország ahhoz, hogy a fogyasztás generálhassa a növekedést, ebből előbb-utóbb lesz egy bukta. Ezért a bérek tekintetében tényleg meg kell állni egyelőre. De ami az önkormányzati finanszírozást illeti, az költségvetési arány kérdése. Az biztos, hogy a 2003-as költségvetés kialakításánál a Medgyessy-kormány úgy döntött, hogy az önkormányzati finanszírozás kárára fog egyéb területeket preferálni. Ez nem volt helyes döntés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!