hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vizsgaidőszak I.

2003. 06. 02.
Péntek esti sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel, vendégek: Gergely András történész, Kiszely Zoltán politológus és Balázsi Tibor publicista, médiaszakértő. Téma: a kormány első éve.

Műsorvezető: Mostanában a kormányértékelések szezonja van, hiszen egy éve lépett hivatalba a Medgyessy-kormány. A kormány politikailag sikeresnek tűnik, a miniszterelnök, aki egy éve van hivatalban, minden korábbi rekordot megdöntve a népszerűségi lista harmadik helyén áll. Az MSZP is a biztos pártválasztók 53 százalékának a támogatását bírja. A Fidesz, a legnagyobb ellenzéki párt ezzel szemben a 39 százalékát. Mi ennek a magyarázata a teljesítményen kívül?

Gergely András: Az, hogy egy jóindulatú médiatámogatás van, amely elsősorban a miniszterelnököt részesíti kitüntetett figyelemben. A tizenöt kormánytag bemutatása is kedvező, elképesztő, hogy szinte mindegyikőjük hozza az ötvenszázalékos népszerűséget. 

Mv.: A Horn-kormány elfogadottsága egy év elteltével jóval rosszabb volt, mint most a Medgyessy-kormányé.

Balázs Tibor: Tegyük hozzá azt is, hogy bár a sajtó akkoriban folyamatosan utálta az MDF-kormányt, de mégsem volt olyan hisztérikus a légkör. Most pedig egy abszolút hisztérikus választási kampány után vagyunk, ami máig érződik a médián. 

Mv.: A sikeresség másik mutatója, hogy az önkormányzati választásokon a baloldal olyan győzelmet aratott, amire korábban egyetlen kormánypárt se volt képes. Ráadásul volt egy nagyon súlyos támadássorozat a Medgyessy-kormány, különösen a kormányfő ellen az ügynökmúltja miatt, de ebből is sikeresen jött ki politikailag.

Balázs Tibor: Ebben a kormányzati eredményben az ellenzéki politika kontraproduktivitása is jócskán benne van sajnos. A választások után az ellenzék mintha arra készült volna, hogy néhány hónap, és meg fog bukni a kormány. Amikor ez nem jött be, szerintem zavarodottság volt tetten érhető a Fidesz politikájában, hónapokig önmagukat keresték, tehát igazából nem volt egy hatékony és folyamatos kormánykritika az ellenzék részéről. 

Gergely András: Illetve a kormány ügyesen manőverezett, nem volt konfrontatív, a Keller szerencsétlenkedett ezekkel az ügyekkel, de végül is nem hozott ki sokat belőlük. A miniszterelnök pedig jött ezekkel az állandóan békítő, egyszer? szövegekkel, hogy most már mindenki végzi a dolgát, utazik a villamoson, és felveszi a nyugdíjat.

Mv.: Az ellenzék meg közben folytatta a választási kampányt, vagy legalábbis azt a konfrontatív hangot ütötte meg, pontosabban a Fidesz, mert az MDF mérsékeltebbnek tűnt ebben az időben.

Kiszely Zoltán: Eddig a megoszt–egyesít ellentétpár uralta a politikai napirendet, a Fidesznek jutott a társadalom megosztása, ilyen szerencsétlen hasonlatok is elhangoztak, hogy "két Magyarország", míg a Medgyessy-kormány volt az, amelyik egyesítette a nemzetet. Én annyiban látok változást, hogy az ad–többet ad ellentétpár kezd feljönni, részben a Fidesz kommunikációja tükrében. Most úgy tűnik, hogy arról lesz a vita, ki ígér többet. Olyan kérdések uralják a napirendet, mint a lakáshitelezés, a gázáremelés, ami az emberek mindennapjait érinti. 

Mv.: Azt hiszem, nem szabad elfeledkezni a befogadó oldalról, tudniillik egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a kormány teljesítménye a fő oka ennek az elfogadottságnak, hanem legalább ennyire a társadalomnak a fogékonysága erre a fajta kommunikációra, a Kádár-kor virágkorát idéző "élni és élni hagyni" nyugodtabb hangvételre. Azért Medgyessy politikai helyzete is érdekes, hiszen először van párton kívüli miniszterelnöke az országnak. Bár a múltja alapján nyilván ő is pártbéli. Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre semmiféle koalíciós feszültség nincsen.

Balázsi Tibor: Egy veszély fenyegetheti Medgyessy politikájának stabilitását: a gazdasági helyzet változása, illetve a társadalompolitikai helyzet rosszabbodása.

Gergely András: A jövő évi költségvetés lesz az a próba, amelyik ezt meg fogja mutatni, hogy milyen gondok vannak.

Balázsi Tibor: Nekem az a véleményem, hogy az elmúlt egy év legnagyobb hibája, hogy a nagy társadalmi rendszerek átalakítása nem kezdődött el, mert az egészségügy a jelenlegi formában tovább nem finanszírozható, a közigazgatási reform sem halasztható. 

Gergely András: Ha megszorítások jönnek, akkor az önkormányzatok összeomlanak. Tehát eladósodunk? Ha minden így megy tovább, nagyon valószínűnek tartom, hogy az EU-s parlamenti választásokat a Fidesz fogja megnyerni. 

Mv.: Lehetséges, köszönöm szépen a részvételt, a nézőknek pedig a megtisztelő figyelmet. Viszontlátásra!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!