Kereső toggle

Ereszd el a hajamat, avagy engedd szabadon a kendert

Síppal, droggal...

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Gyilkosok, gyilkosok, gyilkosok" – ordítják a polgári körös tömegben a Vörösmarty tér túloldaláról, "Legalizálni kell, legalizálni kell, legalizálni kell…" – üvölt a hangszóró a tér innenső oldaláról. A Kendermag Egyesület demonstrációján, amelyet a kenderszármazékok (hasis, marihuána) legalizálásáért szerveztek, a konfliktus előre látható volt, hiszen az ellentüntetők is ugyanarra a térre kaptak engedélyt, mint a drog szimpatizánsai. Köztük csupán a rendőrség által felállított vaskorlát képez határt, ami nem akadályozza a hang terjedését. 

A tér sarkában három parabolaantennával ellátott tévés közvetítő kocsi vesztegel – kitüntetett figyelem ez a néhány ezres tömeghez képest. A cannabis mellett és ellene Fotók: Somorjai L.

A 2002-ben megalakult Kendermag Egyesület szerint helytelen az a gyakorlat, amely a kenderszármazékú kábítószereket is a kemény drogokhoz hasonlóan szankcionálja. "A jelenlegi hatályos jogszabályok a büntetőjogi megítélés során semmilyen különbséget nem tesznek az egyes kábítószerek között veszélyességük szerint. Az egyesület elsősorban e helyzeten kíván változtatni" – olvasható a honlapjukon. Ugyanitt elismerik, hogy a cannabis-származékok veszélyesek is lehetnek, de szerintük "a jelenlegi kábítószer-ellenes törvények jóval több kárt okoznak, (…) mint maguk a kábítószerek".

A tüntetés-ellentüntetés azonban láthatóan jóval többről szól, erre utalnak a transzparensek, politikai hovatartozásra utaló zászlók, a megjelent politikai tartalmú nyilatkozatok. A tüntetők között a "Legalise cannabis" transzparens mellett ott látható egy szivárványos zászló, egy SZDSZ Új generáció transzparens, a színpad közelében pedig Jancsó Miklós, Konrád György és az SZDSZ több képviselője. A másik oldalon Árpád-sávos zászló és a MIÉP néhány frontharcosának ismerős képe, a Honfoglalás 2000, a Magyarok Világszövetségének zászlajai, a Lelkiismeret 88 csoport tagjai és rengeteg transzparens, amely Jancsót, Konrádot, Kunczét, Fodort és Gusztost, valamint magát az SZDSZ-t – később már az MSZP-t is – szidalmazza. Nagy népszerűségnek örvend egy kötélből készült akasztófa "Nesztek kender" táblával. Úgy tűnik, sikeresen szólítja meg a célközönséget: dulakodások, verekedések kísérik útját. Csak az zavaró egy kicsit, hogy az akasztófát tartó férfi szájából kilóg egy szál, szintén drognak számító cigaretta (legalábbis az orvosi definíció szerint).

A hangulat fokozódik, az ellentüntetők hamarosan átmennek a "kenderesek" színpadja elé. Ordítás jobbról, ordítás balról, ordítás középről – sípok, dudák fokozzák a hangzavart. Ember legyen a talpán, aki megmondja, ki melyik táborba tartozik. A színpadra behajított tojások, tintapatronok, konzervdobozok sem válogatnak hovatartozás szerint, a műsorvezetőként vitézkedő Till Attilának már fizikai fájdalmat is okoznak – saját bevallása szerint. A fellépő együttesek közül a Ladánybene 27 visszalép – félti a hangszerállományát –, mások megpróbálják überelni a decibeleket, kevés sikerrel. Az ellentüntetők Jancsóba, Konrádba is beléfojtják a szót, egy idős nagymamának azonban sikerül mikrofonhoz jutnia és lassan tagolva beleordítania: "Szégyelljék magukat! Anyák napján egy ilyen rendezvényt csinálni!" "El tetszett tévedni" megjegyzéssel Till a mikrofonért nyúl, a válasz azonban nem késik: "Szabad országban vagyunk"
– így a nagyi. 

A rend őrei a színpad előtt sorfalat állnak, a hangulat fokozódik – egészen este hatig, amikor rendőrségi felszólításra véget vetnek a zenének. A szpíker elhallgat, a szmóker lassan elpárolog… A csituló csatazajban csupán egy idős hölgy áll csendben, a vaskorlátra támaszkodva. Kezében papírlapot tart: "KARESZ csak 21 évet élt. (…) Karesz marihuánával kezdte." Pápai Gábor rajza

Boldogságot keresők zsákutcájaFunk Sándor addiktológus, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető főorvosa szerint a Kendermag Egyesület demonstrációjának ellentüntetésekor ugyan mesterségesen gerjesztett elemek is jelen voltak, mint például a zsidózás – a Lelkiismeret 88 elnevezésében a kétjegy? szám eleve Hitlerre és a neofasiszta mozgalmakra utal –, az események mégis valósághűen tükrözték azt a társadalomban mélyen meglévő konfliktust, amely a kábítószert fogyasztó kisebbség, illetve a kábítószerrel nem élő többség között fennáll. Annak ellenére, hogy a társadalom többsége az összes drogot mereven elutasítja, a jog másként közelíti meg a kérdést, és az egyik fő szempont: kimutatható-e konkrét károkozás?

A cannabis-származékok (marihuána, hasis) fogyasztása – de a drogok összes változatára igaz ez a megállapítás – egyrészt megváltoztatja a tudati állapotot (eufórikus hangulatot okoz), másrészt rontja az ítélőképességet. Fogyasztásuk társadalmi hatását tekintve hasonló módon növeli a kockázati tényezőt, mint amikor valaki ittasan vezeti az autóját: nem törvényszerű, hogy karambolozzék, sőt talán százszor sikerül is szerencsésen hazaérnie – a kockázati tényező azonban nagyobb, és előbb vagy utóbb, de konkrét károkozásban realizálódhat. 

A drogtörvénnyel kapcsolatban a főorvos elmondta: az most is érvényben van, de a gyakorlatban nem nagyon alkalmazzák. "Az új kormány nem törölte el a törvényt, csak mindenki számára lehetővé tették, hogy az úgynevezett elterelés keretében kikerüljön az eljárásból. Ez egybeesik az egészségügy célkitűzéseivel: ha lehetséges, mindenki, aki kezeltetni akarja magát, orvoshoz és ne a börtönbe kerüljön." A krónikus drogfogyasztás esetén további probléma, hogy illegális volta miatt a drog csak feketén szerezhető be, így az a drogbűnözés részévé válik. A lágy drogok legalizálása nyilván megoldaná a beszerzés gondját, de a társadalomra nézve olyan összetett hatású lenne, amit nem könny? előre behatárolni – nem könny? például megmondani, mennyire segítené elő a kemény drogok elterjedését. 

Arra a kérdésre, hogy a marihuána miért olyan népszerű a fiatalok között, az addiktológus főorvos úgy válaszolt: az első adag nagyon erős eufóriát okoz. A drogozásnál két jelentős pszichés mechanizmus működik: az egyik az önjutalmazó, a másik a fenntartó, megerősítő mechanizmus. Míg a szokás kialakításában az előbbi, a függőség létrehozásában az utóbbi mechanizmus a felelős. A drogok a sikerélmény illúzióját adják, és ebben az a veszélyes, hogy aki ezekre rászokik, nem keres valódi megoldásokat, valódi sikereket az életben: "Nem kell virágért sorban állnia, udvarolnia, vagy azt lesnie, hogy a leányajkak mit mondanak, az arcuk mit közöl, mert csak szívja a füvet, és révült boldogságban töltheti életének erre szánt idejét, miközben látszólag minden ny?gtől megszabadult. Ez az embertől ugyan nem idegen, de nyilván rendkívül olcsó és ostoba megoldás."


Csőcselék rontott ránk

– mondja Horn Gábor politikai államtitkár

– Ön szerint a Vörösmarty téren történtekért ki a felelős, illetve az események ismeretében melyik oldal volt a provokátor?

– Meggyőződésem szerint nem a Kendermag Egyesület, hiszen ők előre bejelentették, hogy békés demonstrációra készülnek. Azok, akik kint voltak a helyszínen, azok láthatták, hogy az ellentüntetők minősíthetetlen stílusban rontottak rá a békés fiatalokra. Tintapatronokat, tojásokat és egyéb tárgyakat dobáltak a színpadra, és másokat leköptek, minősíthetetlen, ordenáré szavakat kiabáltak. Engem is egy idős néni szembeköpött.

Drámainak tartom, hogy Magyarországon az elmúlt két évben rendszerint megjelenik ez a stílus az utcákon, ezek az arcok voltak ott a 301. parcellánál, ezek az arcok voltak láthatóak az Erzsébet híd lezárásánal. 

– Ön miért vett részt a demonstráción, illetve nem tartja kedvezőtlennek ezt a kormányra nézve?

– Nem, mert nem csak a saját álláspontomat képviseltem. Úgy vélem, hogy
– és az SZDSZ is ezen álláspontot fogalmazta meg – Magyarországon minden társadalmi csoportnak alkotmányos joga, hogy a szólásszabadság értelmében szabadon elmondhassa álláspontját. A kormány az álláspontját nyilvánvalóvá tette: nem akar változtatni a törvényen. Mi azt szeretnénk, hogy a lágy drogot fogyasztó fiatalokat ne kriminalizálják, ne menjen tönkre az életük azért, mert elszívtak egy kenderes cigarettát, egy börtönbe zárva. Inkább félek attól, hogy fiatalokat meghurcolnak, mintsem attól, hogy elszívnak egy ilyen cigarettát. Borzalmasnak tartom, hogy erről a kérdésről nem lehetett érdemi és józan vitát folytatni, mert a csőcselékmentalitás ezt nem engedte meg. (H.
Zs.)


Provokál az SZDSZ 

– állítja Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő

– Ön szerint a Vörösmarty téren történtekért ki a felelős, illetve az események ismeretében, melyik oldal volt a provokátor?

– Elöljáróban leszögezném, hogy a Magyar Demokrata Fórum mérsékelt konzervatív párt, amely a szélsőséges politizálás eszközeit nem támogatja, így elítéljük a Vörösmarty téren történt atrocitásokat. Véleményünk szerint azonban a felelősség a Kendermag Egyesületet terheli, amely szélsőséges drogliberalizálási koncepciójával a társadalom többségét tudatosan ingerelte. Sőt azáltal, hogy a rendezvényükön kormánypárti politikusok is megjelentek, a nagypolitika szintjére emelték a kérdést. Ezért tartanánk fontosnak, hogy a kormány határolódjon el a rendezvénytől.

– Miért gondolja, hogy a kormánynak ebben a kérdésben el kell határolódnia?

– Mert két olyan személyiség is nevét és arcát adta a rendezvényhez, akik köztudottan a kormánykoalíció szellemi holdudvarához tartoznak. Jelesül Konrád György író az SZDSZ, Jancsó Miklós az MSZP úgynevezett értelmiségi bázisának prominens és meghatározó személyiségei. Mellettük – mint mondottam – kormánypárti képviselők is megjelentek a rendezvényen, így Horn Gábor politikai államtitkár – aki tehát kormánytag – és Béki Gabriella, valamint Gusztos Péter. Ez azt jelzi számomra, hogy kormánypárti közegben forog az a terv, hogy a lágy drogok fogyasztását engedjék szabadon. Rendkívül károsnak tartjuk ezért a rendezvényt, mert ezen tekintélyes személyiségek és politikusok mellett vezető tévésztárok és rockegyüttesek a kender mellett álltak ki, azaz együttesen igyekeztek legitimizálni és reklámozni a lágy drogok fogyasztását. Az SZDSZ sohasem árult zsákbamacskát, mivel a választási programjukban is szerepelt a drogliberalizáció. (H. Zs.)

Olvasson tovább: