Kereső toggle

Szeged a tönk szélén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeged az ország legeladósodottabb városa. Mivel a település hatmilliárd forintos, kezelhetetlen hitelállománya miatt csődközeli helyzetbe jutott, április végéig zárolják az elfogadott hivatali és intézményi költségvetés egy részét. Botka László szocialista polgármester szerint a helyzet az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodása miatt alakult ki, a fideszes Bartha László, Szeged előző polgármestere viszont állítja: szó sincs csődközeli helyzetről. 

Az új vezetők már a város kasszakulcsának átvételekor gyanították, hogy komoly pénzügyi krízis elé néznek, ám azt szigorú takarékossági intézkedésekkel még kezelhetőnek vélték. A költségvetés tételes áttekintésekor azonban kiderült: a tervezett 2,5 milliárd forintnyi hiány helyett 5 milliárdos lett a városkassza deficitje, majd ezt növelte újabb 1,5 milliárd forint. Ez az összeg már messze meghaladja a kezelhető hitelállományt, így Szeged könnyen csődbe juthat még ebben az évben. Az eladósodás döntően a fedezethiányos működési kiadásokból adódik, a szocialisták szerint az előző vezetés több évre előre elköltötte a bevételeket.

"Senki nem volt tisztában az elmúlt négy év során a város valós gazdasági helyzetével, és az utolsó, kétéves költségvetés csak segítette a ködösítést" – mondta a Heteknek Révész Mihály, az MSZP szegedi frakciójának vezetője. 

A kritikus helyzetet jellemzi, hogy az elmúlt év nyarán – Bartha polgármester idejében – öt hétig fizetésképtelen volt a város, így például a közalkalmazottak fizetését sem tudták átutalni. Bartha László a közgyűlés megkerülésével több hitelszerződést is aláírt, az említett hatmilliárd forint deficit a 2003-as év hiánya, melyet még ő vállalt erre az esztendőre – állítják a szocialisták. 

Bartha László ezzel szemben azt állítja, a szocialisták tisztában voltak Szeged gazdasági helyzetével a tavalyi helyhatósági választások előtt is, hiszen a szeptemberi önkormányzati közlöny ezt ismertette. "A szocialisták állítása szemenszedett hazugság! Szó sincs hatmilliárdos hiányról, és megszorításokra sincs szükség" – mondta a Heteknek Bartha, és hozzátette: a szóban forgó hatmilliárd forint egy 40 milliárdos költségvetés? városfejlesztés önkormányzati része. 

"Bartha úr összekeveri a működési és a fejlesztési hiányt, a hatmilliárd ugyanis nem csupán fejlesztési, hanem ötven százalékban működési hiány" – reagált az előző polgármester állítására Révész Mihály, és megjegyezte: ha olyan jól működött a város Bartha László vezetése alatt, akkor a Fidesz miért nem indította újra a helyhatósági választásokon? 

A Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Szegedi Önkormányzat szakemberei közösen keresnek megoldást a kialakult helyzetre, a működési hiányt azonban nem tudja fedezni a kormány, mert akkor a többi város is kérhetné ezt. Révész szerint sajnálatosan a lakosság is érintetté válik az ügyben, mert például az óvodák, iskolák zavartalan működéséhez a szülőknek is be kell majd segíteni. Botka László polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: nem a lakosságon akarnak spórolni, ezért nem vezetnek be újabb adónemet. 

Bár a hiányzó milliárdok sorsával kapcsolatban már folynak vizsgálatok, konkrét bizonyítékok egyelőre nincsenek.

Olvasson tovább: