Kereső toggle

ENSZ-riadó

Drogstop

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ENSZ most közzétett jelentésében riadót fújt az eurodrognak tekintett extasy-tabletták ügyében, és bírálja a könny? drogok liberalizációját. Kutatási eredmények szerint Magyarországon az elmúlt évben nőtt a marihuánafogyasztás és a party-drogok használata, és emelkedik a kokainfogyasztás is. 

Nem a termelők vagy a termelő országok húznak nagy hasznot a kábítószerekből, hanem az illegális kereskedők. A termelés destabilizálóan hat az érintett országokra, és a könny? drogok liberalizálása aláássa a cannabis termelése elleni harcot – ezek a fő megállapításai az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Tanácsa (INCB) idei jelentésének. A jelentés első ízben foglalkozik behatóan a kábítószer-kereskedelem gazdasági és politikai kihatásaival, s arra következtet, hogy a felhasználók által drogokra költött összeg mindössze egy százaléka jut az alapanyagokat termelő parasztoknak, a többi az illegális kereskedelmi lánchoz kerül. 

A szervezet határozottan cáfolta azt a mítoszt, amely szerint a kábítószergyártás és -kereskedelem egyes országokban a jóléthez vezető út lehet, s hangsúlyozta, hogy az illegális drogtermelés akadályozza a gazdasági növekedést és a tartós fejlődést.

A jelentés úgy ítéli meg, hogy a jövőben a szintetikus kábítószerek – így az extasy – válhatnak a legfontosabb illegális drogokká. Ezért az INCB kezdeményezi annak megakadályozását, hogy az ilyen szerek előállításához szükséges anyagok eljussanak az illegális laboratóriumokba, miután hasonló programok már működnek a heroin és a kokain gyártásához szükséges anyagok ellenőrzésére. 

A termelő országokban a kábítószer-előállítás a gazdaság mellett a politikai helyzetet is destabilizálja – állapította meg a jelentés, 

s példaként Afganisztánt hozta fel: ott a kilencvenes évek elején az ópiumtermelés felfutása polgárháborúkat váltott ki, a gazdasági növekedés és az életszínvonal visszaeséséhez vezetett. 

Az illegális kábítószer-kereskedelem újabb fejleményeiről szólva a jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az enyhébb kábítószerek liberalizálása aláássa a drogtermelés és -fogyasztás elleni küzdelmet, s ez a lehetőség különösen azon afrikai államok kormányait aggasztja, ahol elterjedt a cannabistermelés. Mostanra Kína vált a legfontosabb cél- és tranzitországgá a heroin számára, és Oroszország az Ázsiából Európába irányuló kábítószer-szállítmányok alternatív útvonalává lépett elő – szól a jelentés, s rámutat: a hatóságok között szorosabb nemzetközi együttműködésre lenne szükség a zömmel Európában előállított extasy nemzetközi kereskedelme elleni harcban.

Olvasson tovább: