hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik már senkit nem érdekelnek
Elhagyott majorok, omló házak, kisemmizett emberek – Európára várva

2002. 12. 09.
Peregpuszta Békés megye hátsó udvarában fekvő kistérség, amely Battonya, Mezőhegyes és a román határ által alkotott háromszögben van. Valaha az Állami Ménesbirtok területén virágzó mezőgazdasági termelés folyt, sok-sok családnak adva otthont. Ma azonban már ebből a sok-sok családból néhányan tengetik az életüket a hátramaradt majorokban. Battonyától igen hosszan kell kínlódni, hogy ide elérjünk. Valaha ezen a területen a Mezőhegyesi Ménesbirtok körül szerveződött igen élénk élet folyt, a mezőgazdaságból élő emberek sokasága telepedett itt le. Azt mondják, fénykorában több száz ilyen kis tanya, település volt ezen a területen. Ma az út mentén haladva nagyon szomorú látványt nyújtanak a máladozó falú, egykori szállások, cselédlakások: a sok száz majorból ma már csak öt-hat lakott. Utunk az egyik ilyenbe vezet. Számát és nevét a helybeliek kérésére nem írjuk le, mert mint mondták, senkinek sem akarnak a nyomorukból reklámot csinálni. Restellik, hogy ilyen körülmények között kell élniük. 



A nyomor országa. Ól right? (Képünk illusztráció) Fotó: S. L.

Annak, hogy hogyan jutottam el erre a helyre, története van: Medgyessy Péter, frissen választott miniszterelnök Battonyán vendégeskedett éppen, a térség egyik legagilisabb országgyűlési képviselője, Karsai József meghívására nyugdíjas napon vett részt. Ezen a nyugdíjas-találkozón figyeltem fel egy kubikoskülsej? fiatal fiúra és annak apjára, aki mintha nem is ebben a században élne, régies öltözetével és beszédével hívta fel magára a figyelmet. Miután körülkérdeztem az ismerősöket, ki ő, csak rávágták, hogy Janó meg a fia a peregi pusztákról. Szóba elegyedtem velük, és a szavaikból kitűnt, hogy ez a puszta teljesen lakatlanná vált mára. Aztán invitáltak, hogy menjek el az otthonukba. Nos, hát így kerültem Peregpuszta környékére.

Az út egy idő után makadám jelleget ölt, majd sáros földúttá változik, amikor is bekanyarodunk a néhai virágzó majorsági területre. Bemutatnak az egyik legidősebb, legrégebbi itt lakónak, B. Jani bácsinak, aki most már csak fél lábbal áll ezen a világon – ahogy ő fogalmaz. Jani bácsi elmondja, hogy a puszta, ahogy ő nevezi, valaha még Mária Terézia idejében keletkezett, akinek utasítására hoztak létre egy királyi ménesbirtokot ezen a területen Mezőhegyes centrummal. Itt kiváltság volt dolgozni, ugyanis a napszám, a zsellérség és a nincstelenség helyett itt szerződtetett cselédek folytattak mezőgazdasági termelést, akiknek minden rendes időszak, nyár és tél elején járt a konvenció, amelyből el tudták tartani magukat és népes családjukat. Általában ezek a pusztai majorok, tanyaközpontok öt-hat ezer holdas területeket munkáltak meg, a 30-as évek végén közel százat jegyeztek a környéken belőlük – állítja Jani bácsi. Majd a politikai irányváltás, 1945 után a kommunisták alatt is virágzó mezőgazdasági termelés folyt. Az állami gazdaság szintjén ezen a területen igazán csak az utóbbi húsz évben alakultak termelőszövetkezetek, végig állami gazdasági munkások dolgoztak. A rendszerváltás tájékán hullott széjjel minden. És nézze meg – mutatja Jani bácsi levágott fél lábának a csonkját –, ennyi maradt harmincnyolc év kemény munka után belőlem, ja és még az a kis huszonnyolcezer forintos nyugdíj, amit minden hónapban megkapok. Élhetnénk akár Romániában is, kapcsolódik a beszélgetésbe Zoltán, aki a környékbeliek szerint nagyon jól bírja az italt. Ez a nagyon jól bírja az italt körülbelül abban jelentkezik, hogy minden nap merevre issza magát – nevet fogatlan szájával Jani bácsi. Korán reggel berúgsz, gyerek – teszi még hozzá vigyorogva. Zoltán negyvenhét éves. Valaha szintén itt dolgozott, itt nőtt fel a major területén, igaz, asszonyt máshonnan hozott, az már nincs vele. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!