hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fenyegető vagy fenyegetett kisebbség?
Háború az iskoláért

2002. 09. 22.
Egy Jászladány határában álló címeres táblán olvasható a címben álló mondat, amely azonban az itteni helyzet ismeretében nem éppen helytálló. A súlyos munkanélküliség sújtotta, hatezer lakosú Jászladányt nem csak az elmúlt hetekben kapta szárnyára a hír. Az önkormányzat és a kisebbségi önkormányzat évek óta hadban áll egymással. A legfőbb konfliktusforrás az alapítványi iskola kérdése. Ez eszkalálódott az elmúlt hetekben országos méret? botránnyá, így lettek mindennaposak a tüntetések, útlezárások. A faluban mindenki tudja, mély ellentét feszül a cigány önkormányzat vezetője, Kállai László és a falu polgármestere, Dankó István között. Nehéz szétválasztani, hogy a problémákban mi az oktatási kérdés, mi a romakérdés és mi a valamikori osztálytársak, a két egyformán határozott, szenvedélyes férfi közti feloldhatatlan ellentét.



A botrányairól elhíresült Jászladány köszönti látogatóit Fotók: Vörös Szilárd

Dankó István a falu szülötte, 1998 óta áll Jászladány élén, pártoktól független jelöltként került a polgármesteri székbe. "Nem a mi kettőnk ellentétéről szólnak a dolgok, az önkormányzat egyhangú testületi döntéseivel áll szemben Kállai László. Mi teremtettük meg a kisebbségi önkormányzat működésének feltételeit, helyet biztosítottunk számukra a polgármesteri hivatal tömbjében, több mint félmillióval felemeltük az éves támogatásukat, és sorolhatnám. S tüntetésekkel, aláírásgyűjtésekkel, éhségsztrájkkal felelnek a kezdeményezéseinkre. Valóban nem ültünk le tavaly május óta tárgyalni, mert Kállai egy helyi lapban kijelentette, hogy a jászladányiak zöme fasiszta, cigányellenes nézeteket vall. Ha én leülnék vele ezek után, legitimálnám a kijelentését."

"Nézze, ez az ügy bírósági szakban van – kontráz Kállai László – majd a bíróság eldönti, mondtam-e ilyesmit vagy sem. Addig nem kérek bocsánatot, amíg a bíróság nem kötelez erre. A politikusok nem szeretnek veszíteni, én sem. Ha most bocsánatot kérnék, az presztízsveszteség lenne. A polgármester ezzel is jelezni akarja, hogy egy cigánynak mindig meg kell hajolnia. Lehet, hogy politikai téren nem egyezünk, de az önkormányzat nem kötheti feltételekhez, hogy mikor áll velem szóba, és mikor nem. 



Kállai László: "Naponta érkeznek mocskolódó, fenyegető levelek"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!