hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne engedjétek hozzájuk a gyermekeket
A pedofil botrányok kiábrándítják a híveket

2002. 05. 12.
A hívek száma, úgy tűnik, nem csökkent, amióta az Egyesült Államokban a pedo-fíliával vádolt papok ügye felhívta a figyelmet a katolikus egyház régóta takargatott belső problémáira – legalábbis ezt állapította meg a kaliforniai székhely? Barna Research Group nev? közvélemény-kutató cég legújabb felmérése. Bár január óta jelentősen csökkent azoknak a katolikusoknak a száma, akik "a kereszténység iránt abszolút elkötelezettnek" vallják magukat, meglepő módon – talán a kíváncsiság okán – valamivel még többen is látogatták a templomokat az elmúlt hónapokban. 

Tizenegy százalékkal kevesebben vallják magukat elkötelezett kereszténynek a katolikus vallásúak között, amióta Amerikában kirobbant a gyermekeket molesztáló papok körüli botrány – állapította meg a Barna Research Group. 

A kaliforniai Venturában székelő közvélemény-kutató intézet meglepő eredményre jutott: az elmúlt év hasonló időszakához képest hét százalékkal többen járnak mostanában a katolikus templomokba.

Egészében elmondható – áll a felmérésben –, hogy a 18 év alatti gyermekeket nevelő családok reagáltak a legélesebben az egyház válságára. Ez az a csoportja a katolikus híveknek, akik között jelentősen csökkent a kereszténység iránti "abszolút elkötelezettség" (a tavalyihoz képest 15 százalékkal), a Jézus Krisztus iránti személyes elkötelezettség (14 százalékkal), a hitélet szerepe a mindennapi életben (10 százalékkal) és a napi bibliaolvasás (5 százalékkal). Szintén jelentős mértékben csökkent a nők elkötelezettsége az összes felsorolt területen az elmúlt évhez képest. 

George Barna, a Barna Research Group vezetője szerint a katolikus egyház krízise révén számos hívő újraértékelte az egyházhoz és a hithez való viszonyát. Barna tanulmánya megállapítja, hogy több millió katolikus őrlődik a Jézus Krisztusba vetett személyes hite és az egyházhoz fűződő érzelmi kapcsolata között. A hívők számára zavart okoz az a tény, hogy igyekeznek megfelelni hitük követelményeinek – amihez a mise rendszeres látogatása is hozzátarto-zik –, ugyanakkor nem feltétlenül akarják támogatni azokat a papokat vagy más egyházi személyeket, akik a jelenlegi ellentmondásos helyzetet létrehozták. Ez a belső konfliktus a legélesebben a kisgyerekes szülők életében jelenik meg, hiszen egyszerre igyekeznek aktív hitéletet élni és a családjukat védelmezni. 

Barna véleménye szerint a jelenlegi helyzet egyelőre nem veszélyezteti komolyan a katolikus egyházat, mivel a hívek várakozó álláspontra helyezkedtek, és azt figyelik, hogyan oldja meg az egyház a kialakult problémát. Sokak számára dilemmát jelent, hogy bár II. János Pál pápa kimondottan népszerűnek tekinthető a katolikusok körében, és személye nagy tiszteletet kelt, ugyanakkor egészségi állapota miatt állandó jelleggel napirenden vannak a lehetséges lemondásáról szóló viták és találgatások.

A kutató kitér arra a kérdésre is, hogy számos katolikus hívő fontolgatja a nem katolikus egyházakhoz való csatlakozást. "A katolikusok egyrészt egyre nyitottabbak a más egyházakhoz való csatlakozásra, ugyanakkor azok a felekezetek, amelyek hozzájuk legközelebb állnának, és hitéleti gyakorlatuk a legelfogadhatóbb lenne számukra, elfogadják a homoszexuális egyházi személyek szolgálatát, vagy éppen nyitni készülnek a homoszexuális vezetők felé. A katolikus egyház jelenlegi válságát okozó probléma természetéből adódóan mindez meglehetősen csökkenti a hívők kedvét arra, hogy más, »katolikusbarát« felekezetekhez csatlakozzanak" – állapítja meg Barna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!