Kereső toggle

Fordulat a Pándy-perben

A brüsszeli mészáros már senkit nem törhet meg

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyar nyomozóknak köszönhetően váratlan fordulatot vett Pándy András brüsszeli büntetőpere. Kovács Lajos ezredes a tárgyaláson elmondta: felkereste őt Pándy egyik ismerőse, aki azt állítja, hogy a lelkész többször említést tett neki a gyilkosságokról. Az ügyészségnek jól jön az új tanú, ugyanis a koronatanúnak számító Pándy Tímea – aki gyereket is szült mostohaapjától, és Pándy többször megpróbálta megölni – nem ment el a tárgyalásra. 

A brüsszeli mészárosnak is nevezett Pándy András nyugalmazott református lelkészt hat családtagjának meggyilkolásával, illetve vérfertőzéssel vádolják. Az ellene folyó – évekig tartó – nyomozás során a belga hatóságok többször is kérték magyar kollégáik segítségét. Nekik köszönhető többek között, hogy megtalálták azokat a "dublőröket", akiket Pándy azért fizetett, hogy rokonai, illetve a rendőrök előtt "helyettesítsék" eltűnt családtagjait. Már a magyarországi nyomozás során képbe került Pándy egykori mindenese, Koplányi Lajos is, aki azonban akkor érdemben nem lendítette előrébb az ügyet. Koplányi az elmúlt hetekben bukkant fel ismét: a magyar rendőrök Brüsszelbe utazása előtt felkereste Kovács Lajos ezredest, a hazai nyomozások egykori irányítóját. A nyomozó a belga bíróság előtt tanúskodva elmondta: Koplányi beszámolt neki arról, hogy nyolc-tíz évvel ezelőtt Pándy András beszélt neki a gyilkosságokról. Egyebek között megemlítette, hogy amikor a vádlottal együtt vágtak fel fahasábokat Pándy láncfűrészével, Pándy azt mondta neki, hogy az embert is úgy kell forgatni, mint a fatörzset, ha fűrésszel vágják darabokra. Azt is említette Koplányi, hogy a brüsszeli házban látta az eldugult lefolyók tisztítására használatos Cleanest savat, sőt a karjára is cseppent belőle, és nyomot hagyott. Kovács szerint megvizsgálták Koplányi karját, és a fekete folt valóban savas marásnak látszik. (A másodrend? vádlott, Pándy Ágnes vallomása szerint a családtagok meggyilkolása után feldarabolták a pincében a holttesteket, majd a felmelegített Cleanest oldószerben teljesen eltüntették a hullákat.)

Koplányi azt is állítja, hogy egy ajtón keresztül hallotta a két vádlott, Pándy András és Ágnes hangos szóváltását a néhány évvel korábban végrehajtott gyilkosságokról. Koplányi, saját elmondása szerint, ezekről a részletekről eddig azért nem beszélt a nyomozóknak, mert félt Pándytól.

Kovács ezredes, valamint két társa a bíróság előtt bemutatták azokat a vallomásokat, bizonyítékokat és álleveleket is, amelyekből kiderül, hogy Pándy tudatosan próbálta azt a látszatot kelteni, hogy rokonai élnek.

Miután a magyar nyomozók megtették vallomásukat, Pándy kért szót, és hosszas szóváltásba keveredett Kovács ezredessel. A vádlott azzal érvelt, hogy ha őt vádolják gyilkossággal, a vádnak kell bizonyítania, hogy rokonai valóban meghaltak. Arra a kérdésre, hogy szerinte hol vannak az eltűntek, azt válaszolta, hogy mihelyt szabadon engedik őt, családtagjai fel fogják keresni.

Koplányi újabb információi annál is inkább jól jöttek a belga ügyészségnek, mivel a koronatanúnak számító Pándy Tímea, akit mostohaapja és annak lánya, Ágnes többször is meg akartak ölni, nem jött el a tárgyalásra. Az évek óta Magyarországon élő Tímea azzal mentette ki magát, hogy már megtette vallomását, és négy gyerek gondja mellett nemrég vesztette el tragikus hirtelenséggel a férjét. 

Az egyik magyar nyomozótiszt a bíróságon beszámolt Tímea neki tett vallomásáról. Tímeának meggyőződése, hogy Ágnes nem magától, hanem apja parancsára próbálta megölni őt, alig néhány héttel azután, hogy otthon bejelentette, elköltözik csecsemő fiával együtt, aki Pándyval való kényszerkapcsolatából született. 

A bíróság tanúként meghallgatta Pándy két legfiatalabb gyermekét is. A 22 éves ifjabb András és a 21 éves Réka 7-8 éves gyerekek voltak, amikor a család véres tragédiasorozata feltételezhetően lezajlott, s így kevés közvetlen emlékük maradt az eltűnt családtagokról. Rékát 1992-ben állami gondozásba helyezték, miután Pándy Ágnes feljelentette apját, hogy vérfertőző viszonyt kényszerített rá, hat családtag pedig eltűnt. Réka elmondta, hogy apja el akarta rabolni az intézetből: két kocsival és segítő idegenekkel jött, hogy elvigye a liege-i repülőtérre s onnan feltehetően Magyarországra. Ő azonban sivalkodni kezdett, amikor észrevette apját, és tiltakozására végül meghiúsult elrablása. Mély hatást tett az esküdtekre Réka összefoglaló kijelentése: "Azt hiszem, hogy apám még önmagához sem őszinte – de már nem tud megtörni senkit, csak saját magát." A gyilkosságok gyanújáról csak a sajtóból értesült. 

Ifjabb András az apjánál nőtt fel, és vele élt annak 1997-es letartóztatásáig. Sokkal zavartabban, bizonytalanabbul vallott, mint a húga, több kérdésre hosszú hallgatás után vagy úgy sem felelt. Annyit azért elmondott, hogy 1994 és 1997 között Magyarországon többször tanúja volt, amikor apja fiatal idegeneket mutatott be gyermekeiként különböző embereknek – az eltűntek helyett. A vádlottat is megkérdezték a két gyermek vallomásáról. Pándy András azt mondta, hogy András fiát lelkileg öszszetörték a korábbi kihallgatások, és skizofrén lett.

Olvasson tovább: