hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vadászat a vadászokra
Tizenkétezer áldozat

2001. 11. 25.
Feltehetőleg szervezett bűnözői csoport okozta annak a 12 ezer védett madárnak a pusztulását, amelyekre két hete a vámosok bukkantak egy olasz kamionban. Rendőrségi információk szerint ugyanakkor nem az Olaszországban elfogott orvvadászok voltak az elkövetők. Az ismeretlen tettesek mellett az érintett térség vadászainak felelősségét is vizsgálják, akik viszont azt állítják: konkrét bizonyítékok hiányában csak vádaskodásról van szó. 

Az elmúlt héten Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke erőteljes offenzívát indított az orvvadászat ellen. Mint lapunknak elmondta, véleménye szerint módosítani kellene a vadászati és természetvédelmi törvényt, többek között természetvédelmi kommandót kellene létrehozni. A politikus szerint a madarakat hazánkban ejtették el, sőt egy sajtótájékoztatón azokat a dél-alföldi településeket is megnevezte, ahol "a vadásztársaságok segítséget nyújthattak ehhez". Szerinte a Bajától nem messze fekvő Mélykút, Csávoly, Felsőszentiván, illetve Tatapuszta környékéről származhatnak a madarak. A héten az Országgyűlés az ügygyel foglalkozó eseti albizottság felállításáról is döntött. A hétfős albizottság azt kívánja elérni, hogy mielőbb előkerüljenek az olasz állampolgárságú tettesek, valamint, hogy ne lehessen eltussolni magyar segítőik felelősségét sem.

A magyarok felelősségével kapcsolatban Illés nyilatkozata heves ellenérzéseket váltott ki a Bács-Kiskun megyei vadászokban. Többen közülük lapunknak elmondták: nem tartják elképzelhetetlennek, hogy magyaroktól kaptak segítséget az orvvadászok, de amíg ez be nem bizonyosodik, addig nincs értelme "vádaskodni". Egy vadőr pedig megjegyezte: "Ma Magyarországon mindenki megvesztegethető, pont a minimálbérből élő vadőrök ne lennének azok? Csak a pontos árat kell eltalálni." Úgy tűnik, az olaszoknak nem csak a madarakat, hanem az árat is sikerült eltalálniuk, feltéve, ha valóban minden madarat itt lőttek, mert ez eddig nem bizonyosodott be teljesen. "Visszautasítjuk a bizonyítékok nélküli gyanúsítgatást és az általánosítást" – nyilatkozta lapunknak az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun megyei titkára. Miklós Károly hangsúlyozta: ha bebizonyosodik, hogy magyar vadász is részt vett a mészárlásban, az a vadásztársadalom kollektív megvetésére és kiközösítésre számíthat. 

Közben Olaszországban elfogtak egy ötfős, madárvadászattal és csempészettel foglalkozó bandát. Mint kiderült: bár hasonló módszerekkel dolgoztak, a magyarországi pusztítást nem ők végezték. Amennyiben a tetteseket Olaszországban fognák el, Illés Zoltán kezdeményezné kiadatásukat az igazságügy- és a belügyminiszternél.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!