hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eddig vakok voltunk
Egy iráni és egy New York-i diák Debrecenben

2001. 09. 23.
Cliff és Mehdi Debrecenben orvostanhallgatók. Mehdi muszlim, iráni állampolgár, de a szülei Kuvaitban élnek, a testvére pedig New Yorkban orvos. Cliff amerikai, New Yorkból érkezett hozzánk.

– Hol értesültetek a támadásról?

Cliff: – Múlt kedden a Hallgatói Önkormányzat irodájában éppen a végzősök évkönyvén dolgoztam, amikor felhívott egy csoporttársam, és elmondta, mi történt. Hazamentem, bekapcsoltam a CNN-t, és attól kezdve folyamatosan követtem az eseményeket. Két unokahúgom és két barátom is dolgozott a WTC-ben. Nagyon aggódtam értük. Egész héten mással sem foglalkoztam, csak az eseményeket követtem nyomon. Amikor néztem a felvételeket, mintha az Armageddon cím? katasztrófafilm elevenedett volna meg előttem. Keddig el sem tudtam gondolni, hogy ilyen bármikor bekövetkezhet a valóságban. A telefonvonalak vagy ki voltak kapcsolva, vagy foglaltak voltak. Szombaton hívott fel édesanyám, és megnyugtatott, hogy az unokahúgaimnak sikerült kimenekülniük, de a két barátomról nincs hír azóta.

Mehdi: – Kedden egy szépségszalonban voltam, ott hívott a sógornőm nagymamája, és azt mondta: "Ne aggódj, jól vannak." Ő mondta, hogy felrobbantották New Yorkot, de én azt hittem, hogy csak viccel. A mellettünk lévő élelmiszerboltban mentek a pletykák: "Felrobbantották a Fehér Házat… stb.". Erre otthagytam mindent, hazamentem, bekapcsoltam a CNN-t, és amit láttam, nem akartam elhinni. Azt hittem, ez valami olyasmi, mint a Függetlenség napja cím? film. Tátott szájjal álltam a tévé előtt, még leülni sem tudtam. Három-négy nap múlva tudtam elérni a testvéreimet az interneten keresztül. Sokszor leírta nekem a testvérem: "Mehdi, te nem tudod elképzelni, mi folyik itt".

– Milyen gondolatok, érzések jöttek fel bennetek, amikor néztétek a tévében az eseményeket?

Cliff: – New Yorkban van mindig a szívem, rengeteg rokonom, barátom él ott. Az aggodalom és a sokk volt, amit éreztem, egész testemben reszkettem tőle. Ha most az amerikai kormány azt mondaná, hogy menjek katonának, akkor én megtenném a hazámért.

Mehdi: – Lehet, hogy csúnyán hangzik, de amikor néztem a tévét, kétféle érzelem kavargott bennem. Az egyik a sokk, a döbbenet, a másik az öröm. Nem is örültem, hanem egy kicsit "könynyebb" lettem, mert azok, akik már több mint húsz éve szenvednek az amerikaiak által okozott háborúktól (palesztinok, irániak, kuvaitiak), most megláthatták, hogy az amerikaiak megkóstolták, milyen a háború. Haragudtam, hogy kedden sok ártatlan meghalt, biztos volt ott muszlim áldozat is, de egy kicsit boldogabb lettem, hogy Amerikát is lehet bántani.

– Szerintetek mennyire fognak az emberek megváltozni az USA-ban ezután? 

Cliff: – Én úgy érzem, az emberek összetartozása növekedett. Én is jobban érzem azt, hogy oda tartozom. Lehet látni a szolidaritást, a sok önkéntest, a sok véradót. Eddig vakok voltunk, azt hittük, Amerika száz százalékig biztonságos, most már mindenki tudni fogja, hogy ez nem igaz. De mindenféleképpen összetartóbb állam lesz.

– Mehdi, szerinted az amerikai muszlimok is beállnak ebbe az egységbe, vagy még inkább elkülönülnek?

Mehdi: – Ezt kérdezik tőlem sokan a magyar és az amerikai barátok is. Szerintem sajnos a média rosszul tálalta az eseményeket: nem muszlim csoport, hanem terroristák követték el a támadást. A legtöbb barátom amerikai, velük tanulok, eszem, dolgozom, bulizok. Ismerem őket, szerintem pár évig nem fognak barátkozni muszlimokkal az Államokban. Ha én amerikai lennék, és nekem is meghalt volna valakim, és azt hallom, hogy muszlimok ölték meg, bosszút akarnék állni. Lehet, hogy nem verném meg, de a cégembe nem venném fel dolgozni. A testvérem majdnem sírt, amikor mesélte, hogy a kollégák és a betegek nem úgy néznek már rá. A betegek nem örülnek, amikor ő akarja gyógyítani őket.

– Cliff, ti mint amerikaiak, hogy viszonyultok a muszlim diáktársaitokhoz?

Cliff: – New Yorkban sokféle emberrel találkoztam, arabokkal, magyarokkal is. Mi nem a külseje alapján ítélünk meg egy embert, mert nálunk mindenki valahonnan jött. A New York-iak szabadabb felfogásúak, hamarabb befogadják a különböző embereket, mint a többi államban vagy városban. Lehet, hogy ez most a tragédia miatt egy kicsit változik, de szerintem hamarosan helyreáll majd a helyzet.

Mehdi: – Én kedd óta félek. Hidd el, én szívesen odamennék segíteni mint ápoló, még a saját költségemen is. Kedden hívtam a konzulátust, hogy jelentkezzek önkéntesnek, de ki volt kapcsolva a telefonjuk. Cliff-fel hat éve vagyunk barátok, osztálytársak, de most a legmélyebb a barátságunk. Én mint muszlim rosszul érzem magam, mert őket bántottuk, mi muszlimok. Ezért még inkább meg akarom mutatni nekik, hogy nem minden muszlim terrorista.

– Szerintetek a terrortámadások oka és az amerikai–izraeli szövetséges viszony között van összefüggés?

Cliff: – Szerintem nincs a kettő közt kapcsolat.

Mehdi: – Mi nem utáljuk Amerikát, még az amerikaiakat sem. Csak a politikáját utáljuk. Olyan dolgokat művel, ami nekünk nem jó. Izraelt támogatja legalább tizenöt éve fegyverrel, pénzzel, mert a leggazdagabb emberek Amerikában a zsidók. Én ellene vagyok a háborúnak, mert abban nemcsak a tettesek, hanem ártatlanok is meg fognak halni mindkét oldalon. Oszama bin Ladent amerikaiak képezték ki a Szovjetunió ellen, és most ellenük fordult. Nekem is lenne egy kérdésem: Mi van akkor, ha kiderül, hogy egy amerikai bérelte fel az arabokat erre a terrortámadásra, és nem Oszama bin Laden?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!